Egyéb személyes helyzeteim
Ez volnék én, miközben ti a fazék.

A kép csak a hozzáfűzött szöveggel együtt értelmezhető jól, amit a kézmozdulat, ami pantomimes módszerrel hengerformát jelez is erősít. Ezt tehát szubjektív szemszögnek kell tekintenünk ezáltal. Többen megnéztük a képet és mások felhívták a figyelmemet rá, hogy ez egy hűtő belseje lehet. Tehát valószínű, hogy az elsődleges fényforrás a hűtő belső világítása. Ha ezt egy önálló alkotásként tekintjük, akkor vonatkoznak rá képzőművészeti szabályok is, elsődelegesen az, hogy ez egy beállított, csak hatásaiban dokumentarista kép. Máshogy kell értékelni egy pillanatképet, mint egy beállított kompozíciót, mert míg egyiknél a képalkotási hibák nem fontosak, komponált képnél előrevetítjük a kép készítőjének tudatosságát a kompozíciót alkotó elemekkel kapcsolatban is. Mivel a kezek a legfőbb szereplői a képnek, nem indokolja semmi, hogy az ujjakat amputáljuk. A másik, hogy ha tudjuk azt, hogy a belső fényt fogjuk használni, és a két tenyér belseje fontos középpont, akkor igyekezni kell úgy manipulálni a fényeket, hogy a tenyér bőrfelület rajzolatai részlet és tónusgazdagok maradjanak. Fontos kérdés egy képnél az élesség, hogy mit emelünk ki általa - itt utalnék a Felsősöknél látható nyugágyas képre - jelen esetben semmi sem indokolja, hogy ne a kézen legyen az élesség. A jelentet le kell előre próbálni.
   Márti nagyon tiszta gesztusokat, üzeneteket közöl, ezzel sokat segít szerintünk a többieknek is, nyitott tenyérrel nyúl értünk, ami oldaltartása miatt hordoz némi távolságtartást is. Az ötlet tehát két kisdisznó. A kivitelezést viszont nem értékeljük, volna még mit dolgozni vele.
   A képnek azért is örülök, mert nemcsak egy jó gondolatot mutat, hanem mert segít minket abban, hogy érezzük azokat a különbségeket, ami az analóg és digitális között van felfogásban. A régi "kézműves" analóg technika kényszerített az átgondolásban, nehezebb volt ismételni. A digitális gyosabb, nem kerül semmibe újat kattintani, ezért jobban kell figyelni, tudatosan ügyelni arra, hogy ez a lehetőség ne forduljon ellenünk. (-szőke-)
értékelés:

Hozzászólások

[...] érdekes, amit írsz, de nem elég erőteljesek a piktogramok a hűtőgépen, van nekünk már egy hűtős képünk, ahol az alkotó mintegy belemászott a gépbe, tehát ezt a szituációt olyan formába rendezte, [...]

Márti, ez is jó lett. Én szöveg nélkül is fazéknak éreztem magam, és örültem, hogy engem akarsz kivenni a hűtőből. Mondjuk lennék fagyos töltöttkáposzta.

Márti, engem már előre megfőztél :)

Sokat beszéltünk tegnap Szőkével erről a képről. Ugyanis a gondolat nagyon jó. A kivitelezés van úgymond a határon - billeg. Ez azt jelenti, hogy ha több az esetleges, doku jelleg, vagy ha pontosabb a kivitelezés, mindkét esetben jó lenne. Ha például a két kezed közelebb van, akkor már nem gond az, hogy vágtad. Ha máshol van élesség, akkor nem gond, hogy a tenyereden nincs. Próbáld ki ezt a képet mondjuk megcsinálni úgy, hogy mondjuk a tenyereid élesek és nincsenek ennyire túlvilágítva a kevésbé fontos részletei a képnek, tehát az ajtó és egyebek. Nagyon nehéz dolog ál-szociot csinálni, hogy ne legyen túl esetleges se, de túl megrdenezett se. Ami meg a digitet illeti, érdekes volt András meglátása ebben, hogy ha valami gyorsan kész lehet, akkor máshol lesznek az alkotási folyamat fókuszpontjai.

brtus: érdekes, amit reklámról mondasz, és lehet, hogy igazad is van benne.
Háziasszonyként akartam magam ábrázolni, és lehet, hogy tudat alatt elraktározódott reklámképek befolyásoltak, amikor az jutott eszembe, hogy ezt így mutatom meg.
Egyébként a félig nyitott hűtőajtóval próbáltam jelezni a helyszínt, azt gondoltam ez alapján könnyen felismerhető. Csodálkozom, hogy mégsem.

Köszönöm Szőke ofőnek is a bírálatot!
Én annyit fűznék hozzá, hogy nem direkt a kezemet akartam megmutatni, nem ez volt a cél, hanem egy hétköznapi, jellemző szituációt, amiben előfordulok. Ehhez választottam helyszínt, és mozdulatot. Az ujjaim tényleg lemaradtak a képről, de az "eseményt" én értelmezhetőnek gondoltam így is.
Köszönöm a tanácsokat, majd próbálkozom gondosabb kivitelezéssel is!

meg nekem igazából a kis mellékelt szöveg is tetszik, mert a nyilvánvaló tegeződésen túl van benne egy kis játékosság is, ami tök közvetlenné teszi... a hűtő meg nem tudom

igen, ez valóban egy hűtő, csak én nekem ez a lány kezére eső fényről nem ugrott volna be, egy hajszálnyi választja el aképet, hogy ne egy akármilyen levespor vagy túrórudi reklámnak tűnjön, nekem ez a hajszálnyi szabadság tetszik nagyon

Aranyosak vagytok:) Tényleg zsiráfok!

En is a zsirafokra tippelek.
Es ok a kedvenc allataim.

nyakas állatokat..
zsiráfok...szerintem

En nagyon kivancsi vagyok a Marti konyhas szerkojara. Pontosabban, hogy mit abrazol.

Fazek vagyok.
Elhittem!
Tok jo.

moshi: Természetesen, akár soknának is lehet lenni! Csak akkor megeshet, hogy nem én vennélek ki a hűtőből, hanem a Schobert Norbi.

Köszönöm a véleményt, Karcos-Roland!

hehe
ez remek ötlet !!!

vagy inkább füstölt, kötözött sonka, ahogy terpeszkedik a kamra polcán?

Új hozzászólás