[jwplayer|config=radioplayer|file=/sites/default/files/12/12/zsu121220_1.mp3|image=/sites/default/files/noimage.png]

Csaba sávját bitorolva bemutatkozom, mint amatőr író.
A műsorhoz ajánlott kép Kováts Győző: Anno. Anno

Hozzászólások

Reine De Saba
( Csokis és mandulás torta)

Ez egy rendívül jó csokoládétorta, ami belül nincs teljesen átsütve, túlsütve viszont elveszti a különleges krémességét. Csokoládés-vajas mázzal van befedve, és mandulával van díszítve. Mivel belül krémes, nem szükséges tölteni. Ugyanúgy készül, mint a többi sütemény, kezdésként felverjük a tojássárgáját a cukorral, aztán adjuk hozzá a többi hozzávalót. De mivel a csokoládé és a mandula a keveréket keménnyé teszi, nehéz hozzákeverni a tojásfehérjét, ezért egy másik módszert kell választanunk. Először a vajat és a cukrot krémesre keverjük, és aztán adjuk hozzá a többi hozzávalót. Kivajazzuk és kilisztezzük a tortaformát. A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, mindenképpen győződjünk meg, hogy sima és krémes legyen. Ha ezzel megvagyunk, mérjük ki a többi hozzávalót. Keverjük addig a vajat a cukorral, amíg halványsárga színű és habos nem lesz. Majd keverjük bele alaposan a tojássárgáját. Egy másik tálban verjük fel a tojásfehérjét egy csipet sóval félig, majd keverjük hozzá a cukrot és verjük teljesen kemény habbá. Egy gumi spatula segítségével keverjük az olvasztott csokoládét a vajas-cukros keverékbe, majd keverjük hozzá a mandulát és a mandula aromát. A felvert tojásfehérje egynegyedét adjuk hozzá és nagyjából keverjük, el majd adjuk hozzá az liszt egynegyedét is. Ezt addig folytassuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Öntsük a keveréket a formába, oszlassuk el egyenletesen. Közepesen előmelegített sütőben süssük 25 percig. Akkor van kész, ha 6-7 cm magasra feljött, és ha egy tűt szúrunk bele, tiszta marad, illetve ha megrázzuk a formát, mozog a közepe és a tű olajos lesz. Hűtsük a formában 10 percig, majd vágjuk körbe a formát, és tegyük hűlni egy rácsra. Hagyjuk hűlni további 1 vagy 2 órát. Csak akkor lehet bevonni a mázzal, ha teljesen kihűlt.

Hozzávalók:

20 cm átmérőjű kerek tortaforma
113 g sima csokoládé
2 evőkanál rum vagy kávé
113 g puha vaj
113 g porcukor
3 tojássárgája
3 tojásfehérje
1 csipet só
1 evőkanál porcukor
57 g darált mandula
1/4 teáskanál mandula aroma
57 g szitált liszt

Glaçage au chocolat
( Csokis-vajas máz)

Ez egy egyszerű csokoládémáz, ahol az olvasztott csokoládét a vajjal kikeverjük, ami finom bevonatot képez egy fehér vagy egy csokoládés tortán, vagy egy teljesen kihűlt vajas krémen. Gőz felett olvasszuk meg a csokit, keverjük bele a rumot vagy a kávét. Vegyük le a gőzről az edényt, és evőkanalaként keverjük bele az olvasztott csokoládéba a vajat. Tegyük a tálat hideg vízbe, és addig keverjük a csokoládés keveréket, amíg teljesen ki nem hűl és kenhetővé válik. Majd spatula vagy kés segítségével vonjuk be vele a tortát.

Hozzávalók:
57 g sima csokoládé
1 evőkanál rum vagy kávé
57 g sótlan vaj

Új hozzászólás