Szakkör

Ofélia élni akar

Ofélia élni akar

Ő egy kedves Ismerős, aki balszerencséjére meglátogatott... Life is Hard:-)

A csomagok útra készek

A csomagok útra készek

Nos, a Napközis ajándékok, nyeremények, a fényképezőgép, a könyvek, a képeslapok útra készek, holnap postára adjuk, úgyhogy hamarosan a címzetteknél lesznek. Olyanok is vannak, akik közel laknak hozzánk, akiknek személyesen adjuk át őket. Hajrá, tovább, nézzétek a feladványokat!

Drukk Diónak a Vivicittán

Temesi Diótörő Tamás sportember. Ő a mi látszóteres hősünk. Hosszú évek óta fut, idén megleptük azzal, hogy vártunk rá a célvonalnál, Ágnes, Bandi, Jóska és Zsolt, a mini küldöttség. Vivicitta 2014, így futunk mi.

Hurrá nyaralunk

Hurrá nyaralunk

Félresikerült sikerülések. A lényeg: leesett az objektív sapka, mikor már csuktam le a kazettát. Emiatt exponálódott rá az ereszcső még egyszer a Páromra, meg minden. :-) Az objektív egyszál szemüveglencse, sárga szűrővel, 180mm fókusztávolságú és kb f4-es fényerejű. Gyönyörűen lehet látni az ebből adódó hordótorzítást és a lágy rajz effektet.

Nem

Nem

Ezt most vasárnap (április 6) találtam az út szélén. Legközelebb megpróbálom majd fényképezőgéppel is ha még megvan.

Arc haiku

Arc haiku

Kénytelen vagyok leírni, hogyan készül a kép, pár szóban, hogy érthető legyen a kötött mivolta, ami egyben inkább a tradicionalitásnak kedvez, amiben az egyik legnagyobb mester Yousuf Karsh volt, érdemes rákeresni, ha nem ismernéd.

Tehát kollódiumos nedves eljárással készült a kép, azon belül is ferrotípia szerűen (angolul tintype, történeti tudnivalók, háttér: http://fotomult.c3.hu/direktpozitivek/ferrotipia/ ). A lényeg, hogy a fényérzékeny réteg elkészítése a következő, fapadosan:
1. lemezre kollódiumot önteni.
2. a kollódiumos éphogy szikkadni kezdő lemezt ezüstnitrát oldatban fényérzékenyíteni.
3. a csöpögő lemezt a film kazettába tenni, odarohanni a fényképezőgéphez és az időközben beállított modellhez, és exponálni.
4. előhívni vasszulfát előhívóval.
5. fixálni és mosni, meg örömködni a modellel.
6. miután a modell eltűnt balfenéken, megszárítani teljesen és lelakkozni a kollódiumos oldalt, hogy ne sérüljön, levegő oxidáló hatásától védjük.

Az 1-2 pont az kb 4-5 perc. a 3-as pont fénymennyiségtől függően 2-akárhány másodperc, max 5. perc, mert ha megszárad a lemezed, nem tudod előhívni. A beállítás nehézsége, hogy a modellt érdemes szénné égetni, nemcsak a hatás kedvéért, hanem, hogy rövidebb legyen az expóidő.
A kulcsszó: a kollódiumos nedves eljárások körülbelüli érzékenysége kb 0.5-1 ISO. Akinek van fényképezőgépe, az tudja, hogy az átlag érzékenység, főleg, ha digitálisról van szó, 100 ISO.
Ennek fényében a modellnek 8 mp-et kellet kibírnia f 5,6-os rekesszel, kb 1500w-al fél méterről megvilágítva. Elnézést kérek a hosszú lére eresztett leírásért, de gondolom, nem haszontalan a nehézségeit látni. Ami természetesen nem menti a kép hibáit vagy erényeit. Viszont az előbbiek tudatában érdemes készülni egy ilyesfajta jellegű portréra.

Clio köszöntése

A Látszótér csapata köszönti Szűcs Nikoletta Cliót születésnapja alkalmából a Drunken Tailorból!