318/365 A szokásos reggelim

Az alma csak ledarált alma. A yoghurt nagyon egyszerű recept: 1 evőkanál yoghurt 2 liter tejbe keverve, éjszakára a sütőbe felkapcsolt sütő lámpával (kb 40 fokon kell tartani). Ha nem folyós joghurtot akarsz hanem masszívabb verziót amit az írótól könnyü elválasztani, akkor mielött a yoghurtot bele kevernéd a tejet fel kell melegíteni legalább 78 fokra és gyorsan kell lehűteni. Én ilyenkor jeges vízbe szoktam állítani az edényt. Laktoglobulin denaturalizálódik ezen a hőfokon, ami az ő esetében abban áll, hogy kigöngyölödik a szokásos alakjából, de ha lassan hül ki vissza tud alakulni, ha meg gyorsan, akkor kazeinhez kötődik és ezek a szálak alkotják a struktúrát ami keménnyé teszi a yoghurtot. De hát nekem nagyjából mindegy, ezért nem szoktam külön forralni.

Hozzászólások

Szilárd, ez egyrészről szuper és masszív, másrészről meg nehéz feladat. :) Én eddig csak a matekról tudtam. De hiszem, hogy tudunk győzni a képnyelv kihívásai felett!

Ja, eredetileg matek-kémia szakpáron végeztem.

te ilyen kis kémikus vagy ezek szerint. :) őrület!

Új hozzászólás