Ünnep

Ünnep

Terézia kápolna, Tarcal

Egy tulajdonképpen szakrális megközelítést kapunk Zsuzsa képén, egyfajta leletmentést, miközben a vidéki búcsúk céllövöldéjének hangulatát is hozza a kép, van az egésznek egy keresetlen bája, közelsége, ami szerethető, ami fontos. Ez akkor is igaz, ha közben azért a technikai problémákkal is szembesülünk. Egyrészt nem ártott volna a horizontot tartani, mert most dőlünk jobbra, és ennek a tömegelhelyezés szempontjából nincs most indoka. Másrészt tudom, hogy nehéz egy ilyen fényvetődést jól kiexponálni, mert túl nagy a fényérték különbsége a világos és árnyékos részek között, ezt azonban lehet korrigálni, ha a helyszínen nem is, mert elfelejtettünk magunkkal vinni derítő felületet, vagy kislámpát, de az utómunkában azért ez egyensúlyozható lenne. Ugyanis bár igen fontos a fény, hiszen ez adja az izgalmát és jelentését a képnek, de mindez akkor működik jól, ha megmarad az értelmezhető viszony, és ehhez emelni kell az árnyékos részeken, hogy ennyire ne kelljen bogarászni, mit is látunk. (hegyi)
értékelés:

Hozzászólások

Köszönöm Tamás!
Zsolt, sztem a meggyőzhetőségi csúcsidőt én tartom a témában. :)

Tamás, köszönöm, hogy ezt mondod, mert alig lehet néha a fotóst meggyőzni, hogy hagyja a fenébe már végre azt a kurva sRGB-t, valaki elkezdte a neten terjeszteni, hogy a monitor se tud többet és a többi, aztán úgy maradt, miközben a gyakorlat elég egyértelmű, hogy az sRGB a maga kb 20 éves múltjával már kuka.

Csak csatlakozom a dicsérőkhöz. A színtér váltás nagyon jót tett neki!

Olyan nagyon finom a kép, miközben annyira súlyos is.

Köszönöm Zsolt!
Valóban, rémlik, hogy a múltban egy értő tanácsára hagytam kipipálva azt a funkciót.

Cserélve, ez az sRGB ügy volt a baj. Sajnos a fotósok egy része annak ellenére ragaszkodik hozzá, hogy az idő vagy 10 éve eljárt felette és szemel látható a gond.

Küldd el, 'oszt megnézem kalibrált monitoron, mit mutat

Igen, azzal szoktam menteni. Már ki is kapcsoltam.
Köszönöm a hasznos tanácsot.

Van arra mód, hogy letöröld/kicseréld a képet? :(

Nem. Az sRGB borzalom. Ha a save for web-bel mented a képet, akkor ott ki lehet kapcsolni.

Nem, de a photoshop mindig átkonvertálja. Az ok szted?

Sándor, örülök és köszönöm.
Kissé elégedetlen vagyok, mert nem tudom mitől, de az eredeti képhez képest a publikált másfél hangyabokányit kontrasztosabb lett. Így a színek (főleg a vörösek) kissé harsányabbak.

Ágnes, látszólag semmi különös, mégis van a helynek valami spirituális, szakrális atmoszférája. Szerintem erre éreztél rá Te is.
Köszönöm.

Ez nagyon különleges hely lehet, jó, hogy rátaláltál, és meg is mutattad. Köszi.

Tetszik. Finom kép. Gyönyörűen oldottál meg egy nehéz megvilágítási helyzetet.

Új hozzászólás