Technikai kérdések

Mielőtt nekiállsz bármit is feltölteni az Látszótérre, szeretnénk néhány technikai tanáccsal szolgálni, hogy elkerülhetőek legyenek a kompatibilitási problémák.

1. Fotók, képek esetén a szélesség és magasság 1280 pixel. Az ennél lényegesen nagyobb képet átméretezzük erre. A képeket JPG formátumban tudjuk megjeleníteni, mentésnél ne tömörítsd le nagyon, mert akkor a végeredmény csúnya lesz, bekockázhat.

2. Videofilmeknél a méret 4:3-as képaránynál legalább 600x450, 16:9-es formátum esetén pedig legalább 800x450 pixel, 25 fps-es mov vagy wmv file-okat gyárts. Erre Macintosh rendszeren a Quicktime, Windowson pedig a Windows Movie Maker nyújthat jó megoldást, ezeket ingyenesen letöltheted. Ha az adatsűrűséget 700 és 1000 közé állítod (700 kB/sec és 1MB/sec) az élvezhető minőségű képet ad.

3. A file-ok mérete 50 megabyte-nál nagyobb nem lehet. 5 percesnél sokkal hosszabb videókat tehát csak indokolt esetben küldj és ezt egyeztesd velünk előtte e-mailban.

4. A feltöltésnél ékezet nélküli file nevet használj, ami a következőképpen nézzen ki: vezeteknevkeresztnevÉÉHHNN_1, azaz a neved, a dátum, amikor feltöltöd, valamint az alsó aláhúzás után egy sorszám, hogy azon a napon hányadik kép lesz feltöltve. (példa: hegyizsolt151116_1.jpg).

5. Ahhoz, hogy bármit fel tudj tölteni hozzánk, előbb regisztrálnod kell a Látszótérre, majd a kapott adataiddal lépj be, mert csak ezután nyílik lehetőséged feltölteni munkáidat. Elsőként is meg kell adnod a kép adatait, kép/film címe, melyik feladatra küldöd (vagy szorgalmi), valamint egy rövid leírást az adott képről, filmről. Ha ez valami okból elmaradna, úgy a feltöltött anyagod nem kerül ki, azt töröljük a rendszerből. Tehát kérünk, minden adatot értelemszerűen és pontosan adj meg. Ezután tudod a számítógépeden kiválasztani a file-t és elküldeni hozzánk.

Fontos! A feltöltött munkához szóbeli leírást is fűzhetsz. Ezzel egyrészt a többiek, másrészt az elemző munkáját is segíted, hogy reflektálhasson arra, miképp készítetted el a munkád. Tehát kérünk, vedd komolyan ezt a lehetőséget is, írd le, mit, hogyan csináltál. Ha értékelést, elemzést kaptál, arra jó, ha visszajelzést adsz, ha nem volt valami világos, kérdezel. Ez igaz a többiek kommentjére is, hisz azért vagyunk itt, hogy egymástól is tanulhassunk.

6. Végül a legfontosabb. Ez nem egy újabb fájlmegosztó tárhely és nem egy youtube klón. Itt a lényeg azon van, hogy saját munkákat mutathassunk be, azokról beszélgethessünk, segíthessünk egymásnak a továbblépésben.