DekorációHegyi Zsolt-2012.06.17. 21:33Hegyi Zsolt-2012.06.17. 21:33Hegyi Zsolt-2012.06.17. 21:33Hegyi Zsolt-2012.06.17. 21:33

Dekoráció
Dekoráció
Dekoráció
Dekoráció
Dekoráció

Az a helyzet, Tamás, hogy én értem ezt a játékot, amit itt véghezviszel, hogy leteszteled azt, hogy a photoshop hogyan viselkedik, és az effektjei miként változtatják a képet. Néha én is szoktam ezzel játszani, de soha nem mentem el a képet, hanem a monitoron megnézem, és azzal elvagyok. Még azt is el tudom fogadni, hogy valamelyik számodra izgalmas, bár nekem nagyon kilóg a PS-hatás ebből, tehát túlságosan erősen visszaköszön. Nyilvánvaló, hogy aki nem használ ilyen szoftvert, az lehet, hogy kevésbé érzi ezt ilyen kényszeres effekthasználatnak, annál lehet, hogy ez bejön, nálam annyira nem. Ez még hagyján. Az a bajom, hogy az utolsó kép nekem mindent visz, és a többinek nem látom az értelmét ennek viszonylatában. Készítettél egy teljesen rendben lévő csendéletet, és közben meg valamiét vacakolsz vele, de hogy miért, azt nem értem. Most tényleg várom a magyarázatot arra, hogy miért nem fogadod el az alsó képedet, mint csendélet. Nem azt mondom, hogy azon nem lehetne egy picit hangolni, hogy mondjuk a betűző nap fényéhez igazítani az asztallapot, hogy a csatlakozások a hátsó jobb oldali saroknál a fény formával pontosak legyenek, esetleg egy leheletnyivel több maradjon felül, tehát lehetne még ezzel egy kicsit szöszölni, hogy hogyan és honnan húzódjanak a képhatárok, de ez egy teljesen rendben lévő meglátás. Ezzel érdemes lenne foglalkoznod. Pici derítés még a virágra, és ez egy robbanó, gyönyörű csendélet lenne. Érdemes lenne ezt a csendéletet végigvinni, és nem a photoshoppal szötyögni. Minek az a játék az elején? Visszaadom ismétlésre, és szeretném kérni, hogy ezt valahogy tessék megoldani. Tudom, hogy ez a virág már nem lesz, valami mással kell játszani, de akkor keresel valami másik virágot, ezt most rád bízom. Szép a háttér, szép, ahogy betűz a fény, jó ez az üvegasztal, jó a vázád is, az egészben megvan egy hidegség, ami arról szól, hogy ez az egész egy technokrata dolog, a háttér és az asztal, és ezt fel tudod oldani ezzel a virágkompozícióval. Téged is óva intelek a színezett fotóktól, ne menjünk ebbe az irányba el, egy fekete-fehér csendéletet kérnék ebben a kontextusban. Köszönöm. (hegyi)

Hozzászólások

Persze, hogy játék, de ...játszani is engedd... öreg barátodat! A Nap meg azért nem süt be, mert a ház előtti fák lombja takar.

Zolira figyelj, ő csillagász, tudja, mit beszél a nappal kapcsolatban!

Ami meg a többit illeti: minden, ami fotó, szuper, próbáljuk ki! Ami PS, ilyenben, amit látok itt, azt mondom, hogy ha nincs jobb, persze, ez is lehet időtöltés, de Tamás, hát egyetlen Bojtár Tamás barátom, ha megcsinálod a jó képet, minek a PS izé? Ha azt mondod, megnézed, milyen ez vörös fényben, milyen ez reggel, este, mittom, azt értem oké. De a PS effekt, az nekem tényleg csak unaloműző. :)

Kedves Tamás!
Nem mutattunk mi semmiféle világítástechnikai hiányosságra rá. Zsolt elemzésében említette ezt, Halász Zoli ennek kapcsán kérdezett, hogy geometriailag hogy nézne ki ez és én erre írtam a választ.

Egyébként nem kell stúdiófelszerelésben gondolkozni, mert ide elég pl. egy asztali lámpa egy pauszpapírral, de még akár a fényképezőgép rendszervakuja is elegendő lehet pl. valami zsebkendővel letakarva, hogy szórtabb fénye legyen... Ha olyan a helyzet akár egy fehér papírlap is elég lehet, hogy visszaverjen némi fényt avirágra... Szóval nem feltétlen kell méregdrága stúdiócuccra gondolni attól a szótól hogy derítés -- nekem sem tellik olyanra, de ha valahol plussz fény kell akkor azért meg lehet oldani!

Egyébként a Nap egy évben 2 alkalommal jár ugyanazon az égrajzi szélességen, azaz egy évben 2x lesz pontosan ilyen fényviszony, hacsak nem a nyári vagy téli napfordulóról beszélünk, mert abból tényleg csak egy van egy évben. Ha a kép készítésekor mondjuk 42 nap volt még a nyári napfordulóig, akkor a nyári napforduló után 42 nappal is éppen ilyen lesz. :)

Kedves Zoltán & Zoltán! Finoman rámutattok arra, hogy a fényviszonyok nem a legjobbak a képen és ebben igazatok is van. De hát az élet! Sem a lakásom, sem én, nem vagyunk alkalmasak a műterem stílusú fényképezésre. Ez az egy kattintás is komoly bútormozgatással járt. Ezért igen ritkán csinálok ilyesmit, mert túl bonyolult. De ígérem, hogy világítási tanácsaitokat legközelebb igyekszem hasznosítani.
Zsolt: Köszönöm az elemzést! Első kérdésedre a válasz: Szórakoztat időnként nekiesni egy képnek és kipróbálni, hogy grafikaként hogy működik. Az más kérdés, hogy miért teszem föl? Szerintem a Látszótér-nek más a funkciója, mint mondjuk a MoMA-nak. Ide mindenféle ötletet, próbálkozást, játékot, föl lehet tölteni, mert ha ezekről is beszélgetünk, az nagyon hasznos lehet. Sok mindent lehet tanulni abból, ha egy képről lehántjuk a fénykép attribútumokat és csak mint képet vizsgáljuk. És, hát, ez mégiscsak egy estiskola, ahová bevihetünk minden szamárságot. A többiek, meg a tanár, majd elmondja mit gondol. Néha hiányolom innen a könnyedséget, a fiatalosságot és az iróniát. Szerintem nem kell görcsösen művészkedni, hanem lazán és könnyedén, élvezettel, ki kel próbálnunk magunkat.
Ismételni csak egy év múlva tudok, mert ez a fénycsík kizárólag tavasszal történik. De, megpróbálok a képből egy másik variációt kihozni.

Zoli, a derítőlap lehet oldalt is, a lényeg, hogy fényt juttass a virágra, nem az hogy szemből juttasd ezt oda. Nem itt értetted félre? De szemből is lehetne pl. a gép felett elhelyezett fényforrással, ha ez feltétlen indokolt. :)

Ha nem szemből teszed, akkor ugye az árnyék sem okoz gondot. Másrészt nem mindegy, hogy tükörrel/direktben tolsz oda fényt, vagy egy fehér lappal. Előbbi esetben éles árnyékot vető fényed lesz, utóbbiban szórt fényt adsz a virágnak, amitől nem határozottak a vetett árnyékok.

Lenne egy amatőr kérdésem, a derítésről. Amikor ilyen viszonylag messzebb van a kamera a virágtól - vagyis ha a közelbe raknék egy derítőlapot, akkor látszana (vagy ha nem akarnám, hogy látszana, akkor a hatása lenne kevés) -, hogyan, mivel érdemes deríteni? Kis megvilágítással? Honnan? Gondolom a hátsó falon egy éles árnyék, mégha halvány is, megbontaná a ritmust, akár a fénycsík alatt, akár felette látszik.

Bocs, a béna kérdésért, egyszerű magyarázatnak is örülnék. :) Köszi.

Új hozzászólás