365/8 csak egy kép

365/8 csak egy kép

Egy gyors kép, annak reményében, hogy holnap több időtt fogok tudni a napi fotóra fordítani. Valakitől azt hallottam paradicsomokat nem szabad fekete-fehérben fotózni. Gondoltam, ha már úgyse tudok annyi időt rászánni amennyit szeretnék, legalább ezt jól kipróbálom.

Hozzászólások

Mindig varom, hogy mi lesz Szilard kovetkezo lepese csendeletfoldon. Szerintem nagyon ertekes lesz ez a kepsorozat az ev vegere. Nem anyagi, hanem eszmei erteke oriasi lesz. En meg igyekszem egy-egy morzsat elkapni ebbol a folyamatbol, koszi. :)

Szilárd, ha jól olvastam Gimp-ezel. A Colors->Components->ChanelMixer alatt próbálgasd a FF-et szerintem. Ha a kimenetet FF-re kéred és a vörös csatornából többet keversz bele, akkor lehet megmarad a paradicsom formája is. Itt érdemes játszani a csúszkákkal, tanulságos.

De az oldalról jövő fény mindig segít kidomborítani a formákat, a szemből jövő meg inkább kilapítja azokat. Így a jó világítást szerintem más tárgy esetében sem úszod meg, a paradicsom nem kivételes.

A kontrasztosabb megoldással volt még egy gondom, a citrom a háttérben úgy nézett ki, mintha úgy lenne oda montázsolva. Valószínűleg valami mást kellett volna odatennem. Úgy tűnik eggyel több nehezítést raktam a képbe mint amivel meg tudtam birkózni.

A paradicsommal tényleg nem könnyű. Lapos lesz a szerencsétlen, amikor minden más jó, akkor a paradicsom ilyen korongnak tűnik. Kell rá visszavert fény, hogy legyen valami gömb hatása.
A kontraszt beállításával olyan gondjaim voltak, hogy nem tudtam egyszerre a fokhagymát is meg a paradicsomot is jól beállítani kontrasztosabb kivitelben. Remélhetőleg idővel majd rájövök hogy kell.

Egy pici kontraszt nem ártana neki, de így is jó, picit sok helyet hagytál a szélein.

Ezt a paradicsom dolgot nem hallottam még. :) Szerintem butaság, kimondottan szép tónusúak lettek ezen a képen is. Jól összekucorodtak ezek a tárgyak a csendéleteden, összetartó banda.

Lehet persze ez csak valami nálam levő kalibrációs gond miatt (így nem biztos, hogy van benne igazam), de valahogy az egész képen nekem egy enyhe szürke lepel van, kivéve a fokhagymát. Utóbbi egészen kiugrik a tónusrendből, külön életet él. A palack alja sötétbe bukik, eltűnik a formája is. A tükröződések is olyanok, hogy hunyorogva próbálom őket értelmezni, mert ott vannak ugyan, de nem tisztán.

Új hozzászólás