Hozzászólások

A döntés, mint a cím is mondja csakis rajtunk múlik. Főleg akkor, ha voltak, vannak és lesznek többértelmű szavaink, feladataink, amelyeket ezáltal a szabadságunk által szabadon fogalmazhatunk meg és tehetünk közzé. Amennyiben megcsonkítanánk valami megregulázott, paragrafusok közé szorított feltételekkel és leírásokkal a kreativitásunk csorbulna, maradjunk meg nyitottságunkban, ötletkorlátozatlan, zabolátlan, fantáziadús alkotói kedvünkben!

Zsolt, ácsi én teljesen értettem eddig is amit mondasz, sőt ezt el is fogadtam. Igen ezen a képen valóban nincs meg amitől zajos lenne. Idézem magamat fentebbről: "Tény, hogy nincs ott a Feri által említett szellemi munka a képen, ezt nem is vitatom de megcsinálható lenne képileg az is."

Közben elkezdtünk általánosságában is csevegni arról, hogy mi a zaj, de attól hogy Te szarsz rá, mással még megtárgyalható ennek ez az aspektusa is. :) Vagy ha ez itt már túlzott offolásnak számít, akkor nem tárgyaljuk tovább, ez sem probléma. 

Zoli, mondhatom-e azt, hogy szarok a méréstechnikára? Képekről van szó, képi, és nem verbális megoldásról. A kazetta mint zaj, evidens, mindegy, hogy polimer vagy basf, van zaj. hallod, sustorog, bajos. Erre képileg erősítettem rá azzal a zajjal, ami a formáké, ami megint zajként jelenik meg. 

Itt addig eljutunk, hogy hallom a kattogó dominókat, de a kép nem ad választ arra, hogy ezt mint zajt halljam, mert én vagyok a húgyfoltos nappapa, akit zavar az onoka, vagy örömként, amit a játék szerez. Ezért próbáltam mondani, hogy szinte mindennek van hangja a halakon kívül, de ahhoz, hogy képileg evidencia legyen, valami még kell. Azt én nem akarom megmondani, hogy mi, hiszen ez a te utad. De valami kellene. Nekem. 

A gyereknek a visító gumimaciban egyébként éppen a hang a játék, azt élvezi, ahogy hangot tud produkálni. És nem mellékesen azt is élvezi amikor ezzel az őrületbe kergeti a környezetét -- mert neki az az érdekes hogy hatást vált ki a környezetéből, felhívja a figyelmet magára. De ma majd olyan zajt találtam ki nektek, ami még jobban elvisz innen az analitika irányába. Igaz ezt a sort részben éppen Te kezdted Zsolt a kazettával, amin a szuperalacsony felvételi zajú kazetta volt. :)
Zaj ugyanis méréstechnikai értelemben bármilyen olyan nem kívánt zavaró körülmény ami a megmérendő jelet zavarja. A jel nem csak hang lehet, lehet áramerősség, feszültség, fényesség, tömeg, bármi olyan mennyiség amit mérni lehet.

Inkabb a jatekot latjuk, mint a zajt/hangot, ebben egyet tudunk erteni.

OK, nekem az ellentmondás abban lakik, hogy a dominó játék, a dominólökdösés is játék, és a kép ebbe a játékos szituációba visz bele, márpedig ha játszom, nem érdekel a zaja a játéknak - lásd gyerek és az ő visító gumimacija. :) 

En orommel nyitom ki a "zaj" kategoriat a "nesz" fele, ahol a nem zavaro zajok (hehe) laknak, mint amikor a cirokszalak simogatjak a poros betont vagy a frissen fellocsolt dongolt padlot. Vagy inkabb meg nyitottabbra, amibe kepi zajok is belefernek, mint a hullamokon pattogo vagy redonyon tancolo napfenyfoltok.

Tény, hogy nem a legjobb zajforrás, de ezen az elven sok minden más megoldás sem az amit itt közzétettünk -- most inkább nem mondanék példákat. Ha a feladatot kiíró Csaba szerint nem zaj, nyugodtan ki lehet venni a kategóriából, nem oszt nem szoroz.

Tény, hogy nincs ott a Feri által említett szellemi munka a képen, ezt nem is vitatom de megcsinálható lenne képileg az is.

Az is tény, hogy minden lehet zavaró, mert millió tényezőtől függ, kinek mi az. Van amikor észre sem vesszük az óra ketyegését, de egy csendesebb éjszaka ha felriadtunk őrült hangos lehet. Engem pl se a krétacsikorgás se a nikecell-vagdalás nem zavar, de ezzel sokan nem vagytok így gondolom. Szóval a zavarás ténye a zajra nem hinném, hogy kritérium lenne, és azt sem hogy egzaktul meg lehetne határozni. Vannak amúgy olyan dominós rekordok ahol tízezrével dőlnek a dominók, ha arra nem mondanád hogy nem zaj. :D

 

Jó, de ez nincs a képen. Mármint a szellemi munka vs dominózás. 

A zaj kellemetlen, zavaró hang, pontosabb meghatározása nehezen adható meg, mert megítélése nagyon szubjektív, például egy szellemi munkában elmerült ember számára a legszebb zene is zajnak minősül. A zaj fogalmát tágabban értelmezve azt mondhatjuk, hogy zaj minden olyan zavaró hanghatás, amely az egyén életfunkcióit, munkáját, pihenését zavarja. / www.tankönyvtár.hu / Szóval eszerint el tudom Nyözöt képzelni, mint egy szellemi munkában elmerült embert. De az is meglehet, máskor meg egy domino-daljáték zajongásáért leszek oda.

Azt gondolom, hogy minden, ami hangot ad ki, vagy hanggal jár, azért nem minősül ettől már zajnak. Szerintem például ez sem az, mert a játék velejárója, így nem zavaró, nem bántó. A zaj definíciója ennél szerintem szűkebb.

Új hozzászólás