Hozzászólások

Otthon a páratartalom nincs akkora mint itt, azt javaslom még, hogy mielött beteszed a sütőbe jól fröcsköld össze vízzel a kenyeret, meg a jénai tetejét is belülről.

sima liszt. Ha teljes kiőrlésűt akarsz hozzárakni,akkor egy csészét cserélj le először teljes kiőrlésűre. Ha jó akkor esetleg próbálj meg mégegyet. Lisztje válogatja mennyit bír ki.

Szuperság, ki fogom próbálni. Ez sima BL55-ös liszt, vagy valami extra?

Alapötlet:
5 csésze liszt + 2 csésze víz + 1 kis zacsi vagy egy teáskanál élesztő + 2 teáskanál só + 2 evőanál étolaj.
2 perc alatt villával össze kell keverni, a lényeg, hogy ne maradjon száraz liszt, meg hogy ne keverd simára.
Kelni kell hagyni vagy a hűtőben éjszakára, vagy meleg helyen kb 2 órát, aztán átgyúrni, megint nem a simaság a lényeg, hanem, hogy a CO2-t amit az élesztő termelt kilevegőztessük belőle mert különben savanyú lesz a kenyér.
Namost itt már lehet sütni ha sűrű kenyeret akarsz. Ha levegősebbet akkor pogácsa módzserrel még lehet rajta dolgozni: nyújtod, hajtogatod, nyújtod hajtogatod, nyújtod, hajtogatod, keleszted még egy órát, próbálgasd mi működik a legjobban neked.
A sütés: sütő papírral kibélelt Jénaiban, 500 Farenheit - az gondolom kb 260C lehet - hőmérsékleten 50 percig, lefedve. kb 40-nél meg kell nézni nem ég-e, ha nem akkor mehet az 50 perc, 50-nél meg kell nézni, hogy nem akarod-e barnábbra, ha igen akkor le kell venni a fedelét és még 10 percig sütni.
260 C az nagyon meleg, vigyázz meg ne égj.

A kelést nem veszem annyira komolyan: az eljén 1 órát kelesztem, átgyúrás után még egyet, aztán pogácsa módszerrel megdolgozom, csak kis jénaim van, ezért kettészedem a tésztát és a kibélelt Jénaiban kelesztem még egy órát az egyik felét, aztán csinálok 3 vágást a tetején és úgy sütöm. Mivel fele tésztás sütök csak, így csak kb 40 perc a sütési idő. A jénaim teteje eltört néhány éve és amit kaptam helyette (elvileg ugyanaz a méret) az nem tökéletesen illeszkedik, ezért aztán nekem nem kell extrát sütni hogy megbarnuljon.

Receptet lés technológiai leírást kérek.

Új hozzászólás