Ha az ember nem szakképzett a bürokrácia minden apró részlegében, akkor a tudatlanság és a bürokrácia könyörtelensége garantáltan felőrli az ember idegrendszerét.
   Ma voltam az áramszolgáltatómnál. Tavaly elköltöztem vidékről nemzetünk fővárosába. Előtte persze bementem hozzájuk, hogy itt az óraállás és nem kell csekk, mert nem lesz fogyasztás. Szóval köszi. DE.
Nemrég a megbízott ingatlankezelő, azaz a sógor szólt, hogy jönnek a csekkek. Bementem, hogy szeretném tudni mennyi adósságom van. Mert hogy én a fentiek szerint jelentettem, hogy nem kell csekk, részszámla meg egyéb hívságok. Ja látja a gépen. Majd felkiált: Gizike, gyere már ide! Ilyet még nem láttál! Le van nullázva, mégis kimentek a csekkek. Hát szuper.
   Közben Gizike felfedte a rejtély kulcsát. Január óta nincs havi csekk, ámde februárban leolvasták az órát és készült egy összesítő számla ami semlegesíti a nullázást, ráadásul kiszámolták a előző évi alapján, hogy 5 rongy pont frankó lesz nekem havonta. Van-e nálam óraállás? Kérdé a hölgy. Hát nem. Ad egy telefonszámot, hogy el lehet talán ott is intézni. Úgy döntök inkább haza, mert a telefon az két esélyes minimum, de sanszos a szívás. Itt eszembe jutott, hát hogy nem volt fogyasztás és ugyanannyi mint amit diktáltam annó, de nem mertem ellenőrzés nélkül bemondani hasra. Utazás oda-vissza mindössze 30 km. Óraállással vissza.
   A kedves ügyintéző hölgy sokáig nyomogatta a gépet, majd kihozta, hogy 1300 pénzzel jövök (36 mínusz 35, még jó hogy nem kellett befizetni, hogy aztán visszautalják). De mégis hogy lehetne ezt a leolvasást megúszni? Sehogy, minden évben leolvasás. De akkor nem lehetne-e, hogy kinullázni a jövő évit már most? Nem mert az összegző úgyis felülírja. Szóval ezt évente be kell jelenteni? Igen, amikor leolvassák utána. Februárban, januárban... vagy amikor leolvassák. De basszus: azt, hogy mikor olvassák le, honnan a fészkes fenéből tudjam, mikor az a lényeg, hogy nem vagyok ott? De nem kérdezem meg ezt, csak gondolom. Mindenesetre azért még leszúrt, hogy ezt nekem tudnom kell. Annyit azért elértünk, hogy egy évben csak egy csekk, azt is ide a pesti címre.
   A bürokrácia olyan mint az egyszerű moszat csónakázás közben. Amíg kicsi foltok addig csak kicsit zavaróak meg rondák, de ha elszaporodik akkor már komoly ellenállásba keveredhetünk, főleg ha Sargasso-tenger méretű lesz a dolog. Egy sci-fiben olvastam, hogy életre kelt a tengeri moszat. Azt hiszem a bürokrácia már elérte nálunk ezt az állapotot. Arról nem is beszélve, hogy a munkaügyiben kiváltottam egy olyan igazolást, amire a NAV-ban simán azt mondták érvénytelen. Két kattintás után. Persze emitt ezt nem látták, úgy tűnik. Frankó.

Hozzászólások

54
Értékelem!

Igen, én is a Hrabalosra gondolok, mint előző.

Valószínűleg azért összeszedettebb ez, mert komolyabb a téma és a másiknál inkább egy nehezen megfogható hangulatot próbáltam írásba önteni.

56
Értékelem!

Bizonyos értelemben nem meglepő, mert ez "klasszikusabb", vagy hogy is mondjam... :) (Én a pincegarázsos-hrabalosra gondolok mint előző...)

64
Értékelem!

köszönöm :)

(bár lehet, hogy meglepő, de ez hamarabb készült mint az előző :)

A stílusa pedig kifakadás :)

61
Értékelem!

Az írásod összeszedettségével sínen vagy itt úgy érzem:) Ez egy publicisztikai stílus, talán glossza...(vagy?) :) A lényeg, van eleje, vége, közepe, komplett világ, rávilágít egy problémára, tudom a Te véleményedet is, mégsem tukmálja. :) És még rá is újítottál, hiszen a bürokrácia útvesztője / mocsara most egyesítve a bürokrácia Sargasso-tengere lett :)) (Bár félő, azt kevesebben tudják, hogy mi, és miért az ami... bár van rá utalásod!)

Új hozzászólás