Duplán

Duplán

A vonatban tükröződtem duplán.

Jó ez a kameratartás, megadja azt az érzetet, ami a tüköraknás gépek jellemzője volt, és hát lássuk be, ez nem csak arról szól, hogy máshogy fogjuk a gépet, hanem arról is, hogy teljesen más a kép atmoszférája is attól, ha a masina nem fejmagasságban, hanem hasnál van, ezen kívül az is jellemzője ennek a módinak, hogy megmarad a szemkontaktus lehetősége a modell és a gépkezelő között. Ezt az úgymond Leica stílus felülírta, én nem tudok olyan kisfilmes gépről, ami gyakorlatban alkalmazta volna a tüköraknát, filmes masináknál a roll volt alkalmas erre, nagy előd a Rolleiflex.
   A képre azt tudom mondani, hogy izgalmas az a világ, ami Ágnesnek, mint Alice tükörországa megnyílik itt most, talán alul lehetne vágni valamennyit, de igazán ez sem lényeges, bár az valós, hogy ha a sallangot leszedjük, mindig segítünk a koncentrációban. Azt gondolom, hogy érdemes lenne, hogy foglalkozz ezzel, és én tudom, hogy az amatőr világ sokszor olyan, mint egy virágos rét, ahol a kankalintól a büdöskéig minden ott van, de talán érdemes lenne egy témakört kiszemelni, és arra komolyabb erőforrásokat aktivizálni, egy picivel több időt, mert ha vetésforgóban bele-belekapunk dolgokba, akkor bár az örömünk megvan abban, hogy nem unjuk meg a dolgot, de mire újra felkapunk egy régebbi témát, az ottani tapasztalás már a múlté. Tudom, ezzel nem vagyok nagyon népszerű, nem is szokás megfogadni, de azért én elmondom, mert nem adom fel a reményét annak, hátha valaki kipróbálja. Szóval összefoglalva ez is jó találat, ahogy a láncos is, ki tudja, melyik lenne az, amit csinálnod kell, mind más és más, én valami mellett letenném a voksom. Ez persze nem csak Ágnesre igaz, aki már túljut a bekapcsolás problematikáján és kezére áll a kamera, ott érdemes elgondolkodni talán ezen. (hegyi)

Hozzászólások

Bocs, hogy csak most reagálok, de be akartam már rég írni ide, hogy nekem is nagyon ezek a régi gépek és a géptartások jutott eszembe, már amikor készítettem is. Elsősorban ez a Vivian Maier kép: http://www.chicagonow.com/another-look-c...

Tamás, köszönöm a kiegészítést, a régmúlt idők mindig rejtenek meglepetéseket.

Kisfilmes, cserélhető keresős gépek: Exa1, Praktica VLC. Mindkettőhöz kapható volt pentaprizma és tükörakna is.

Nagyon jók ezek a rétegek itt is. Tetszenek nekem ezek a rétegelt fotóid amiket mostanában küldtél.

Tamás: a magam érzékszervi fejlesztése miatt kérdezem a felvetésed kapcsán, hogy ha vágnánk alul, én úgy érzem, mintha megbillenne kicsit. Rosszul érzem?

Köszi a figyelmet.
Vágni én is próbáltam, oldalt is a két sávot, meg lentről is valamennyit, de aztán visszatértem ehhez.

Izgalmas! Egy kicsit megvágnám, főleg alul.

Wow, igazi tükröződés paradicsom ez a kép!
Van egy kis szoció jellege a feliratokkal, matricákkal, szinte már érzem is azt a tipikus vonat szagot :)

Új hozzászólás