egy kép rólam

Egy olyan éjszaka után készítettem a képet, amelyen Hegyi pedellus videókat nézegettem sorban a youtube-on. Aztán másnap délelőtt nekiálltam elkészíteni, mivel a Látszótéren tartózkodás egyik elengedhetetlen kelléke egy önportré. Van a lakásban egy tapétás fal, amit kinéztem háttérnek, és ott pont oldalról érkezik egy ablakon a természetes fény. Van egy Yongnuo 568EX rendszervakum, amit kioldóval állványra tettem magam mellé, ahonnan a természetes fény is érkezik, és a plafonra villantottam. Softbox-om még nincs, de ha lett volna, azt használom. A gépem, Canon800d, canon 50mm 1.8 II objektívvel állványra került velem szemben, és ráraktam egy távkioldót is. Fókuszálni nehezen tudtam, többször oda-vissza járkáltam a fal és a gép között. Beállítások az alábbiak voltak: 50mm f/2,0 1/125 ISO100 a vaku 1/16-on 50mm zoom RAW formátumban. Az elkészült képet előbb Lightroomba hívtam be, ahol a vágást, a lencsekorrekciót, és az alap világossági beállításokat végeztem, majd átküldtem a Photoshop-ba, ahol arcretust próbáltam csinálni, és kicsit kiemelni a szemeket. Talán ennyi, Így készül nálam jelenleg egy kép.

Hozzászólások

0
Értékelem!

Az önportré nehéz ügy, nem véletlen hajtja Hegyi pedellus :) Technikailag egyébként nagyon jó amit mutatsz, és amit elfelejtettem írni, tök jól összejönnek a színek is a fotón, ez klassz! Az üzenet ami átjön nekem ezzel a fotóval, az a zárkózottság és a kedves szerénység.

0
Értékelem!

Kedves Mészáros István! Nagyon szépen köszönöm szépen a hozzászólást, a szűkebb blene hasznosabb lett volna, és az arcretus technikám még elég kezdetleges. Köszönöm mégegyszer.

0
Értékelem!

Szia, üdv a Téren!
Olvasom a precíz technikai leírásod, ahhoz pár észrevételt fűznék: ha nem f2-vel hanem szűkebb blendével dolgozol, könnyebb beállítani az önportrés élességet. Az esetleges fényerőn kívül itt amúgy sincs különösebb szerepe a nagy blendének, nincs mit elhomályosítani, mert eleve közel vagy a háttérhez. Én úgy szoktam, hogy kb ahol lesz majd a fejem, oda állítok valamit, arra állítok élességet, valamivel szűkebb blendével, hogy nagyobb legyen tűrési zóna. Ha a fényerő lenne a gond, nyugodtan emelheted kicsit az ISO-t ( a gépeden szerintem 400-640-ig, ez is 2-2,5 fényerő, nagy valószínűséggel nem zajosodik még a fotó), de mivel ilyen erős vakud is van, biztosan jól bederíthető azzal is, - ezt ki kell tapasztalni, de nem feltétlen kell az ernyő, vagy softbox, más reflexfelület is kiválóan szórja a fényt, akár egy lepedö is, megnyomva 1/1 vagy 1/2-ben (már ha éppen ezt az utat választod). De a természetes fény jellemzően szebb, könnyebb vele dolgozni amúgy, és az is terelgethető.
Még egy privát vélemény: erős arcretus sem kell, mert "elműanyagosítja" a bőrt szerintem, éppen azokat a nagyon finom pórusokat maszatolja szét, amitől a bőr szép bőrszerű. Tudom, hogy divat, minden mobilban benne van, de nem olyan jó szerintem, mint amilyen sikeres. Itt is vannak arcodon olyan részek, amelyek már túl homogének lettek - bár nem vészes. Bocs a sok technikai okoskodásért, gondoltam leírom én hogyan látom, ha már Te is ennyit írtál. :) Sok sikert!

Új hozzászólás