Apa és fia

Apa és fia síremlék a Kerepesi Temetőben.

Megint egy érdekes értelmezése a leckének. Amikor ezt a képet megláttam, úgy voltam vele, hogy nem akarom értelmezni, mint 14-es lecke. Azért nem, mert ez egy temető. Egyértelműen adódik az asszociáció, hogy valaki miért egy temetői síremléket küld be a Család leckére, de ezek annyira személyes kérdések, hogy én nem érzem magam feljogosítva Tamás által, hogy ebbe az irányba tapogatózzak, és ezt a feljogosítást csak a többi alkotásával együtt adhatja ő meg, ez idő kérdése. Tehát ezt a részét most nem szeretném elemezni. Emiatt a lecke, mint megoldás, függőben marad, és nem verbális válaszokat várok Tamástól, hanem azt, hogy dolgozzunk annyit együtt, és kapjak annyi képet tőle, hogy bátrabb lehessek az elemzésnél. A másik kérdés kompozíció a kérdése, ami abszolút rendben van. Talán annyit finomítottam volna, hogy a kép fölső részénél, ott ahol az a faág keresztbe átvonul a képen, ott a kopasz része fölötti résznél én már megcsináltam volna a vágást. Így most ott fönt kicsit nekem lyukas. Ha kevesebbet adok az ég szürkéjéből, akkor még izgalmasabb lesz ez az áttört felület. Azt szoktam mondani, hogy a fotográfia illúziókelés is. Ebben nagy szerepe van a mélységélességnek. Tamás itt most egy nagyon egyértelmű döntést hozott: minden éles lett. Ez nem mindig szokott szerencsés lenni, mert a teret nem érzékeljük. Most erről a képről Magritte jut eszembe, aki megalkotott egy olyan képet, ahol a lovas a lóval bujkál át a fák között. Az optikai csalódások jó példája ez a festmény, és itt is ezt érzem, hogy megkavar minket Tamás azzal, hogy mi van elől, mi van hátul, azáltal, hogy a mélységélességet ilyenre vette, és egy olyan fényviszonyt talált, amiben nagyon is plasztikusan ábrázolódnak ezek a felületek. Megadom erre a három csillagot, az elemzéssel adós vagyok, mint lecke elemzés, majd visszatérhetünk erre később. (hegyi)
értékelés:

Hozzászólások

Köszönöm az elemzést.

Ádám, Nóra, Gábor: köszönöm a hozzászólást.
Mindenkinek ajánlom a Kerepesi Temetőt mint fotótémát. (Mai nevén: Fiumei Úti Sírkert). Százéves szobrok, a romantikus realizmus stílusában és egy félig elvadult növényzet szolgáltatja a témát.

Mindkét hozzászólással egyetértek. Szép meglátás, szépen megcsinálva. Tartalom és forma egymást támogatja, ahogy kell. Szerintem.

Van egy furcsa 'vízalatti' hangulata számomra. Mintha az elsüllyedt Atlantisz egy részlete, emléke, üzenete lenne...

Csodalatos uzenet. Olyan ez mint Ian Hamilton Finlay 'Little Sparta'-ja. Nagyszeru felfedezes, remek erzekre vall, hogy ezt lefotoztad.

Új hozzászólás