Műsorkészítőknek

Kedves Műsorkészítő!

Összegyűjtöttem azokat a tudnivalókat, amelyek informálhatnak Téged a műsorkészítéssel kapcsolatban. Kérlek, segíts ezekben a kérdésekben, hogy adásvezetői feladataim örömmel és zökkenőmentesen tudjam ellátni.

Alapvetés - rádiózni jó: hallgatni is, műsort készíteni is.

Az is fontos, hogy az egyéni teljesítmények a közösség irányába is hassanak, vagyis a rádióműsorainkat a belső, rádiót rendszeresen hallgató, és a külső, ismeretlen vagy velünk szimpatizáló körben is ismertebbé tehessük. Ezért fontosak az ajánlók, leiratok, műsorelőzetesek és a közösségi oldalon való jelenlét. Kisközösségi rádió vagyunk, ezért is kérem a segítségedet, mert egyedül nem megy.

A műsorodhoz a koncepció megszületése után először a heti ajánlót készítsd el, mely - 10 másodpercnél nem rövidebb, - de 35 másodpercnél nem is hosszabb, - és legalább 3 nappal az adásod ideje előtt küldd el nekem, hogy azt mihamarabb játszhassuk a rádióban, mert ez is hallgatókat verbuvál neked.

A műsorfájlodat legalább 2 nappal adásba kerülés előtt dropboxold nekem. A műsor - hossza 54.30-56.00 közé essen, a fájl - mp3 formátumban - 192-es bitrátával legyen tömörítve. Kérlek adj a műsorodnak címet, mert a műsor címe fog felkerülni a honlapra és a közösségi oldalakra is, valamint látogatóink a "következő adások" alatt is láthatják. A témaválasztásban segítségedre lehet a Témakosár is, melybe ha van új ötleted, azt szívesen beletesszük. Hallgatóidnak segítesz, ha egy mondatban összefoglalod, miről szól a műsorod. Ez az úgynevezett lead, ez kerül az ajánlókép és a lejátszó alá.

Válassz a műsorodhoz ajánlóképet is a Látszótér irdatlan fotóállományából. A képet tartalmazó oldal linkjét is taggeld bele tehát a leendő műsorod címével és leadjével együtt a műsorfájlod metaadataiba.

Fontos, hogy ne csak megköszönd az alkotónak, hogy használhatod a képét, de adj számára információt, mikor hallhatja az adást, esetleg, hogy mi lesz a téma. Invitáld, hogy jöjjön hallgatni - ezáltal dinamikusabbá válhat a kapcsolat fotósok és rádiósok között. Jó lenne a nem rádiózó, de a szakkörben aktív látszótereseket is viszontlátni mint hallgatókat a chaten. A facebook jelenlétünk segíthet a hírverésben. A hallgatók verbuválásához viszont te is járulj hozzá azzal, hogy megosztod esténként a műsorajánlót, valamint magad is tájékoztatod ismerősi körödet, mikor miről rádiózol.

Javaslom, fordíts figyelmet a műsorod gördülékenységére (max. 6-12 perces szövegblokkok). A műsoridőd háromnegyedét a saját rögzített hanganyagod tegye ki, - a szöveges részeket 0 dB-re, a zenéket -5 dB-re normalizáld. A felvett hangod megdolgozásához javaslom igénybe venni Egri Imre kiváló útmutatását.

A műsorod premierje alatt a chaten született hallgatói írásokból (Best of Chat) készíts válogatást és azt első hozzászólásként Te magad jegyezd be a műsorod alá! A BoCh segít abban, hogy felidézi a műsor hangulatát és ezáltal az archívumba került adás hallgatásához kedvet csinál.

Mindenkivel előfordulhat, hogy előre nem látható okból nem tud műsora határidőre elkészülni. Ha ez bekövetkezne, erről kérlek, mihamarabb értesíts. Az esti premierre a hallgatóid új műsort várnak. Ahhoz, hogy nekik a kiesés ne okozzon csalódást, kérlek készíts egy olyan tartalék műsort, amit ilyen esetben fel tudok használni.

Ha nem látszóteres közreműködő hangját is felhasználod a műsorhoz, kérd előzetesen a hozzájárulását. Kérd meg, hogy az adásvezetői e-mailcímre küldje el a saját e-mailcíméről a nyilatkozatát a műsor adásba kerülése előtt ezzel a tartalommal:

   Hozzájáruló nyilatkozat
   A éééé. hh. nn-én 20.00-kor a Látszótér Rádióban adásba kerülő
   (műsorkészítő neve) által készített műsorban részemről elhangzó hangfelvétel
   részleteit lehetőségem volt meghallgatni, azok adásba,
   majd az archívumba kerüléséhez hozzájárulok.
   (név)

A műsor elkészítéséhez hasznos technikai útmutatót láthatsz Árpi filmjében os.

Jóska
adásvezető