365/4 Nyirkos éjszaka

365/4 Nyirkos éjszaka

A trópusi vihar utolsó cseppjei hullanak, nem is igazán lehet tudni, hogy csak a párából válik ki a nedvesség vagy még esik is.

Hozzászólások

Szilárd, a kollegák arra gondolnak, azt hívják maszkolásnak, amikor
a) analóg technika esetén a nagyítógép és a papírt tartó tárgylemez közé helyezed a kezed a fény útjába, és ezzel szabályozod, csökkented a fény mennyiségét, azaz a kezed használva részeket kitakarsz, más részekre pedig többlet fényt engedsz.
b) villanyfotó esetén a képen bizonyos területeket körberajzolsz, kijelölsz, a kijelölés határait eléletleníted, majd a terület fényértékét változtatod, növeled vagy csökkented.

Ezzel el tudod érni, hogy az exponálásnál túl nagy fényérték különbséget csökkentsd, így a képen lévő tónuskülönbségeket egyengesd.

Javaslom az alábbi file-t letölteni, Ansel Adams zónarendszerét magyarázza.

A maszkolás nyom az nem tudom mi, azok a sugaras fények a felhőkön azok határozottan a város fényei, meg eleve a várostól ilyen világosak a felhők. Éjszakai kép.
A maszkolás alatt mit értesz? Abban az értelemben ahogy én ismerem (Foucault maszkolás) nem stimmel, viszont fényképészeti szakkifejezéseket meg nem igazán ismerem.

Itt szépen, sejtelmesen csillog a vizes táj az éjjel rejtekén. Van benne vmi dermesztő-ijesztő. (Gondolom Csaba a maszkolásnyomokra gondolt a fák szélén.)

Aha, a fák mögött van Houston.

Na itt mar en is latom, erzem a vizet-esot-parat-nyirkossagot. A fak mogott valami telepules fenyei, vagy?

Új hozzászólás