Csaba ismételten próbálkozást tett arra, hogy fejlessze tudatosságunkat, kombinatorikai készségünket és belátásunkat a kooperáció és a versengés hasznosságát illetően.
A játék leírását lásd a hozzászólásban.
A 2012. 10. 28-ai műsor ismétlése.

Hozzászólások

Két játékos, ‘X’ és ‘Y’ játszik egymástól elkülönítve. Mindkettõ elõtt két gomb van: ‘A’ és ‘B’. Mindkét játékos a következõ instrukciót kapja: “Ha az ‘A’ gombot nyomod meg, azzal kooperálsz, és ezzel a partnerednek adsz 3Ft-ot, magadnak egyet sem. Ha a ‘B’ gombot nyomod meg, azzal versengsz, magadnak is és partnerednek is 1Ft-ot adsz. A partnered lehetõségei is ugyanezek.” Ezek után mindkét játékosnak meg kell nyomnia az egyik gombot, majd pedig megkapják a gombnyomásoknak megfelelõ összegeket.
Ha például mindketten az ‘A’ gombot nyomták meg, akkor 3-3Ft-ot kapnak, mindketten azért, mert a másik játékos az ‘A’ gombot nyomta, és ezzel adott neki 3Ft-ot. Ha X A-t nyom, Y pedig B-t, akkor X 1Ft-ot kap (mert magának nem adott, Y pedig egyet adott neki), Y pedig 4Ft-ot kap (mert X adott neki hármat, õ magának pedig egyet). Ha mindketten a ‘B’ gombot nyomják, akkor 2-2Ft-tal lesznek gazdagabbak (mindketten kapnak egy forintot maguktól és egyet a másik játékostól).
A döntés egy ilyen játékban viszonylag egyszerû. Ha nem bízom a játékostársamban, akkor a ‘B’ gombot, a versengést választom, mert ezzel jó esetben 4Ft-ot nyerek, de rossz esetben is kapok 2Ft-ot. Ha bízom abban, hogy a másik játékos is kooperálni fog, akkor az ‘A’ gombot választva baráti úton nyertem 3Ft-ot, és örülök, mert a másik is nyert.
Bonyolítsuk meg egy kicsit a történetet! Ugyanazzal az ellenféllel egymás után sok ilyen játékot játszom. Az elõbbi esetben elfogadható eredményt hozott a versengés. Itt már láthatóan a hosszan tartó kölcsönös kooperáció kifizetõdõbb, mint a kölcsönös versengés. Ugyanakkor ha a másik fél felfigyel arra, hogy mindig kooperálok, akkor õ versengeni fog, mert úgy többet nyerhet. Az látszik, hogy érdemes figyelni arra, hogy hogyan játszik a másik fél, és ennek megfelelõen dönteni kooperáció és versengés között.
A feladat az, hogy tervezzünk olyan stratégiát, ami ismeretlen játékostárssal szemben igyekszik sokat nyerni.
Lehetne egy ilyen stratégia az, hogy a szerencsére bízom magam, és mindig pénzfeldobással döntöm el, hogy A-t vagy B-t nyomok.
Vagy lehet a stratégiám az, hogy mindentõl függetlenül mindig versengek, mert ekkor vagy 2 vagy 4 forintot nyerek, ami jobb, mint a kooperációval nyerhetõ 0 vagy 3 forint.
Várom a válaszokat ide, hozzászólásban.

Új hozzászólás