Hozzászólások

Erdekes kerdes, hogy kinek milyen sorrendben jonnek ezek elo, a szinek meg a jelek.
Van is errol egy teszt, online is elerheto, arrol szol, hogy szinek nevei vannak leirva, de nem azzal a szinnel, amit a szo jelol. Peldaul piros betukkel ott van elotted, hogy "zöld", aztan kekkel, hogy "sárga", stb, vagy husz ilyen. Olvasd vegig ugy, hogy a leirt betuket olvasod. Aztan egy masik ilyennel sorold el a szavak szineit, ne a szavakat olvasd. Mindketto nehezebb, mint gondolnad. Van, akinek egyik megy jobban, van, akinek a masik. Gondolom fugghet sokmindentol, akar pillanatnyi hangulattol is.
Nekem erosebbek a kandzsik, mint a szinek, azokat akarom eloszor olvasni akkor is, ha lovesem sincs hozza. Jon persze a szin is, de eloszor az iras. Kepzomuveszeten edzett szemnek a szinek jonnek eloszor, megertem.

hú, most mondtál valami fontosat Szilárd. Az arab írás és a színek. Na, talán fülön tudok csípni valamit. Ugyanis ez a színek miatt így is működik - tehát lehetne arab betű is, de az már a sokadik rétegben jönne csak elő, a színek erősebben jeleznek valamit. Ezzel nem azt mondom, hogy de márpedig ez azt jelenti, hogy francia, de mégis a dolog kap egy ilyen kontextust is a történelem okán, ami azért érdekes, mert egy kép értelmezését ennyire képes befolyásolni az adott kor. Ez szerintem fontos. :)

Csaba, a piros-kék az csak annyi, hogy kifogyott a fekete festék a nyomtatómból és az egyik felét pirossal nyomtattam a másikat meg kékkel, mondván, hogy az egyik az csak rendesen kijön ha ff képeket készítek.
Ha a francia dologra ment volna ki a kép akkor valószínűleg arab írást választok nem japánt.

Szilárd, gondolod, hogy a napi mondjuk saccolva 5 millió elkattant kép világában van olyan téma, ami még nem volt megcsinálva? Valahogy biztos volt. Ahogy például csendéletet is csináltak sokan mondjuk rózsával, vagy körtével. És mégis, minden kép, még a legrosszabbak is, egyediek. Számomra ebben a kérdés, hogy az alkotó és a néző között milyen kapcsolat jön létre a kép által. Szóval csináld csak. Próbálgasd, mert ebben a legfontosabb, amit más nem adhat neked meg, az a tapasztalás. Mondhatok akármit, de te ülsz a kádban, tehát ez a te meséd. Ha elázik, és van elég, nem baj, ázzon, ha fentebbről van a kamera, akkor ez még jó is lehet akár. De csinálhatod olyan keményebb kartonból is, ami lakkozva van vagy műanyagozva, mint a magazinok címoldala, és akkor nem ázik jó sokáig el. Vagy próbálhatod szárazon is. Vagy leeresztett káddal, amiben te még vizes vagy, a hajók meg jobbak, rosszabbak, odamaszultak. :) Jó szó, tetszik.

Zsolt, olyan nagyon egyedi azert nem lesz, itt van pl ez a Corbis kép:
http://www.corbisimages.com/stock-photo/...

Vagy ez a Hossein Khosrowjerdi festmény:
http://i.imgur.com/AedFDdg.jpg

Felnőtt + papírhajó az egy létező toposz. Az mindenesetre tanulságos,, hogy valóban e képeken a paírhajót szokás nézni és nem bele a kamerába.
Az igazság az, hogy végig az járt a fejemben, hogy jajj csak bele ejtsem a kádba, meg mivel nem volt hab merültek a csónakok rendesen, mire a huszadikat beleraktam, már az elő hat elmerült, egy ráragadt a mellkasomra és odamaszult, stb...

(Zárójelben jegyzem meg:
Great artists imitate and improve, whereas small ones steal and spoil.
-- Davenport Adams, 1892)

Csaba, ezt most jobban fogalmaztad, mint én. Köszi!

En ugy gondolom, hogy valamiert kulonvalik a furdes es a hajok, furcsa erzesem van tole, mintha ket kepet neznek. A hajokon a piros es kek tinta eros es szep motivum, de emellett ott van a cim es a tekintet, ami nem a nezohoz szol, mint a hajok, hanem konkretan a Hegyihez es talan a Meszaroshoz meg a Bobakhoz.

Ha Párizsra gondolok, akkor a piros és kék hajók tintáinak összemosódása szimbolikus lehet, inkább az a kérdés, hogy ha ránk nézel, az nekem egyfajta kérdésfeltevésként működik, na mi van fiúk, elsüllyesszem őket? Ha a hajókat nézed, az zártabb, belsőbb dolog talán. És egy kevéssé ha feljebbről van a kamera, akkor a hajók kevéssé akadnak össze vizuálisan. És én lehet, hogy vizes hajjal csináltam volna, hogy a fürdés maga legyen hangsúlyos, hiteles. Na de Csaba, Mészi?

Új hozzászólás