Önportré

A kép a szentendrei HÉV-en készült, úton Békásmegyerre. Némi külső segítséget igénybe kellett vennem állvány és elég hely hiányában. Feleségem Tünde tartotta a fényképezőgépet, ami önkioldásra volt beállítva.
Ez egy jó kép Gáborról, akkor is, ha segítséget kért, hogy ez a kép elkészülhessen, ez egy jól megoldott kép. Benne van az utazás, benne van az, ahogy az embernek a Budapest-Szentendre vonalon végigmenve a HÉV-en, van ideje elmélázni. Jó a háttérben ez a figura, mert helyrebillenti a kompozíciót. Olvastam a hozzászólásoknál, hogy itt vannak ilyen ideológiai megfejtések is hozzá, én ezekkel nem nagyon tudok mit kezdeni, de kompozícióban rendben van. (hegyi)
értékelés:    

Biztonági őr a helyén

Második alkalommal a harmadik leckét készítettem el, mert erre volt éppen ötletem. A kép a munkahelyemen készült, A Közép Európai Egyetem pincéjében. Itt található az egyetemen dolgozó biztonsági őröknek fenntartott pihenőhely. Az életemnek sajnos egy igen jelentős részét teszi ki a munka, képemmel a helyi körülményeket, betöltött státuszunkat szerettem volna kifejezni. Ügyelnem kellett bizonyos adatvédelmi és titoktartási szabályokra is, de mindenképpen egy ilyen képet szerettem volna készíteni. A gépet egy székre állított törlőpapír hengerre helyeztem, ez szolgált állványként.

Filmes a helyzet, amit látunk. Egy sztori, amiben itt a pincében bolyongunk, és egyszer csak látjuk, hogy itt áll egy úriember. Még talán meg is ijedünk tőle, egyrészt a méretei miatt, másrészt az érezhető, hogy ő van a helyén, nemcsak azért, mert a nyakában lóg a beléptető kártyája, hanem azért, mert úgy uralja ezt a teret, hogy érezhető, hogy ez az ő helye. Erre utal a cím is. Hogy ő mit csinál, vagy miért kell neki a pincében állni, az szakmai titok, mégis érdekes, hogy minden, ami izgalmas és lényeges, az a kép bal oldalán helyezkedik el: a szereplő, a palackprés, a háttérben a kiskocsi is, a falnak támasztva valami tárgyak, minden erre az oldalra húz, és a másik oldal üres. Ebben van valami olyan üzenet számomra, ami arról beszél, hogy mi is az az attitűd, az a helyzet, amit az embernek föl kell magára vennie akkor, amikor egy ilyen munkába kezd. Ő egy bútordarab egy helyzetben, és amíg nincs baj, addig néha útban is van, mert nehéz tőle átmenni a kapun, ha túl szűk a folyosó, akkor ott van egy ember, azzal valamilyen interakcióba kellene kerülni, miközben a nexus nem olyan, hogy az ember a biztonsági őrrel beszélgessen, nem is biztosan tudja az ember, hogy neki szabad-e ilyenkor szóba állnia a delikvenssel. A viszonyunk a biztonsági őrökkel ambivalens. Az érdekes ebben a képben az, hogy, miközben ez egy tökéletesen személytelen poszt, maga ez a szakma nem arról szól, hogy az ember önkifejezze saját magát, hanem pontosan arról, hogy nagyon szigorú szabályoknak kell megfelelni, és ezeket be kell tartani és betartatni, mindeközben ez az üzenet egy nagyon személyes üzenet lett. A katonának is, a biztonsági őrnek is, minden egyenruhásnak az egyenruha egy jelmez, másképp is viselkednek egyenruhában az emberek. Tessék megfigyelni például a kiskatonákat, hogy hogyan csajoznak. Ez egy érdekes dolog, hogy mennyire másképpen, talán gátlástalanabbul kezdenek el csajozni, ismerkedni, mert védi őket az egyenruha, a személyiségüknek a nagy részét lefedi, és így könnyebb fölvállalni azt, hogy provokál, kezdeményez egy kapcsolatot. Miközben ez az egyenruhás helyzet megvan, aközben az is érzékelhető, hogy itt nem ennek a demonstrálása történik. Ha Gábor azt szerette volna, hogy mi őt, mint biztonsági őr, szemléljük, akkor valószínű, hogy egy olyan pózt vesz fel, ami a biztonsági őr „hivatalos” póza. Lehet, hogy akkor nem a falnak támaszkodik, és nem zsebre dugott kézzel áll, keresztbe vetett lábbal, hanem stabilan, hogy ne lehessen föllökni, megáll a két lábán, a két kezét maga mellé teszi, hogy ha valamire reagálnia kell, akkor gyorsan tudjon reagálni. Attól válik személyessé a dolog, ami ebben a pózban benne van. (hegyi)
értékelés:    

Egy átlagos reggel

Nos, elkészültem első leckémmel. Ezen első munkámmal egyben szeretném is köszönteni iskolatársaimat, remélem sok örömben lesz részünk itt együtt. A képnek az "Egy átlagos reggel" címet adtam mert a szándékom az volt, hogy egy mindenki számára sokszor átélt pillanatot próbáljak meg feldolgozni és ezen keresztül megmutatkozni, megnyilatkozni és megnyílni. Egy őszinte kép volt a célom, szerintem erre az ilyen pillanatok alkalmasak lehetnek. A képet állványról készítettem, késleltetett exponálást beállítva.

Köszöntünk, Gábor, az Estiskolában. Én örülök annak, hogy egy ilyen személyes képet küldtél, teljesíti is a leckét, megvan a három csillag, sőt a leckemegoldást is jónak látom. Amit én hozzá tudok fűzni, az, hogy itt most az a játékosság izgat engem, ami a csempékkel, a zuhanyzóval, a kis falra akasztott törülközőkkel, a fa ajtófélfával létrejön, ez az ismétlődés, ez a ritmus nekem izgalmas, és az ebben föllelhető alak. Ami már a csap alatt történik, a félretett borotva, a hát ívénél lévő rész engem már annyira nem izgat. Tehát, ha ebből a képből kapnánk egy olyan vágást, ami a csap alatt már vág, és a kép jobb oldalán a tükör szélétől is vág, akkor még feszesebb lenne, de el tudom fogadni így is, jó az üzenet. Azt nem teljesen értem, hogy miért nem fekete-fehér. Valamiért mintha ez a szépiás színvilág arról beszélne, hogy azokkal a tényhelyzetekkel nem akarunk szembenézni, amik vannak. Ez a szépiás barnás szín nekem egy kicsit maszatolás. Ha érzelmeim vannak, akkor vállaljam, hogy igen, vannak érzelmeim, nem kell ezt átcsomagolni, merthogy van ebben az egész rendszerben valami keménység ezekkel a vízszintesekkel, függőlegesekkel, és szabdalt terekkel. Ez a keménység jót tesz ennek az egésznek, mert az emberi test formái eleve lágyabb formák. Ez helyre is rántaná az egészet, nem kell ide még egy réteget ráhúzni, hogy elvittem ebbe az archaizáló helyzetbe. 2011-et írunk, nem 1923-at, úgyhogy jó ez így, bár az Amodent fogkrém neve is eléggé retró dolog, de ennek is új csomagolása van. Nem ebben a technikai bravúrban kell keresnünk a múltat. Megvan a leckemegoldás is, de kérlek, fontold meg amit írtam. (hegyi)
értékelés: