Fotó

Vonatút

Vonatút

Egy 14 órás vonatúton mit csinálhat az ember? Gépezik, fényképez, és perecet eszik.

super8

super8

Ezt csak úgy, mert helyzetjelentés: leállamvizsgáztam.

Tepertős pogács

Tepertős pogács

leveles tésztához:
•30 dkg liszt
•másfél dl tej
•15 g élesztő
•5 g só
•25 dkg vaj
•apróra darált tepertő érzés szerint

A vajat közepesen keményre hűtjük és két sütőpapír között 1/2 cm vastagságú téglalapot nyújtunk belőle. Lehűtjük.
A tejet langyosra melegítjük. Hozzáadjuk egy teáskanál cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt (belemorzsoljuk és 10 percre félretesszük).

A lisztet összekeverjük a sóval. Beleöntjük a felfutott élesztőt és simára dagasztjuk. A tésztából golyót gyúrunk, kissé kilapítjuk és kb. 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy a vajjal azonos hőmérsékletű legyen. A tésztát kinyújtjuk, a közepére tesszük a vajat, a tészta széleit ráhajtjuk, hogy sehol ne lógjon ki a vajlap, végül egyszer kinyújtjuk a tésztát. A kinyújtott tészta felét megszórjuk tepertővel, félbehajtjuk, és kicsit beledolgozzuk a tepertőt, ezután összehajtjuk, mint egy francia borítékba szánt levelet és a hűtőbe tesszük. 1/2 óránként kinyújtjuk, és újra összehajtjuk a tésztát - összesen háromszor, mindig ügyelve arra, hogy a tésztát 90 fokot elforgatva kezdjük a nyújtást. A sok nyújtás és hajtogatás eredménye egy szép, több rétegű tészta lesz. A három hajtogatás után másfél, 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát majd kerek vagy szögletes pogácsákat szaggatunk belőle. Ezeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egy órát kelesztjük szobahőmérsékleten, majd 220 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Napi rutin

Napi rutin

Sokáig gondolkodtam, hogy oldjam meg az első 3 feladatot. Nem szoktam magamat fotózni, és más kameráját is igyekszem elkerülni, ha lehet. Végül magammal vittem az állványt az istállóba és időzített sorozatra állítottam a gépet. Nem szeretem a nagyon megrendezett dolgokat, ez a jelenet így alakult.

Alászállás

Alászállás

Mostanában többen tettetek fel képet a Batthyányi téri üvegkockáról, sőt ehhez hasonló téma is volt. Ezért gondoltam megosztani ezt veletek. Nem multiexpó, csak tükröződés...