Talán egy csángó népzenét hallunk, ütőgardonon és furulyán, és tulajdonképpen az egyik zenész itt félig-meddig meg is jelenik, Szabó Pista bácsi, nagy bajusszal, kalappal. Az alkotó öniróniája, humora és interperszonális megközelítése is megjelenik, érzékelhető a képen, nemcsak a háttérben elhelyezett két zászlócskával, hanem a kreativitásán keresztül is, ugyanis egy normál gyufásdobozból egy gyufaszállal gardonozik Szabó Pista bácsi. Nagyon jónak tartom, hogy az animációban - egy bábanimáció - próbálja a hátteret és az előteret külön mozgatni. Tehát egyszerre a főszereplő - aki itt egy mellportréval van jelen a kamerához közel - vele is egy történet lezajlik, ahogy ő érzi ennek a zenének a ritmusát, és kvázi táncol, és a háttérben is a Szabó Pista bácsi a zene ritmusára a maga kis öreges módján ide-oda mocorog. Alapvetően itt a filmben egy lüktető, magába vissza-visszatérő ritmust hallunk, és ez segítséget ad a mozgásanimációhoz, azért meg kell, hogy jegyezzem, hogy ha jól láttam a hátsó bábu baloldali keze többször is mozog, tehát azt hozzá kell tenni, hogy ezeknél a gyurmaanimációknál ez nem egy egyszerű mozgatási módszer. Közérthetőbben: attól, hogy egy pici kis filmet látunk itt, ezzel még nagyon sokat dolgozott István, nagyon jó, ahogyan a végére lerántja a leplet az egész történetről, és a végén egy varióval vagy nyitókóddal megmutatja, hogy ez egy pici kis sámlin, két kis szelet papír előtt, parányi bábukkal történt, visszatükröztetve mindazt, amit az estiskolán is azzal a formával, amivel dolgozunk, létrehoz az ember időről-időre egy egy varázslatot, amikor elküldi a képét, tehát valójában ezeken a számítógépeken, laptopokon keresztül álmodunk. Tehát nagyon jó az, hogy van öniróniája a filmnek, és ez egy jó, egységes szerkezet, amit az alkotó itt elkészített. Itt is azt mondanám, hogy fontos az is, hogy ez a film is egy nem magyar anyanyelvű ember számára is érthető, átjön az üzenete. És ez nagyon jó, hogy elkezdtetek képben gondolkodni, vizualitásban gondolkodni, és ezeknek a kódjai közérthetőek. Szerintem azért ez a film a barát, barátok kategóriába nagyon is belefér, és ez lehetőséget ad arra, hogy ez a nem kis munka ne egy, hanem három disznót kapjon. (szőke) értékelés:

Hozzászólások

17
Értékelem!

Egyre jobb, egyre ugyesebb vagy Pista! Hajra!!!!!!!

Egy kis mellekvelemeny: Az utolso kepkockak inkabb werk jelleguek ezert en megallitanam a zenet a koncert vegen es mint egy lepellerantast csak ugy zene nelkul mutatnam meg a kulisszatitkokat. Ezzel meg lehetne fokozni a hatast.

19
Értékelem!
17
Értékelem!

Szerintem is jó lett, bár ha kötözködni akarnék akkor mondanám hogy:
Ha már van ütőgardon az egyik figura kezében, akkor a másiknál miért nincs
vmilyen fúvós hangszer...
De nem kötözködök, mert a zene tényleg nagyon feldobja, és a figurák is ügyesen
vannak megformálva.
Egyébként melyik zenekar száma van alatta?

18
Értékelem!

Nagyon jó ez. A zene príma. Ügyesen gyurmázol. Minden filmen látszik, hogy figyelsz arra, mit mondtak az előzőnél. Az is tetszik, hogy sikerült kilépned a gyurmavilágból a végére.

Új hozzászólás