cím nélkül

cím nélkül

http://latszoter.hu/szakkor/cim-nelkuel-0 kép újragondolása...

Örülök ennek a képnek azért, mert az előző néhány képnél elmondtam azt, hogy mi az a gondolat, amit érzek a portrézásnál akkor, amikor Hannával dolgozik, és ez a kép annyiban mindenképpen továbblépés, hogy nem akar mindenáron a nézőre ráerőltetni egy álláspontot, hanem viszonylag nagy teret hagy arra, hogy én ebben a képi világban megtaláljam a magam kapcsolódási pontjait. A leiratból tudjuk, hogy ez egy előző képnek a továbbgondolása, és ha megnézzük ezt az előző képet, abban mindenképpen igaza van Barának, hogy lényegesen kevesebb eszközzel dolgozik, és ez annyiban jót tesz a képnek, hogy jobban tudunk koncentrálni. Ha az előző képet megnézzük, ott a ruha, az ékszerek, a háttér különböző gyűrődései a fókuszálást nem segítették. itt most viszonylag kevés képi elem van, és az is fontos, hogy a két kép között csak fél év telt el, de lényeges a változás abban, hogy maga a modell a maga nőiségét, a kíváncsiságát, a gyermekkorból a kamaszkorba lépésnek az irányait miképp éli meg. Az előző képen inkább egy kislányt láttunk, aki tulajdonképpen már az első lépést megteszi azzal, hogy a tükör szerepel (azt tudnunk kell, hogy a gyerekeknél ez bizonyos életkor alatt nem annyira központi kérdés), de még csak egy ismerkedési fázis van. Itt, ennél a tükörnél, ami egy lényegesen egyszerűbb tükör, azzal, hogy a hajával játszik, az, ahogy a körme ki van színezve, viszont nincsenek előtérbe hozva az ékszerek, az ajándékba kapott csecsebecsék, letisztultabb az az élményanyag is, amit a modell mutat. Én ennek nagyon örülök, ez egy jó irány. Remélem, hogy Bara ezt a témát nem fogja elengedni, és időről időre kapunk jelentéseket ezekről az állomásokról. (hegyi)
értékelés:    

Hozzászólások

10
Értékelem!

Hm, nekem lenne viszonyítási alapom, de ettől függetlenül a fotó hatása inkább kamaszos az előzőhöz képest. És talán önmagában is. Itt a szemöldök és a haj, a száj nélkül már nem gyermeki, inkább kamaszosan próbálgató. Igaziból a kort sem tudom eldönteni csak e kép alapján, lehetne egy 15-16 éves is a látható részletek alapján. Sőt, a türkiz/sötét körömlakk is kicsit érettebb kort idéz nekem.

Azon meglepődtem, hogy egy ilyen szituhoz külső helyszín választódott, persze (olvasom) elsőre ez nem volt tervezett dolog, azon nekem nem is tűnt fel - szóval nekem egy ilyen gyermekkori milyen-lenne-ha-felnőnék-próbálkozós hangulatkép inkább belső, védett helyet idéz, ahol pont ott vannak az eszközök is a gyermekkor körül.

És a jobb felső terület viszonylagos uralmát vagy túlsúlyát sem tudom szó nélkül hagyni. :)

Bocs, ha nagyon "lehúztam" volna, a többiek majd biztos helyrerakják, ha kell. ;) Azért írok ezekről, mert megmozgattak és feljöttek a leírható szintre, nem mert rossz érzést okoztak és azt akarnám visszaadni. De remélem ez érezhető.

10
Értékelem!

Sajnos nincs lánygyermekem, de a tágabb családban azért vannak többen is hasonkorú lánykák, így nem ismeretlen nekem ez a megfogalmazás :) Megnéztem az ajánlott fotót is, és tényleg sokminden letisztult, és tudatossá vált itt.

Új hozzászólás