Balerina

Balerina

A képpel az a helyzet, hogy miközben a struktúra nagyon anyagszerű és szépek a fények, attól bizonytalanodik el a néző, hogy az alkotó sem egészen biztos a dolgában azt illetően, hogy mi a fontos ezen a képen. Mi az, ami megragadott téged Zoli? Magának a virágsziromnak a bársonyossága és a textúrája, ami tényleg olyan, mint egy textil, vagy a fényei, vagy azok az ívek, amiket látunk ezen a szirmon, vagy maga a bibéje, vagy a porzója ennek a virágnak? Jó lenne tudni azt, hogy mi az, ami téged most ebben elindított téged, mert ha erre helyezed a hangsúlyt, akkor a nézőben sincsenek kétségek, hogy mi az, ami benne visszhangot kell verjen. Most a kép aljánál van bonyolultság. Ott történik valami olyan, amitől az egész letisztázatlannak tűnik. Ott van a csumája, mellette ha jól látom egy másik virág bimbója, valami fény áttűnik, valami levéldarab is belóg, az nekem ott nagyon rendezetlen. Valami gyönyörűen kinyílik fönt, mindehhez képest a belső mozgások alul eldobják az egész kompozíciót, és eleresztik a fenébe. Nekem ez a problémám a képpel. Az is nyilvánvaló, hogy ha ennél a képnél a biberajzolódás érdekes, akkor ott egyrészt a világítással kell még dolgozni, ha ennek a kapcsolódása érdekes, meg az, hogy mellébújik egy másik kis virágocska, akkor oda kell még világítani, mert az most nagyon sötétbe maradt, ha meg az ott csak ott van, mint támaszték, akkor most vagy besötétítem a tónussal, vagy levágom. Ez a kép akkor is működne, ha az aljából ezt a kétujjnyi részt levágtuk volna. Arról nem vagyok teljesen meggyőzve, hogy ahol most véget ér a kép felső része, itt ér véget ez a kompozíció is. Te itt fejezted be, itt vágtál, és értelmet ad az, ahova kifut a két ív, de nem biztos, hogy ez ebben a rendszerben optimális vágáspont. Billeg az egész, miközben adná magát, hogy legalább valamelyik része aranymetszésbe kerüljön ennek a kompozíciónak, ez most nem történik meg, olyan laza, és ettől nem tudok mit kezdeni vele. A tónusok, a színek szépek, azzal nincsen gondom. Ez most egy csillag, mert neked kell pontosítanod és ragaszkodnod utána ahhoz, hogy a magadban pontosított gondolati sort kövesd végig, és utána már ne hagyjon elcsalinkázni más irányba az, hogy milyen szép az a kis guggoló figura, ami létrejön a bibénél. Ha engem az a textúra érdekel ott fönt, akkor a bibéje annyira nem. (hegyi)
értékelés:

Hozzászólások

Köszi Zsolt az elemzést. Valószínűleg kifelé figyeltem, és nem befelé, de ezt a korábban működő reflexet még újra kell élesszem. Gyanítom az elmúlt években erre volt nagyobb szükségem: a kifelé figyelésre.

Igen kellett volna még fényelni, de már nem volt rá idő, ezek az esti pillanatok nagyon tűnékenyek. Igaz ha nálam van a kis tükröm akkor azzal lehetett volna ezt nyújtani, és egyben meg is oldani a kiemelést. Majd jövőre még játszom ezzel -- feltéve ha ültetek még Hajnalkát.

Az alja nekem is zavaros, van is rá sok lehetőség a tarsolyomban, hogy csökkentsem ezt a hatást, de valamiért így maradt... :(

@Dávid: Nekem az a verziód kimondottan bejön, ahol még azt a kis többletfény került a sziromlevélre. :) Köszönet még1x.!

Dávid dehogy bánom ha hozzányúlsz, inkább maximálisan köszönöm a figyelmet és az időt amit erre fordítottál! Így lehet tanulnunk a másiktól. :)

A vágással tényleg kissé kilyukadt ahogy írtad is.. Így összedobtam elnagyolva egy finomított verziót a kis bokehével (mert nekem is tetszik úgy!)
Nem vagyok valami nagy fanja az aranymetszésnek de a témához most ezt adta a leginkább!
István változata is tetszett.
Jó a képed, nekem nagyon tetszik - ha még nem írtam volna! :)

úgy látom őstehetség vagyok....

Szia!

Megnéztem.. Nekem az alábbit dobta.

[url=http://kepfeltoltes.hu/view/121019/anagy...
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. [url=http://www.kepfeltoltes.hu]http://www.ke...

A címből indultam ki és a kép lényegéből, miszerint könnyed légies mint egy balerina mozgása.. ezért kicsit tisztítottam a képen. Lehet hogy így eléggé steril de nekem valahogy így illik a kép világához.
Persze remélem nem bánod a módosításokat nem akartam átalakítani, másítani!

Az a jó ha fantáziálunk, nekem legalábbis már élmény ha ezt elérte... :)
Alul én bajban vagyok amúgy. Te nálamnál érzékenyebben komponálsz, így hátha tudsz benne segíteni: ha a csészeleveleket lecsippentem, azaz belevágok a tölcsér aljába, akkor lefelé nem "lyukasztom ki" a képet az elvágott világos formával? Nem lesz tőle teljesen lezáratlan, nem csúszik ki a bibeárnyék nagyon a szélére?

Persze, igazad is van. Ha írhatom nagyvonalú voltam a megfogalmazásnál.. a felső része nekem is is kell! Az alsó bimbeszből csippentenék. A sarokba futástól nekem billen de lehet hogy úgy jobb, nem néztem meg csak fantáziáltam! :)
szia

Köszi Dávid!
Igen, tisztán látszik, hogy már igencsak elhangolódott/elöregedett az otthoni monitorom, mert valóban laposabb lett a kép a szándékaimnál. Itt nézve István verziója szimpatikusabb.

A szűkebb az érdekes kérdés, nekem kellett fölé az a csillogós-ellenfényes növényrész és a tölcsér erezete. Abban is van egyfajta formai áthallás, hogy a balerina is forog, meg a virágtölcsés is kicsit örvényes-forgós, de ezen még dolgoznom kellene.

Frankó képzettársítás hozzá.. szépen, hűen is van tálalva, könnyű légies.. Szvsz, kicsit szűkebben, több kontraszttal működik a legjobban..
Gratom!
d

Az igazi az lett volna ha ezt nem PS-ben teszem, hanem rávilágítok pl. egy zseblámpával. De annyira tűnékenyek a fényviszonyok, hogy csak percek vannak kitalálni a dolgot, másrészt a hajnalka szirmai nagyon érzékenyek, így nem tudom odatenni ahova csak akarom...

Igazából csak megfigyelés a kép, feljegyzés. Valóban jobb a Te verziód így hogy aludtam rá egyet... Köszi a figyelmedet!

:) ajaj, növénytanból buktam... pedig hajnalkára is gondoltam, csak gyorsan elhessegettem... :)))

Valójában gyanús is volt, hogy ha szándékodban állna, Te biztosan emelni tudnád. De annyira megörültem, hogy nekem meg milyen szépen sikerült, hogy gondoltam megosztom örömöm... ;)

Szia István! Igen lehet még tekerni. Én is emeltem már cseppet, de valahol azért maradt így, hogy ne legyen ennyire nyilvánvaló. Maga a virág is bír egyfajta kecsességgel, felfelé széttárt karokkal stb. ezt a lebegést, légiességet akartam megőrizni. Lehet így túlontúl semmitmondó lett?

Nem, nem petúnia, ez is Hajnalka, mint az itt is szereplő Vágy c. képem esetében.

Kipróbáltam, a belső részt szelektíven derítettem kontrasztot növeltem stb, és ki lehet jobban emelni azt a bibetáncost, engedelmeddel, ha már balerina a fotó címe, és amúgy tényleg olyan szépen belebújt ebbe a petúniába (az?) :) Nekem egyébként nagyon kedves ez a játékos megközelítés!

Új hozzászólás