Hozzászólások

Én is annak vagyok a híve, hogy minél kevesebb mesterséges dolog kell ide.
Ez erősen méretfüggő is egyébként, figyelni kell a részletekre. Lehet nálad az volt a baj korábban, hogy a tó korábban túl volt ültetve, és annyi növényt-halat csak jelentősen nagyobb víztömeggel bírt volna el. Amikor újratelepítetted akkor meg "lentről indulva" be tudott állni egy szerencsés egyensúlyi állapot, kialakult egy korforgás. Nekünk ez még az elején van, és nem is akarok túl sok mindent betenni -- hogy addig terjeszkedjen a tóban az élet ameddig úm. a takarója ér. Na meg arról nem is szólva, hogy ez egy nagyobb kerti élettér egy részeleme csupán.
A növényekből a tavi növények szeretik a nyugit. Meg vannak folyamiak, azok meg éppenhogy az áramlást igénylik. Szóval ez se ennyire fekete-fehér szerintem. mindegyiknek vannak igényei, és ezeket figyelembe véve kell alkotni. :)

Jó ideig szerencsétlenkedtem a tavunkkal. Kitakarítottam, (nem mi telepítettük, hanem az előző tulaj), tettem bele növénykéket, halakat, szivattyút, UV szűrőt, a szivattyúhoz szűrőt, szenest, meg mittom, minden volt. Még tóporszívó is.

Aztán nem lett igazi, haltak a halak, meg a növények se nőttek, nem akart virágozni.

Évek kínlódása után, miután egyik télen elfagyott az UV is, tavasszal fogtam, kitakarítottam és kibasztam mindent a picsába. Azóta nincs se szökőkút, se szűrés, se takarítás, semmi. Van a tó, víz, halak, növények. Ennyi. Még etetés sincs.

És láss csodát. A tó beállt, működik, nem halnak a halak, a növényzet burjánzik, minden virágzik, és hozzá se kell nyúlni. Télen befagy, de az se baj, nem töröm fel, tojok az egészre. ÉS amióta így teszek, minden jól elvan magában, nünükék, vízibolhák, szitakötők, békák százai, minden.

Ebből az én tapasztalatom az, hogy néha a legjobb indulat is rossz. Mellesleg a növények nem szeretik a csobogót, hogy mozgatja a vizet, nekik nyugi kell.

Köszi Ildikó! Gondolom nektek is sok örömötök van benne. Ehhez adtak 4 darab fúvókát, ami négyféle vízképet produkál. Valamiért nekem ez a félgömbszerű verzió tetszett meg a legjobban.
Azóta sikeresen betelepedett a tó növénnyekel halakkal, szóval valahol felébredt.

Szia Zoé! :) Szó se volt arról, hogy a szivattyút álmodja a tó, meg egyéb agyrémek.. A leiratokban nem feltétlenül azért van benne a feladat neve mert én azt úm a feladat megoldásának tartom, csak élethelyzeteket dokumentálok legtöbbször, és persze próbálok ezeken keresztül kommunikálni, hogy mi történik mostanság. (Persze ez simán lehet hogy felesleges, mert érdektelen)
Amúgy a tó itt nem azért álmodik mert szivattyút akart, hanem azért lett ez a címe mert este készült, alig fénynél, egy még üres, élettelen tó mellett, és volt valami elcsendesítő, elandalító hatása a csobogásnak, a buborékok keringésének... Azt kézséggel aláírom, hogy ez nincs a képen és nem jön át, az élettelenség is max. a leiratból.

Nekünk is ilyen szökőkutunk van a kerti tavunkban. :)

Mármint, hogy a tó álma, hogy szökőkút lehessen? Ezt most egy kicsit nem értem...

Új hozzászólás