Ata Kandó

Ata Kandó

Ata Kandó az ajánló megírásakor 101 éves múlt, életútja felöleli szinte a teljes huszadik századot. Szeretném kihangsúlyozni, hogy nem csak fotográfusként alkotott maradandót, de emberi hozzáállása is példaértékű, hiszen könyveinek bevételéből mindig humanitárius célokat támogat. Zsidó családokat bujtatott és mentett meg Auschwitztól, amiért 1999-ben megkapta a Világ Igaza kitüntetést Jeruzsálemben. A II. Világháború után Párizsba ment, majd Hollandiába, az Egyesült Államokba, aztán kis kitérőkkel ma ismét Hollandiában él. Fotózta az 56-os magyar menekülteket, Caracasban indiánokat, dolgozott a Magnumnál és fotózott divatbemutatókat is, szuggesztív fotósorozatot készített gyermekeiről, riportjai, tudósításai példaértékűek.

Tettamanti Béla weboldala

Tettamanti Béla

Tettamanti Béla Munkácsi Mihály-díjas képzőművészt főképp a sajtóban megjelenő illusztrációi által ismerheti a nagyközönség, rajzai folyamatosan jelennek meg napilapokban (a fontosabbak közül: Élet és Irodalom, Európa, Népszabadság, Új Tükör, Figyelő). A hetvenes évektől publikál, mesterének Réber Lászlót tartja. Figurái groteszkek, műveire jellemző a filozofikus, szatirikus megközelítés. A grafikák, festmények és illusztrációk mellett újabban fémszobrászattal is foglalkozik.

Balla Demeter weboldala

Balla Demeter

Balla Demeter fotográfus a Látszótér szellemi mentora, alkotói attitűdje és látásmódja stabil, kiapadhatatlan bázisa azoknak, akik érdeklődnek a képi ábrázolás iránt. Portréi a személyiségábrázolás mellett mély humánumról tesznek tanúbizonyságot, csendéletei, mely irányzatot ő gyakorta nevez kreatív fotográfiának, iskolát teremtettek. 1957 óta dolgozik képeslapoknak. A 60-as években a Stern című lap tette világhírűvé, majd Mihail Romm szovjet filmrendező a Hétköznapi fasizmus című filmjével, amelynek a középpontjában szerepelt a Sternben megjelent felvétele. Fényfestő, akit világszerte elismernek, műveit neves magán- és közgyűjtemények, múzeumok őrzik. Balázs Béla-díjas Érdemes művész, 2004-ben életművéért Kossuth-díjat kapott.

Gárdi Balázs honlapja

Gárdi Balázs

Azt gondolom, Gárdi Balázst nem kell bemutatni azoknak, akik nyomon követték akár a magyar, akár a nemzetközi sajtófotó kiállításokat, mert Gárdi nem csak hogy képeket küldött ezekre, de rendre meg is szokta őket nyerni. Viszonylag sokáig volt státuszban napilapoknál, aztán gondolt egyet, nyakába vette a vándorbatyut, szabadúszónak állt és a szó legszorosabb értelmében világgá ment. Érdemes elolvasni a vele készült interjúkat (Fotóművészet, IndepVisual, FotóArt Magazin), de honlapján és a közösségi színtereken megtalálható képei is sokat mesélnek. Nem szokványos haditudósító, nem is a hagyományos szociofotó érdekli, fényképez Leica géppel filmre éppúgy, mint akár az iPhone-jával hipstamaticra, vagyis a tartalomhoz és lehetőségekhez formálja azt a képi nyelvet, ami rá oly jellemző, és oly keveseknek sikerül rajta kívül: esztétikát és a pillanaton túl is fennmaradó értéket és érzéket keres ott és akkor is, ahol azt a legkevésbé várnánk. Gárdira figyelni kell, akkor is, ha tartós kiküldetésben távol van tőlünk, mert tud valami olyat, amire méltán lehetünk büszkék mi, kortársai.

Gáti Fotó

Gáti György

Gáti György életműve rendkívül sokszínű. Munkáival találkozhattunk lemezborítókon, plakátokon, stand- és reklámfotókon is, de korántsem csak az alkalmazott fotográfia területe az, amin maradandót alkotott. Fantasztikus formaérzékkel ábrázol hangulatokat, élményeket, kompozíciói nem csak kitűnő ízlését, de humorát is megcsillantják. Ezen kívül, hogy a kép teljes legyen, meg kell említenünk, hogy Gáti filmekben is szerepelt, szerzett zenét és vokalistaként is feltűnt zenekaroknál.

Dobos Sándor weboldala

Dobos Sándor

Dobos Sándor a Látszótér rangidős tagja, akiről nem csak azt lehet tudni, hogy szeret játszani a térrel, alakítani azt, maga képére formálni, hogy kutyái testőrként kísérik fotósétáin, vagy hogy lendületével és alkotó kedvével a nála több generációval fiatalabb fotósoknak is példát mutathat, hanem hogy 2000-től kezdett el fotózni, ezt megelőzően tudományos munkássága mellett a képzőművészet más területein is maradandót alkotott. Érdemes weboldalát böngészni, ahol olyan személyes vallomásokat találhatunk, melyek megrendítő erejük mellett iróniával, humorral mesélnek Sándor mindennapjairól, a létezésről, utakról és keresésekről.

Sebestyén László: PhotoCaffe

Sebestyén László

Sebestyén Lászlót nem kell bemutatni a látszótereseknek, hiszen rádióadást készített nálunk, műtermi beszélgetéseken és munkákon volt házigazdánk, és ő a Társalgó rovatunk vezetője is. Laci fotográfusként webnaplót is vezet, képekkel, hangulatokkal, történetekkel. Több újság képszerkesztője, fotórovat vezető, első önálló albuma a Fénytörődések címet viseli.