7139 Km
A remény hal meg utoljára.

Kedves Tamás, Bandi átadta nekem az elemzést, ezzel nem hozott könnyű helyzetbe se téged, se engem, de azért még kedveljük őt... Előbb sorolom a pozitívumokat. A fények megválasztásával sikerült az üzenet intimitását jelezned, a kép fő alkotóelemei érthetővé teszik a történetet. Jöjjenek a hibák. Egyrészt az sokszor előforduló probléma, hogy a személyességet úgy ábrázolja az alkotó, hogy érintetlenül hagyja a perszonális teret, nem vizsgálja meg esztétikai szempontból azt, hogy mi az, ami építi az üzenetet, erősíti azt és mi az, ami kompozícióban, fényben és formában zavaró, felesleges. A webkamerát tartó dobozok, a nyomtató, a képernyőn lévő chat ablak szemiotikailag a zaj kategóriába sorolandók. Jótékony csalással rá kellett volna erősíteni a kettőtök közti kommunikációra, ez a pici kis kamera jelentéktelen folt csak, egy nagyobb jobb lett volna, még ha nem is azzal szoktok chatelni. Fontos a testkód is, a testtartás, gesztusok. Mindkét kezed csonkolt, támasztod a fejed, ami emellett hanyatlik is. Ez esztétikai kérdés, nem előnyös magad így ábrázolni. A passzivitás pedig, amit ez sugall bizonytalanná teszi a nézőt, hogy mi a kimenetele ennek a sztorinak.
   Valamit fontos elmondanunk. A képi kommunikációban nehéz terep az, amikor egy konkrét történetet akarunk elmesélni egy állóképben. Ilyenkor ha didaktikus mesélést alkalmazunk, könnyen eshetünk abba a csapdába, hogy közhelyekkel operálunk. Hazai videoklipek, reklámfilmek alapvető hibája szokott lenni, hogy az elmondott szöveget a képekkel direkt módon, szóról-szóra, kockáról kockára rágják nekünk elő. Ez mindenképpen kerülendő irány, csak ha túlzó mód duplán ráerősítünk, akkor van létjogosultsága, mint az irónia, humor formája. Tehát összefoglalva bátrabban, jobban elvonatkoztatva és a formai elemekre jobban figyelve kellene megismételned ezt a feladatot. (hegyi)

Hozzászólások

A szerelem és a vágy ugyanaz? Érdekes kérdés, hogy a szerelem végülis vegytan lenne? És ha a vágy kielégülést nyer, elmúlik a szerelem? Erosz, agape, philia, ha jól tudom a három alapforma. Érdekes, majd mondom Bandinak, hogy erről a háromról akár külön is beszélhetnénk, hisz mindennek mozgatórugója, értelme és tölteléke e három.
Egy érdekes írást ajánlok még Heller Ágnestől ehhez a témához, és jó lenne, ha erről bővebben is tudnánk elmélkedni.

Adok még linket. A barátságról. Sőt, tulajdonképpen jó lenne, ha minél többen elolvasnátok Kahlil Gibrantól a Próféta című könyvet.

Igen, így van. Kezdetben a nőre vágysz, hogy megszerezd. Ha megszerezted akkor már inkább arra vágysz, hogy minél többet lehess vele, hogy magadhoz ölelhesd, hogy megcsókolhasd... Szükséges a közelsége, a vele való kapcsolathoz. Semmit nem ér a szerelem, ha pusztán elvi szinten van jelen. Így inkább megöl mint éltet.

Tamás, de hát ha a kapcsolat a fontos, akkor épp ezért kell "rájátszani" a dologra és nem egy mini kamerát tenni oda, mert az a képen igen picurka lesz, elnyomja minden és nem kerül kontextusba. A vágyam tárgya nem a nő, hanem a kapcsolat - ez elgondolkodtató. Valóban így van?

Szia Zsolt! Hát meglepődtem szó se róla. Érdekes véleményt alkottál. A szájbarágás jogos, sajnos/hál' Istenek elég sokat dolgozok most amerikaiaknak... szerintem ezzel most mindent elárultam a szájbarágás miértjéről... :) A kamerás dolgot nem értem, hogy miért kellene kivennem, vagy megváltoztaton, csakúgy mint a chates ablakot. A vágyam tárgya nem a nő, hanem a vele való kapcsolat., és ezt pont ezzel a két eszközzel tudom csak érzékeltetni. A képen épp arra vágyom, hogy bejelentkezzen és megmelengessük egymás szívét...
Na de a disznótlanságot megérdemlem. Így jár az aki egy régi képét akarja "eladni" újként :)

Köszönöm a részletes érékelést, de ha nem haragszol, nem készítem el újra a képet ugyanis ezt szántam az utolsó olyan alkotásnak amiben a velem és Lillával való kapcsolatot tárgyalom akármilyen szinten.

Lacipapa: A távolság csak a testnek sok, a léleknek ez mindössze egy ezredmásodpercnyi út. Köszönöm a verset.

Kedves "Csoknai" barétom !
Remélem a versednek csak ez a része illik Hozzád:
"Gondolatim minden reggel,
Mint a fürge méh,
Repkedtek a friss meleggel
Rózsáim felé.
Egy híjját esmértem
Örömimnek még:
Lilla szívét kértem;
S megadá az ég. "
Azért ez a 7139 Km. távolság kicsit soknak tűnik egy ily csinos fiatal hölgytől !? Veszélyesen soknak.

Új hozzászólás