Hegyi Zsolt-2011.12.01. 19:48

[jwplayer|config=16:9|file=/sites/default/files/11/12/oldman111201_1.mp4|image=/sites/default/files/11/12/oldman111201_1.jpg]

Több hónap vacillálás után végre eljött az idő és a lehetőség, hogy megmutassam nektek ezt a filmet. Aki egy kicsit jobban ismer, az tudja, hogy számomra a "Csillagok háborúja" című film(sorozat) volt az, ami egy meghatározó lökést adott ahhoz, hogy vizuális alkotómunkába vágjak. Fiatal srác korom óta "filmrendező" szerettem volna lenni, alkotni valami klassz dolgot. A minimum az volt, hogy megcsináljam saját sci-fi filmemet, de ez még a mai napig nem jött össze. Viszont '99-ben csatlakoztam egy kis csapathoz, akik hozzám hasonló lelkesedéssel és energiával rendelkeztek akkor, mint én. Hamarosan a szűk 4-5 fős "vezércsapatban" találtam magam, és nekiláttunk a forgatásnak.
   A film rendezője és ötletgazdája Füle Zoltán. Ő akkorra már leforgatott egy kisebb filmet ebben a témakörben, az egy 28 perces kisjátékfilm lett, én magam is ezen a filmen keresztül találtam a csapatra. Például a jól ismert R2-D2 robotot Kézdi János barátom készítette, akivel együtt csináltuk a szinte mindenki által ismert "rohamosztagos" páncélokat, vagy a filmben feltűnő szinte mindegyik jelmezt is. A videóban - mivel hogy Star Wars filmről beszélünk - természetesen nem nélkülözhettük a számítógépes animációt sem. Ezeket, illetve a végső vágást Grátz Márk követte el.
   A filmben az 1999 és 2006 közötti 7 év forgatásai alatt több száz karakter és statiszta szerepelt. Ennek (és a lustaságunknak) köszönhetően alakult úgy, hogy a végső "végefőcím" is csak 2010-ben készült el. Felsorolni sem tudom, hány ember vett részt a teljes folyamat során az alkotó tevékenységben, de a belefektetett több tízezer munkaóra és a ráfordított kb. 2 millió forint eredménye most itt láthatóvá válik a számotokra is. Több éjszakát nappallá téve készítettük a jelmezeket, sokszor a szánktól vonva meg a falatot, amikor egy-egy kellékre kellett a pénz, vagy szabadságunk teljes idejét áldozva vettünk fel egy jelenetet, mondjuk, mert csak akkorra tudtunk egy udvarból tatuini sivatagot varázsolni, vagy az ismert Mos Eisly városát "felépíteni".

A technikáról röviden: a film még nyomokban sem HD! Ez egyrészt annak köszönhető, hogy amikor elkezdtük, még nem is létezett a fogalom, hogy High Definition. Az első kockákat Video8 formátumban, később Hi8 formátumban rögzítettük. DV kamáráról már lehetett hallani ugyan, de az nekünk akkor elérhetetlen volt! Ennek köszönhetően sajnos a felvételek minősege erősen eltérő, sok jelenet elmosódott és zajos. Remélem ennek ellenére, vagy talán pont ezért, értékelitek munkánkat, szántok rá valamivel több mint 1 órát az életetekből, és megtiszteltek minket azzal, hogy végignézitek.

Hogy nekem mi közöm a filmhez? Én vagyok a producere, jelmez és díszlet készítője, szerepelek benne (egy dokit
alakítok pár képkockán), kaszkadőrként, és az egyik rohamosztagosként folyamatosan jelen vagyok. Igazából saját arccal saját projektben nem szeretek szerepelni. A Doki is csak azért lettem, mert a rendező azt mondta, "Kellenek öregebb arcok is a filmbe!" Ezzel úgy be is lopta magát a szívembe, ez a mondás aforizmaként be vonult a "filmes lexikonomba" :)

Jó szórakozást!

Ez a "mi van a csapattal" lehet, megérne egy adást,... :)

Mivel szorgalmi, így elemzés nem lesz. De mindenképpen fontosnak tartom leírni azt, hogy azért ebben a filmben nem semmi munka van, akkor is, ha olykor a szereplők szövegmondása hagy kívánnivalót maga után, de talán még azt is mondhatjuk, hogy ez a bája az egésznek, hogy a lelkesedés miképp segít át a dolgokon. Az, hogy az ember valami iránt érdeklődik, rajong, nem szokásos, hogy együtt járjon azzal, hogy ilyen mélységig áll bele egy témába, szóval gratulálok. Egyszer majd Oldy mesélhetne műsorban arról is, mi a film utóélete, hogy hol merre mutatták meg, mik voltak a reakciók és mi van ma a csapattal.

Le a kalappal, a közösség előtt. Nagyon jó volt az erdei csatajelenet.
Még legalább kétszer meg kell néznem, hogy mindent értsek.
(Ez nem a film kritikája).

én most nézem :)

Kicsit sem vagyok objektív , de nekem nagyon tetszett, és a minőségi különbségek ( hogy ne mondjam, problémák ) néha pont , hogy hozzáadtak az élményhez :)

Nagyon szuper produkció!

Ami meg azt illeti, hogy hogyan és miből, ha nem lennék én is nagy rajongója a SW univerzumnak és a filmeknek, akkor azt mondanám, hogy a költség/élmény arány ennél a filmnél sokkal jobb, mint az eredetié :)

Vendég (nem ellenőrzött)

Végignéztem, nagyon tetszett. Építő kritikának szánom, hogy sokallom benne az idő vágásokat. Ezt úgy értem, hogy olyan helyre is kitettétek a "2 hónappal később" -et, hogy egymást követő eseményekről van szó, ezt Lucas sima átmenettel megoldja (egyik jelent valami rövid sötétítés effekttel átvált a másikba), nem kell ennyi időzés, hogy ezután ennyivel, és azután annyival. (Csak ahova tényleg szükséges - of course. )

Engem ennyi zavart kicsit, a jelmezekhez, látványhoz csak gratulálni tudok!

Új hozzászólás