Tisza partján
A kép Szegeden készült az öregebbik híd lábánál.

Egy tájképet látunk, ez egy éjszakai felvétel, színes fénykép, amin a lámpák melegebb fényei, tükröződések és töredékek láthatóak. Alapvetően itt van kompozíciós problémám is, mert a fölső csillársor, karácsonyfaégő, hívhatjuk bárminek is, aminek van egy szép íve jobbról balra lefelé haladva és ugyanennek van egy reciproka a tükröződésen keresztül, én ezt szerencsésnek tartottam volna, hogyha ugyanez az ismétlődő lámpasor a kompozícióban benne marad és nem vágódik le a kép alján. Ez az egyik, ami nagyon fontos. A másik pedig a pedellussal való beszélgetésünnél elhangzott egy technikai javaslat, úgymond trükk, hogy az öreg és tapasztalt fotográfusok ezeket az éjszakai felvételeket hogyan készítik el. Itt félmondatban az hangzott el, hogy érdemes úgynevezett naplementében, pontosabban a naplemente utáni pillanatokban demelunban készíteni az éjszakai felvételt, hogy a részletek is megtalálhatóak legyenek a képen, egyszerűen fogalmazva, hogy húsosak legyenek, de egészen egyszerűen tudom mondani, hogy egy felületen csak úgy tudok látványt előállítani, ha az exponálandó anyag, a közte lévő optika és a látvány, amit rögzíteni akarok, a környéken valamilyen módon fényinformáció jelen van. Csak azt tudom leexponálni, ahol van a fény által különböző módon megvilágított forma. Leegyszerűsítve, ha egy éjszakai felvételt szeretnék csinálni, akkor nagyon meg van kötve a kezem, mert annyit tudok lefényképezni, amit ezek a lámpák adnak, tehát nagyon sok a képről elveszik. Ez azt jelenti, hogy egy ilyen képnél nagyon kell tudni előre, hogy mi az a szűkített üzenet, amit egy éjszakai látványban a lámpasorok adni fognak, de jön ide egy másik fogalom is. Mindezt, amiről mi itt most beszélünk, a filmművészet úgy hívja, hogy amerikai éjszaka, ami nevéből adódóan is az amerikai filmművészetben jelent meg először és elsősorban westernfilmeknél alkalmazták. Akkoriban ahhoz, hogy forgatni tudjanak, mindenképpen nagy mennyiségű fényre volt szükség, ebből következett az is, hogy ahhoz, hogy esti, éjszakai hangulatokat is tudjanak mutatni, utólag, úgynevezett fényelési eljárással különböző tónusokat, színeket tettek rá az amúgy igencsak világos, nappali felvételekre és ettől az olyan lett, mint amikor Gregory Peck a holdfényben félelmetesen lopakodik pisztollyal az oldalán. Ezeken a képsorokon látható felvételeket tehát nappali fényben vették fel, ettől a formák térbelisége megmaradt, és utána mesterségesen sötétítették le azt.
   Visszatérve Norbert szorgalmijához, persze itt is meg lehet próbálni utólag módosítani a felvételt, de ha naplemente utáni szórt fényben készíted el a fényképet, akkor annak eredménye megfelelő lesz, és teljesíti azt, amit egy tájképtől várhatunk.
   Zsolt egy nagyon érdekes dolgot vetett fel, amivel segíthetsz másoknak is, hogy látványosan érzékeljék ezt a folyamatot, mégpedig azzal, ha mondjuk akár ezen a helyen egy állványra tett géppel elkészítesz egy fotósorozatot úgy, hogy délutántól, amikor még van fény és esetleg nap is, fél óránként (vagy ahogy te jónak látod) elkészítesz egy-egy felvételt úgy, hogy az utolsó kép már teljes sötétben készüljön, és ezt a sorozatot akkor be tudjuk tenni a szertárunkba. (Claude Monet festette meg a roueni katedrálist több képen, más és más napszakban, ezzel érzékeltetve a fény változását, játékát.) Ez a kép most egy disznós, de ha beküldöd a sorozatot, arra még jöhetnek plusz malackák. (szőke)
értékelés:

Hozzászólások

22
Értékelem!

Szójátékok, paródiák című műsoromhoz ezt a fotódat választottam ajánlóképnek, köszönettel.

33
Értékelem!

hali! ...csak nem elvitt a jézuska valahová messzi?...boccs ha zavartam, csak tetszettek a dolgaid.dénes shatgelt@freemail.hu

27
Értékelem!

Hehehe... :) egy rugóra járt az agyunk. Én is feladatként lőttem hasonlót, de végül megtetszett és nem küldtem be (no meg extra lusta voltam).

27
Értékelem!

de azért vagyunk, hogy kísérleezzünk, próbálkozzunk. tessék csinálni a portrékat.

33
Értékelem!

Így van. Pocsék kép lett valóban. Azóta se sikerült portrét készítenem, volt még egy negatívos próbálkozásom amit be mertem adni. Azt posta furdultával szinte azonnal "visszadobtad" ! :) Ez van. :)

A súgást meg köszönöm, megtisztelő. Az ilyenekért éri meg skolába járni. Azt meg, hogy valaki beleszeressen a képembe csak remélni tudom. :)

28
Értékelem!

na de norbert, az olyan szar kép volt, hogy a fal adta a másikat, most mit lehessen tenni? :D

itt annyit megsúgok technikailag, hogy ha éjszakai képet akarsz csinálni, akkor azt ne éjjel csináld, hanem amikor még van valamennyi fény, mert így ahogy most van, így nincs húsa, nincs teste a dolgoknak és nem többek fénypontoknál, mindenféle fogódzó nélkül, amit az ember sokáig nem néz. kellenek azok a pici tónusjátékok. mondjuk ha 8-kor van korom sötét, és 6-kor meg még épp hogy sötétetik, akkor 6 után kell fotózni, amikor már szépek a fényei a lámpáknak, de a rakpart se bukik be teljesen. akkor a víz is anyagszerűbb lesz.

na de csitt, nem elemzek, csak egy általánosságban érthető esti fényes dolgot mondtam el. (aztán a szőke meg mondjuk beleszeret a képbe és én itt égek egyedül... kell az nekem?)

35
Értékelem!

Az értékelés az első! :) Tudom. Idézek is ide gyorsan egyet amit én kaptam nagyítás :) nélkül:
,,...Ezt most nem elemeznénk, mert nem tudunk olyan fogódzkodót, amin elindulva ezen a beállításon segíteni tudnánk...'' :D

27
Értékelem!

Norbi, várj, míg az értékeléssel esetleg segíthetünk, addig ne nagyíts.

29
Értékelem!

Köszönöm szépen. Óriásira való nagyításhoz jobb minőségben is elfogom készíteni a képet :)

27
Értékelem!

El tudnám képzelni egy letisztult "Bauhaus" nappali falán óriásira nagyítva!
Ügyes.

Új hozzászólás