Hozzászólások

Bevallom Zoli a feketék nekem is hiányoztak a legtöbb képeden, de elkönyveltem, hogy ez úm. a stílusod. Nyilván ez valahol a Te választásod, csak nem feltétlenül mindenkinek tetszik...
 

Akkor a mai képnél rászánom azt a plussz 5 percet és megpróbálom a tónust úgy beállítani, hogy jó legyen :)

Zolikám, hát erről beszélek én nagybaszó, hogy igen, kiugrik, ami vagy jó vagy nem, ha mindezt eltakarod a fátyollal, nem ugrik, de akkor semmi sem, az sem, aminek kéne, azaz nyilván lehet ennek indoka, de akkor azt - legalábbis én - megoldom fényekkel, vagy azok hiányával, hogy kapjon egy ilyen hatást, hogy minden egyformán fontos, semmi se fontosabb a másiknál. Mert ha nem így, akkor meg az lesz, hogy a dolog átmegy "zajba", azaz ül mindenen rajta, mint a nagy barna pók. Mellesleg szegény macska akkor is kiugrik ha fátyolozzuk, csak akkor beleveri az orrát a fátyolba, szóval igen, mégis csak a kompó a kérdés. 

Na, csináld, ahogy szereted. Aztán ha megunod, válts, hogy tapasztalj. A visszajelzés neg arra van, hogy megkérdőjelezd a döntésed és újra elfogadd, vagy ha nem, akkor vesd el hamar, ezért írtam, hogy ha ki tud zökkenteni belőle és bemegy a vezérhangya, hogy hát lehet, hogy mágse így, akkor máshogy legyen. (egyébként elmékeim szerint máshol is használtad ezt a tónusreszelést, akkor se voltam letérdelve tőle, mert az lehet, hogy gyors, 5 perc alatt megvan, de még másik 5 perc és megvolna ez rendes tónusok között is. Hmm?)

De Zsolt, a te verziódon tényleg kiugranak dolgok. Pl a cica meg a hőmérő. A háttérben lévő rendetlenségből kevesebb látszik. Szóval nem hiszem, hogy bármit is el akartam volna takarni, még tudat alatt sem. Akkor inkább letöröltem volna a port, és rendet raktam volna. De nem tettem és ez látszik is :)

Én ezeken a képeken jóval kevesebbet agyaltam mint azt gondoljátok. Nem volt semmilyen konkrét szándékom egyik képnél se az utómunkával. Fekete-fehérben akartam mindet, hogy legyen legalább egy csapásvonal amit a 365-ben követhetek. (végülis ha azt nézem, hogy minden kép az életterem egy részletét mutatja, akkor végülis az már kettő :) ). De ezt a zárójeles részt még nem tudtam (most sem tudom biztosra) pár nappal ezelőtt, ezért az sem kizárt, hogy szinesre váltok. Vagy nagyobb gondot fordítok az ff kidolgozásra. Mert most az van, hogy 4-5 perc alatt végzek egy-egy nappal (ebben benne van a leméretezés és a feltöltés is. Ezért mondtam, hogy sokat agyaltok rajta. Többet mint én. És ezért van, hogy nem igazán tudok érdemlegesen, feketén-fehéren (HAH :) ) válaszolni. És ezért azt sem igaz, hogy ki tudtok zökkenteni. Nincs miből. Majd ha már több részlet lesz meg az egészből és látni fogom a végét, akkor könnyebben tudok majd válaszolni. De akkor is csak utólag, nem adok nap, adott képére. 

Remélem igy most már minden ott van ahol lennie kell :)

(és köszönöm a hozzászólásokat. tényleg)

Mellesleg megnéztem a képet tónusban visszahozva és valami beugrott. Nem lehet hogy arról van ösztönösen szó, hogy a kompozíciós kérdésekre, esetleg ha van, bizonytalanságra válasz, hogy elkenem a tónust, így nem ugrik ki semmi, kap fogni egy fátyolt, ami ápol és eltakar? 

Zoli, bármelyik képednél lehetne ez a beszélgetés, meg ne bántódj miatta, mert a tényhelyzet az, hogy ha a kérdések ki tudnak zökkenteni, akkor ott valami nem kóser - ha nem, akkor se biztos, hogy az, de esélyesebb. A miértre egyelőre még az érvényes válaszoknál tartunk, mert a csak, mert nekem így tetszik szinten te már jó ideje túl vagy. A téma ellentmondani látszik a formának, ez se baj, ha jó, a kérdés, hogy kiadja-e, amit akarsz, de mit is akarsz? hehe, ez a kérdés. A 365 kiváló arra, hogy büntetlenül lehessen bármivel próbálkozni, ez a lényege, hogy intenzíven adja a lehetőségét annak, hogy bármit bárhogy lehessen. Csak az is kell, hogy ha valami nem bizonyul kiállni a próbát, akkor legyen ahhoz is elég kíváncsiság, hogy ki- és áttérjünk. 

Én is kíváncsian várom a fejleményeket, mert ok-okozati szinten nem tudok megoldást, hacsak nem mondanál le a szándékodról, amit még véletlenül sem szeretnék, szóval: várunk.

Hahó, azt hiszem kicsit túlgondoljátok a dolgot. Itt nem csak erről a képről van szó, ne kérdezzétek, hogy ez a kép miért ilyen. Az összes ugyan azzal a technikával lett ff. És a többi is. Attól függetlenül, hogy mi lesz a képen. A dolgaim lesznek, a részeim, a szobám részei, az életterem részei. És mindegyik feketefehér lesz. És nem a hagyományos egykattintásos ff, hanem ez. :)

Olvastam a polémiát a tudatos kontrasztcsökkentésről. Szerintem is ott van a kutya, hogy nem eszköznek tűnik, hanem célnak, mert most van egy nagyon erős "olyan mint" hatás, de a képről nem értem, hogy ez a hatás miért érdekes. Esetleg megfakuló emlékek érzetét kelti, de ahhoz ez túl kézenfekvő lenne, és nehéz elfogadni Tőled, hogy ez lenne az ok :) De oké, valamivel kísérletezel, és majd kiderül. Nekem azt hiszem, ezt jelenti.

Zoli, el nem venném a péterkédet ettől, ha neked ez így tetszik, ám legyen. Volt régen egy reklám, tartalomhoz a forma: amfora - ez volt a szlogenje. Itt ez abban érdekes, hogy egy amúgy is lapos fényviszonyban az apró részleteket tartalmazó kép ebben a tónusszegény formában mennyire lesz zavaró, hogy drzsöljem a szemem, hogy mi a tök van már, mit is látok. Én nem hiszem, hogy a kontraszt ellenséged lenne, sőt. De próbáld ezt, idő mint a tenger, akár egy hónap után próbálhatod ugyanezt megfotózni, rááállni ugyanazokra a beállításokra és rendes faltól-falig tónusban kihozni, miért is ne. Feladat holnap, Ingrid képénél kommentben este. 

 

Mert így sokkal jobban néz ki, mint egy hagyományos ff :) A régiesítés viszont nem merült fel bennem, nem érzem úgy, hogy ettől régiesebb, de lehet benne valami. Egyelőre minden kép ilyen lesz, de mivel ez az első 365-ös projektem, nem igazán tudom hogy fogok műküdni a későbbiekben. Azt szerintem már látjátok milyen irányt követek (szándékosan nem írtam magyarázószöveget a képek alá), de hogy a későbbiekben ezt mivel fogom megboldondítani, feldobni (nyilván egy idő után uncsi lesz egy-egy sarok lefényképezése) még nem tudom. De lesznek szines képek is. Egyelőre várom az első "feladatot", hogy azzal hogy fogok boldogulni. Meg úgy egyáltalán van e 365 dolog a szobámban. (gyanús, hogy kiterjesztem a fényképezést a többi szobára és az udvarra. Nem tudom még.

ez bennem is felmerült, hiogy ez a tónusszűkítés vajon mire jó, remélem Zoli beavat.

Mar akartam kerdezni, de akkor most megteszem: miert nem hagysz feketeket es fehereket? Regiesit ez a szukitett tartomany, de minden kepnel nem lehet ez a cel.

Új hozzászólás