Balaton

Botond, ez egy hangulatos kép, a kompozíciója is rendben van, alig tudok mit hozzáfűzni, talán annyit, hogy a tónusgörbénél kéne valamennyit még matatni, mert most az én ízlésemhez ez túl szürkébe hajlik. Nem kell kihúzni teljesen a fehéret a szélre, de valamennyi nem ártana, az esős hangulat akkor is megmarad, viszont a komorsága csökken, és a struktúrák is jobban kijönnek. (hegyi)
értékelés:

Hóban, sárban

Az egyik kedvenc autó típusom :-) Carenar 135mm f/2.8-as manuális obival készítettem, ha jól emlékszem 8-as rekesszel.

Én is szeretem ezt az autót, és alapvetően jó is, hogy egy havas terepen van, mert kiemeli a háttér, de épp ezért vigyázni kell a tónusokra, mert a hó nagyon vissza tud verődni és emiatt lehet gond. Itt most olyan, mintha HDR lenne, jóllehet épp azért, mert a hóra állt a fénymérő és bebukhatott a tárgy, nem tudom. Hóban nehéz, de az a jó, ha tesztet csinálsz, mert hiába szokták mondani, hogy a tenyeredre mérj ilyenkor fényt, de gépe válogatja, mire hogy reagál. Az ilyen tanácsok inkább arra valók, amikor külső, hagyományos fénymérőt használ az ember és nem a gépbe építettet. Szóval a kép alapvetően jó, de a tárgy attól, hogy a tónusok rendbe lettek hozva, elveszített a térbeliségéből is. Kevesebb is elég lenne. (hegyi)
értékelés:

Bus driver

Az előtte haladó busz hátuljából készítettem, menet közben.

Nos, látod, ebben benne vagy, ez a tiéd, a te hangulatod, érzésed. Oké, ha nyitsz, ha szélesebb látószöget használsz, még dinamikusabb lehetne a tér. De az előzőhöz képest sokkal szagosabb, ízesebb, sajátosabb ez a kép, mint a képeslapod. Ez valóban London, még akkor is, ha nem a tradicionális double deckert látjuk. István írja a ferdeséget. Legyél még bátrabb, ha már kézből kell kifotózd ezt a másik buszból, akkor ne ragaszkodj a hagyományos koordináta rendszerhez, nyugodtan, ahogy érzed, húzd be, dönts rajta, mert ha épp hogy csak dől, akkor az bizonytalanság. Nyilván, ha ez fekvő kép lenne, akkor lenne környezete, és akkor jóllehet ennyi dőlés is épp elég lenne. (hegyi)
értékelés:

London

Ezt a fotót néhány éve készítettem. Véletlenül voltam ott naplemente idején, a színek valóban ilyenek, vagy nagyon hasonlóak voltak.

Kedves Koppány, ez egy alapvetően képeslapszerű fotó, gondolom a cél is valami hasonló lehetett. Szép a naplemente, a színek, felismerhető a hely. Ugyanakkor az a helyzet, hogy ezek a képek tömegével megtalálhatóak a stockfotós oldalakon. Ez alapvetően nem baj, azért vagyunk itt, hogy kipróbáljuk magunkat minél több helyzetben, és erre ez a kép is alkalmas, csak azért mondom el neked, amit írok, mert hogy nehogy bevidd magad valami olyan utcába, aminél aztán baromi nehéz lesz majd kapaszkodókat találnod. Máshogy is megfogalmazom. Az ilyen képek szemcukorkák a fotóval nem foglalkozó nézőknek, ismerősöknek, barátoknak. De becsapod vele magad, ha elhiszed, amit mondanak rá, mert valóban, nehéz dolga van annak, aki őszinte akar lenni, hiszen minden rajta, akkor mi a baj? A személyesség hiánya. Az ebből fakadó egyéni látásmód, egyediség hiánya. És hacsak nem akarsz stockfotóból megélni, ami nehéz kenyér, akkor én óva intelek ettől. Ami amúgy a tömegelhelyezést illeti, az a helyzet, hogy a két hajó most rossz helyen van, és ez például az a része ennek az alkalmazott műfajnak, ami borzalmas türelmet igényel. Órákig kell figyelni a helyszínt, mikor merre mozognak a vízen, hogy elcsípd azt a pillanatot, amikor van hajó, de nem olvad össze a háttérrel. Szóval én most erre adok neked két csillagot, de arra bíztatlak, hogy keresd magad még az épületfotókban is, mert akkor lesz a siker valós, ha abba magad is bele tudod fotózni, a személyiséged, az egyéniséged. (hegyi)
értékelés:

Én

A fotó egy folyóparton, a lemenő nap fényénél készült. Canon vázon egy manuális CHINON 200mm es obival(ami így 320mm) 8 as rekesszel. Nem okoz örömet magam fotózni, de ez az első lecke :-)

Van ebben valami szomorúság. Ha több teret hagysz, az jót tud tenni, a kezed, a fa szóval több kéne valamivel minden irányból talán. De a gesztus jó. Várok még első leckét, kérlek dolgozz még az önportréval. (hegyi)
értékelés: