Az első kovászos kalácsunk

Több szempontból is első próbálkozás. Ilyen kovászos kalácsot sem készítettem eddig a feleségem, és én sem fotóztam még ételt - már úgy hogy nem csak úgy lekaptam volna az étteremben.. Amúgy ez egy nem túl édes kalács, inkább friss és édeskés kenyérféle. Nekem például minden egyéb nélkül nagyon ízlik. Receptet majd megszerzem a páromtól, és ha megvan, a megjegyzésbe írom.

A második kép az, ami izgalmasabb, ott nagyon kívánatosak a struktúrák és a színek. De ha én készítem a képet, akkor biztos hogy a kalácsot beljebb tolom a deszkán, egészen addig, hogy a morzsagyűjtő bemarás ne látszódjon, mert most az zavaró struktúrát ad, ellene dolgozik az organikus formának. Az első kép korrekt, de ha nincs nagyobb vágódeszkád, akkor még az is jobb, ha a terítőre teszed a kalácsot. Nyilván erre lehet azt mondani, hogy de hát Zsolt nem a terítőn vágom fel az ételt. Én meg erre azt mondom, hogy a fotó nem egy ikea összeszerelési utasítás. A második kép kap két csillagot, az első így kevés. (hegyi)
értékelés:

Hozzászólások

0
Értékelem!

Oké, ez így segít Zsolt, kösz!

0
Értékelem!

Köszi István a figyelmed, és az észrevételeidet.
Autentikusabb környezetet ehhez a kalácshoz sajnos nem találtam otthon. Ezért gondoltam, a közelebbi talán jobb, de az meg ugye nem mutatja egészében :)

0
Értékelem!

Uhh, szép a kalács István! Szerintem jó hogy elvetted a körítést a kalács mellől. Bevallom engem a terítő és a deszka is zavar. Itt a főszerep a kalácsé, nekem elviszi a szememet a minta, a deszka horonymarása. Na mindegy ez lehet csak az én bajom. Kalácsot harapnám, tényleg nagyon szép.

0
Értékelem!
0
Értékelem!

Itt az említett workshop is amúgy http://editszabo.com/kenyer/
Mindenki készít magának egy kerámia sütőtálat, "kemencécskét" ami az övé lesz, haza vihet, és amit a sütőbe lehet rakni, és abban sül a kovászos kenyér vagy cipó.

0
Értékelem!

Vigyünk holnap este, vagy az indítása érdekel?

0
Értékelem!
0
Értékelem!

Nem tudom, hogy érvényes-e így, de ha lehet, inkább linkelem itt a bázis receptet, mert a netről származik a "Nem vagyok mesterszakács" blogról. Innen is köszönet a blog készítőjének!

Párom innen nézte. Annyi eltérés van, hogy párom a kovász készítését és életben tartását egy kézműves tanfolyamon tanulta korábban, szóval a saját kovász rendelkezésre állt (amúgy egyáltalán nem bonyolult kovászt készíteni, csak türelem, kitartás, és kis következetesség kell hozzá a vízen és liszten kívül. És a kovászos kenyér,és a kovászos bármi az az élesztőshöz képest egy másik liga. Nekem gyermekkoromban még megvolt ez az élmény, aztán sokáig nem, és nagyon örülök, hogy ismét itt van, éled ez a hagyomány is, vagy átmentésre és korszerűsítésre kerül.)

De vissza a kalácsrecepthez, mert minimális eltérések még vannak a forrás receptben bemutatotthoz képest, mégpedig:
mi olaj helyett ugyanannyi vajat, rétesliszt helyett pedig tönkölylisztet használtunk (mert nem volt itthon rétesliszt).

Azt mindenképpen fontos megemlíteni, hogy a jó minőségű, magasabb ásványianyag tartalmú liszt használata elengedhetetlen az igazi sikerhez (minimum BL-80-as liszt) Mi az Első Pesti Malom lisztjeit használjuk.

Durván ennyi.

Viszont még a fotóról: eredetileg szorgalmiba gondoltam, de végül is nem akartam a szorgalmi fotóit eltolni ezzel. Meg aztán beszélhetünk így ennek a két képnek a hibáiról is. Én problémának látom először is a mélységélességet. Azt hiszem ez f8-cal lett fotózva. Növelnem kell legközelebb. Problémás a képi berendezés is. Magyarázkodhatnék, hogy miért lett ilyen, de az a képen nem változtat már. A lényeg, hogy gyorsan elfogyott a kalács, és bár rákészülhettem a terepre, de ahogy az asztalra került a forró kalács, onnan kezdve nagyon felgyorsultak az események, és 10 percem maradt. Aztán készült ennél jobban pozicionált, és szebben elhelyezett kalácsszeletekkel is kép, de annak meg más problémái vannak, így ennél maradtam. sajnos. Tettem mellé vajtartót, lekvárosüveget, bögrét, de végül azokat elvettem, mert nem voltak szépek.

Új hozzászólás