Boda bácsi

Boda bácsi

Boda bácsi holdra szállt,
ott keresni angyalát.
Úgyis unta, hogy mindenki
bödöcskének is nevezi,

a gyerekek tegnap éppen
istenbogárkája néven,
s kormosképű masiniszták
tűzoltóbogárnak hívták.

Persze volt ám oly otromba,
fülbemászónak hogy mondta,
papbogárnak, kőverőnek,
napféregnek, s halálfőnek.

Unva sok sületlenséget
odatámasztott egy széket,
arról mászott fel a holdra,
magában egy dalt dúdolva:

Szólíthattok bármi néven,
szabóbogárnak is éppen,
bodobácsnak vagy bodának
mályvaszívó poloskának,

lehet nevem katóféreg,
büdös panna, mindegy! tényleg,
lelkemben az arany halom,
telihold az én angyalom!

Mert a lepkék is sugdosták,
ott lelhető a boldogság,
azért szállnak ők is arra,
és nem jobbra, se nem balra.

Csak a lepkék, kérem szépen,
oly ostobák, hogy a réten
város fénye felé szállnak,
holdnak nézve a lámpákat.

Ezért én, a napsütőke,
halálfő és kőverőke,
mályvaszívó kis poloska,
bodobács és vörösjóska,

úgy döntöttem hogy felmászok,
s innen nézem a világot,
s hogy illetik lenn a népem
mindenféle buta néven.

Hozzászólások

Szia István

Ezt a képedet, sajna csak másodikként Jóska után, felhasználnánk 2024.04.08-ára tervezett, Körözünk című műsorunkhoz, mert passzol hozzá. Remélem nem bánod.

köszi
Au

Túl a láthatón című műsoromhoz ezt a fotódat választottam ajánlóképnek.

A játék jó, a pók meg marad a kazettán. ;)

Köszi Gime :) Hát ez játék.
A Pókot fel ne tedd a netre! :)))) Belehalnék.

Mészi, most látom ezt... Azt kell mondanom, hogy szerintem qwayoo (QY) az ötlet is meg a kivitelezés is! :) Szerintem az eredeti a jobb, nem a "képeslapos" megoldás.
És eszembe jut az "A PÓK" című filmünk... ;) :DDD

A felvetések alapján megpróbálok beilleszteni ide egy másik verziót :) Nem tudom, működik-e így a képbeillesztés...

Próbáltam eltüntetni a keretet, de az magasabb szinten működik, nincs visszahatásom rá.

Még valami: ezt ne elutasításnak fogd fel, érdekel a téma, és szívesen olvasom mások tapasztalatait, itt is, és emilben is! Kevés a tapasztalatom még, úgyhogy igen is, szükségem van az infóra! :))
De akkor nem kapkodva: először volt a fényképezőm. Aztán a fiam kezdte érdekelni a csillagászat... nem volt ellenemre. Megvettük ezta batárt. Akkor úgy gondoltam, olvasva a fórumokat, tapasztalt felhasználókat, hogy a mélyegezés érdekel. Galaxisok, ködök. Azt gondoltam, a pénzemet inkább a fejleszthető jobbra költöm, mint a kompakt mindenesre. Ezért nagy tubus + dobson + pár szűrő és okku. Jobban nézett akkor ki a jövő, azt hittem, egy éven belül meglesz minden hozzá. Hát nem lett. (De van még időm, remélem, enni meg nem kér a távcső.) És ahogy lenni szokott, megjött az új cucc, és azonnal mindent akartam vele - ami persze képtelenég. Ezért kóstoltam bele a szaturnuszba is, a Holdba, is... meg az utca végének fotózásába, sőt, repülőket is fotóztam vele (ez utóbbinál rájöttem, hogy elég lenne csak közelebb laknom a reptérhez, és sokkal jobb képeket készíthetnék róluk :))) Dióhéjban ennyi a kronológia.

Igazad van, belementem, telejsen jogos!!! :)

Ha megnézed az előző hozzászólásodat épp a bolygófotózásról, meg a Szatyor jövőbeli ábrázattyáról elmélkedtél. Így azt hiszem joggal hittem azt, hogy a bolygózással __is__ kacérkodsz. :) De akkor nem szóltam.

:)) de én azt próbáltam végig elmondani, hogy mélyegezni szeretnék, csak belenyugodtam, hogy igen, azért kipróbáltam a bolygóra is :)))

Bolygófotózni nem jó a DSLR. :) Pusztán geometriai okokból, de leveri a webkamera is. Ugye a bolygó képe agyonnyújtott esetben is csak 1-2 mm lesz a képsíkban ehez nincs értelme egy nagy érzékelőnek. A klasszikus Philips Toucam pixelméretei finomabb képfelbontást, jobb mintavételezést adnak mint egy DSLR, cserébe persze a LM nagyon kicsike. :)

A DSLR inkább a mély-ég, hold, nap stb. fotózásban tud előnyös adni.

Vizuálisan nézve nem lesz egy kisebb állvány sem akadály, sőt dobsonnal is lehet bolygózni. Én is rajzoltam rengeteget ilyen rendszerű műszerekkel, és nem volt gond.

Bolygózáshoz is kellene már a precíziós állvány, mert nagyon kevés ugye a fény. A 6-os okulárból meg gyorsan kimásznak a bolygók, a 26-osban meg kevés a fény. Van még 10mm-esem is, de okulárból nagyon komoly szenvedés a tükörreflekszessel fotózni, arra talán kamera kellene... jaj, sokminden kellene... :) Próbáltam a szaturnuszt, és a jupitert is fotózni, fel lehet ismerni, hogy azok, jupiter sávjai éppen hogy kivehetők,holdjai látszódnak, a szaturnusz gyűrűje is látszik, de nagyon messze van attól, hogy azt mondanám rá, hogy megmutatható. No és mivel a gyűrűnek kicsi most a szöge, kell pár évet még várni, hogy szép szatrunuszfotót készítsünk... addig gyűjtök pénzt :)

Ok, akkor kómahiba. Elsőre is arra tippeltem, hogy valami ilyesmi lehet és a kép nem az optikai tengelyen volt hanem attól kívül. Flattenered nincs hozzá? :) Tény hogy dobsonnal elég nehéz kiexpózni mozdulás nélkül egy 1200-as fókuszt. Azért egy ilyen 20T-t szerintem elbír egy EQ5 is, az árakat meg nem kell bemutatnod...

Az f6 amúgy jó azért másra is, feltéve ha jó minőség, lehet azzal bolygózni is akár. SW? ;-)

Kedves Zoli,
az "obejktív" egy 200/1200 mm-es newton távcső, azaz egy F6 fényerős, alapvetően mélyegezésre való tubus. A fényképező a kis D60, T2-vel direkt kötve. Az erős lágyulás a relatív nagy blendének köszönhető, és a newton technikának, meg a tapasztalatlanságnak is. No de csak dobson állványom van, így az igazi cél, a mélyegezés még várat magára, amíg egy motoros EQ6-ra nem telik (ugye túl nagy a tubus). De az az állvány meg egy vagyon...

Köszönöm Ádámnak és Évának is a figyelmet! :)

Nem szeretnék én itt összefüggéseket felmutatni, nem is tartom valószínűnek hogy van, de azért érdekes, pozitív értelemben hogy Zsolt verses műsora után mennyire megszaporodtak a költemények az oldalon.

A kép meg nagyon tetszik, nagyon meseszerű. :)

Szia István!
Technikai kérdések ha nem baj: a holdas alapot mivel lőtted? Fura, hogy a perem életlenebb mint a korongon levő részek. Volt szerencsém pár holdfotóhoz, majd talán szorgalmiba ide is küldök ha érdekli a nagyérdeműt. :)

A fotón állós hangulat GG-nek két okból lehet: egyrészt a holdkép kicsit kontasztszegény, így nem segít a térérzetnek. Másrészt a bogarat nem középre tetted, de nem is látni rajta a gömbön állás miatt a valós esetben jelentkező perspektívát, így tényle olyan mintha egy sík lapon állna a holdkorong előtt. Engem ez azért nem zavart, mert ugye a helyzet mégiscsak első ránézésre tudható hogy nem reális. :)

:) Igen, Gábor, köszönöm. Azt gondolom most, hogy ettől marad a Földön mégis a dolog... Mert lehet úgy is látni, hogy egy sík fotóra mászott fel... Talán kereteznem is kellene... És az árnyék sem gömbre vetülő árnyék... :) Néztem én is e sík hatást, de nem érlelődött meg bennem, hogy biztosan így kellene, de már biztos vagyok benne :)) Köszönöm!
Üdv. István

UI: ide a hozzászólásokba képet be lehet tenni sima html img taggal?

A képre nem tudok semmi rosszat mondani, látszik, hogy alaposan kicentizted, hogy minden ott legyen pontosan, ahogy meg van írva. A bogárka tetszik, ahogy gondolt egyet, felmászott a magasba, és lábacskáival csiklandozza, a nagy, hideg Holdat.

nem feltétlen hitvány minden, ami egyszerű, de az egyszerűség önmagában nem is feltétlen érdem. Én az illusztrációt jónak gondolom, mert elég jól adja azt a primér egyszerűséget, amit a vers is mutat. A vers nekem kicsit gyerekesnek tűnik, de persze mint annyi mindenhez, ehhez se értek.
Mindenesetre, ha én tudnék ilyen holdat fotózni, ehhez a képhez nem egy full teliholdat használnék, hanem inkáb egy majdnem-teli holdat, mert az csökkentené a sík-szerűséget. Így most leginkább olyan hatást kelt, mintha egy a holdat mutató fényképre szállt volna a verőköltő bodobács.
Szerintem.

Kedves Tamás,
tisztán értve gondolataidat, hadd válaszoljak:

Szabolcska Mihály az utókor által együgyűnek aposztrofált költészetében a falu idillje, a szeretet mindent átható ereje a domináns motívum. Tehetséges vagy inkább sikeres költőként indult pártfogói révén, aki a verseinek tartalmi síkján vált utólag nevetségessé, korszerűtlenné - kivált Ady megjelenésével.

Összevetésedben ekként csak a vers formai megvalósításában, ránézésre együgyű hangnemében tudom értelmezni megfigyelésed, nem tartalmi síkon. Az alábbiakben kifejtem majd azt is, hogy miért. A vers (az első két bevezető sor kivételével) felező nyolcasokból áll, amelyet Szabolcska bizonyára használt, de abban is biztos vagyok, hogy nem ő fémjelzi e műfajt (ez egyszerűséget ez a stílusjegy adja egyébként).

A hangnem is felszínesen együgyűnek tűnik igaz, viszont. 1) Gyermekvers lehetne ha nincs benne az utolsó verssor (vagy a kettővel afeletti). 2) Maradéktalanul igazat adnék neked, ha jobban sikerült volna feltűntetnem számodra is az ebben rejlő gúnyt, és kritikát. 3) Éppen hogy az utolsó versszak nem szabolcskás, bár a többi is vitatható, hiszen egy pici rovar problémáját sosem vetette volna fel, 4) ráadásul a vers nem szépeleg...

Ha ezt összerakjuk, műfaját tekintve ez a mese állatmese. Ha kicsit önhittebb lennék, azt mondanám La Fontaine nyomdokaiban jártam, magyaros köntösben. De ezt csak a műfaj megértése miatt jeleztem. (Itt pedig a margóra azt írnám, hogy nekem meggyőződésem, nem feltétlen hitvány minden, ami egyszerű... Ez a vers eshet ilyen megítélés alá, de az elv szerintem nem.)

A fotót illetően: persze, nem ismerjük egymást. Elmondom, hogy nem gondoltam egy pillanatra sem, hogy hű de ötletes és modern vagyok. A kép giccsszerűségével majdhogynem egyetértenék, az eszközök hasonlatosak, de nekem a giccs mindig hazudni akar valami szépet. Ez pedig nem akar hazudni, ez önmagában nonszensz és nem szép. A rovar elve sokakban visszatetszést és undort kelt, egyáltalán, mit keres a Holdon, a termékenység szimbólumán? De elfogadom, oké, giccs, legalább megvan egy lecke :))

A kép megvalósítását, vágását, elhelyezését, tonalizálását illetően szívesen fogadnék észrevételeket. Mert hiányosságaim vannak, biztos vagyok benne, azért is vagyok itt. Vagy kritika esetén szívesen fogadnék például konkrét javaslatot, hogy miként illusztráljam e kis verset képpel. Csak a játék kedvéért. Nem azért, mert nagy művet kell összerakni. Én ezt gondolom tanulási folyamatnak.

Ettől függetlenül a véleményedet most is tiszteletben tartva, azt megértve elfogadom, számodra ezt jelentették a fentiek. Érdeklődésed köszönöm!

Üdözlettel: István

Gyerekfejjel én tanulmányoztam ezeket a bogarakat. Egy sokliteres nagy dunsztosüvegben laktak, szépen berendezve. Még petéket is raktak, ki is keltek a kis suszterbogarak. A táplálkozásukat is figyeltem, én hársfabogyókkal etettem őket. Volt egy kis kockás füzetem abba jegyeztem fel róluk mindenfélét... Talán 12-13 éves lehettem ekkortájt.

Ez a bogár is petét rak nemsokára, a Tycho krátert mindenesetre már kinézte mint ideális peterakó hely... :)

úgy döntöttem hogy felmászok,
s innen nézem a világot,
s hogy illetik lenn a népem
mindenféle buta néven.

Nekem erről Szabolcska Mihály jut eszembe. És a kép is tökéletesen megfelel a hű, de ötletes és modern vagyok giccsnek.

Egyik kedves barátom aki Paksról származik, ő mondta hogy náluk gyerekkorában paksi katicabogárnak nevezték.. :)
Ennél a vonalnál maradva nem is olyan elképzelhetetlen hogy ez a kis lény ekkorra idegenné váljon. Jó hogy figyeltél az árnyékra mint részletre, a vers is tetszik!
Régebben olvastam hogy debreceni egyetem kutatói a bodobácsok társas viselkedését vizsgáltak és tapasztaltak hogy személyiség jegyei vannak szociális kapcsolatokat tartanak fenn.. ez nagyon izgalmas, pont nem rég láttam egy kis filmet amiben arról beszéltek hogy a denevéreknek külön agyféltekét használnak egyidejűleg a tájékozódásra és a társakkal való kommunikációkra repülés közben, ezek nagyon érdekes és fontos dolgok úgy gondolom. No mindegy nem lényeges és nem is ide tartozik.. :)
üdv
d

Saját minden. All inclusive :) A vers és a montázs tegnap este készültek, az alapfotók korábban.

A mai nap éppen megfelelő arra, hogy a bodobács a Holdra szálljon? :)
És a verset vajh' milyen verélköltő költötte?

Új hozzászólás