sima liszt. Ha teljes kiőrlésűt akarsz hozzárakni,akkor egy csészét cserélj le először teljes kiőrlésűre. Ha jó akkor esetleg próbálj meg mégegyet. Lisztje válogatja mennyit bír ki.
Tájékoztatjuk, hogy a jelen honlap cookie-kat használ olyan webes szolgáltatások és alkalmazások nyújtása céljából, melyek cookie-k nélkül nem lennének elérhetőek az Ön számára. A jelen honlap használatával Ön hozzájárul, hogy a böngészője fogadja a cookie-kat. A beiratkozáskor elfogadja az Európai Unió EDPR szabályozása szerinti adatvédelmi tájékoztatónkat, melyet ezen a linken olvashat el.
sima liszt. Ha teljes kiőrlésűt akarsz hozzárakni,akkor egy csészét cserélj le először teljes kiőrlésűre. Ha jó akkor esetleg próbálj meg mégegyet. Lisztje válogatja mennyit bír ki.
Alapötlet:
5 csésze liszt + 2 csésze víz + 1 kis zacsi vagy egy teáskanál élesztő + 2 teáskanál só + 2 evőanál étolaj.
2 perc alatt villával össze kell keverni, a lényeg, hogy ne maradjon száraz liszt, meg hogy ne keverd simára.
Kelni kell hagyni vagy a hűtőben éjszakára, vagy meleg helyen kb 2 órát, aztán átgyúrni, megint nem a simaság a lényeg, hanem, hogy a CO2-t amit az élesztő termelt kilevegőztessük belőle mert különben savanyú lesz a kenyér.
Namost itt már lehet sütni ha sűrű kenyeret akarsz. Ha levegősebbet akkor pogácsa módzserrel még lehet rajta dolgozni: nyújtod, hajtogatod, nyújtod hajtogatod, nyújtod, hajtogatod, keleszted még egy órát, próbálgasd mi működik a legjobban neked.
A sütés: sütő papírral kibélelt Jénaiban, 500 Farenheit - az gondolom kb 260C lehet - hőmérsékleten 50 percig, lefedve. kb 40-nél meg kell nézni nem ég-e, ha nem akkor mehet az 50 perc, 50-nél meg kell nézni, hogy nem akarod-e barnábbra, ha igen akkor le kell venni a fedelét és még 10 percig sütni.
260 C az nagyon meleg, vigyázz meg ne égj.
A kelést nem veszem annyira komolyan: az eljén 1 órát kelesztem, átgyúrás után még egyet, aztán pogácsa módszerrel megdolgozom, csak kis jénaim van, ezért kettészedem a tésztát és a kibélelt Jénaiban kelesztem még egy órát az egyik felét, aztán csinálok 3 vágást a tetején és úgy sütöm. Mivel fele tésztás sütök csak, így csak kb 40 perc a sütési idő. A jénaim teteje eltört néhány éve és amit kaptam helyette (elvileg ugyanaz a méret) az nem tökéletesen illeszkedik, ezért aztán nekem nem kell extrát sütni hogy megbarnuljon.
A Látszótér Alapítványt
banki átutalással
MagNet Bank
16200120-18524112
vagy PayPalon keresztül
Otthon a páratartalom nincs akkora mint itt, azt javaslom még, hogy mielött beteszed a sütőbe jól fröcsköld össze vízzel a kenyeret, meg a jénai tetejét is belülről.