365_295_tehetsz róla, tehetsz ellene

Borravaló, hálapénz, kenőpénz... nem kell magyarázni. Nagyon utálom. Minden szolgáltatásnak megvan az ára. Akkor kerüljön annyiba. Pont annyiba. Mert a végén így is-úgy is annyiba kerül. Japánban nincs borravaló. Sértő. Azt állítod vele, akinek adod, hogy nem tud megélni a keresetéből. És az szégyen.

Hozzászólások

Ahhoz, hogy szöveg nélkül is működjön, a kéz és a pénz mellé kéne egy fehér köpeny a zsebével. Egyszerre minden nem lehet, hogy pincér is, meg orvos is. Képileg nem lehet.

Értem és ismerem is a problémát nálunk, mégha nem is annyira mint te, belülről, hiszen dolgoztál vendéglátásban. Az én problémám az, hogy a a felsorolt szakmáknak kicsi a presztizse, pedig szükség van rájuk. A megoldás a főnöknél van, ahogy írod is. Nem az a vágyam, hogy akkor a jatt is adózott jövedelem legyen (egyébként miért ne) hanem, hogy ezek a munkák is úgy legyenek megfizetve, hogy meg lehessen belőle élni. Másik oldalról nézve: Rendelek egy pizzát. Mondjuk 1750. Futár kihozza, tutti megy neki a 2000, nem? Miért nem kerül 2000 buznyákba a pizza és nincs borravaló. Miért jobb nekünk ez? Hogy a futár főnöknek miért jó azt tudom. Nyilván ez kultúrális beágyazottság kérdése is. Én jobban érezném magam ha 2117,5 forint lenne akár az áfával növelt szálítási díj. De, akkor annyi.

Ezt még reggel munka előtt láttam, és már akkor megfogott. Nagyon jól eltalált téma, megvalósítás, ötlet. Ahogy kértem, semmi sallang, semmi csicsa. Egy kicsit szűkebb rekeszt elbírt volna, de így is tetszik. :)
A gondolat nálam annyiban hibádzik, hogy a hála- és kenőpénz szerintem is legalja, hogy csak azzal (vagy azzal sem) tudsz előrehaladni, anélkül rád se néznek, holott ezen felül tényleg fizetünk még a szolgáltatásért, és annak megfelelő minőségéért. A borravaló kérdése annyiból másabb, minthogy dolgozván vendéglátásban, nálunk valamiért az a szokás, hogy a pincérnek, felszolgálónak, pultosnak, futárnak, bárkinek a főnök ad egy nagyon minimális fix bért, a többit meg oldd meg jattból. Csak jatt nélkül nehéz és nem fog megélni a keresetéből. Nyilván a fejétől bűzlik a hal, de amíg így megy, addig egy kis borravaló belefér nálam.

Új hozzászólás