Embert barátjáról - és a kutyát?!

Buksi és Giara.

Úgy érzem, hogy Sándor ezt a leckét kicsit megúszósra vette, ugyanis a Barátság leckénél én már többször elmondtam, hogy a kutya és ember barátsága számomra nem megoldása ennek a leckének, mert túl kézenfekvő, túl primér, kicsit elkoptatott helyzet. Annyit hallottuk már ezt, mint toposzt, hogy nem ezt keresem ebben a leckében, hanem azt, hogy mit jelent számotokra a barátság, és ebben a helyzetben nem érzem azt, hogy ez száz százalékos megoldás lenne. Ha Sándor a saját munkamódszerén, és saját kutatásán túl esetleg ezeken a leckéken elgondolkodik, akkor jó lenne, ha a barátságot, mint témakört megmutatná nekünk, annál is inkább, mert az ő tapasztalati hátterével lehet, hogy teljesen más megoldásokat mutat, mint amit akár én gondolok erről a témakörről, akár valaki, aki a saját útjának az elején tart még. Kíváncsian várnám azt, hogy vajon van-e különbség a barátság, mint témafeldolgozásban, vajon szentimentálisabb-e egy 20 éves a barátság témakörét érintve, vagy egy középkorú, már a problémákkal szembesülő ember, és vajon Sándornak mi a véleménye erről. Most ezt a véleményt nem nagyon érzem ezen a képen, miközben, mint kutyafotó tökéletesen rendben lévő megoldást kapok, bár a jobb oldalon lévő kutyának a fenekénél az ívet sajnálom, hogy lemaradt. Még belefért volna az a ritmus is, ami az erkélyekkel elkezdődik a háttérben. A tömegelhelyezés abszolút jó, és nagyon jól rímel a házak ritmusára az, ahogy ez a két eb itt pihen a járdán. Annak külön örülök, hogy a fényképezőgép a kutya nézőpontjához került. Ettől kicsit olyan az érzetem, mint a Lánchíd oroszlánja, ezzel van egy párhuzam, de ez nem baj. Sokkal közelebb állnak hozzám azok az állatábrázolások, amik azon a szinten mozognak, ahol ők, és nem egy fentről lefelé való viszonyt próbálnak ránk erőltetni. Magát a leckét visszaadom ismétlésre, a kép rendben van, de a leckebesorolásokra is figyelünk. Barátság leckére azért nem tartom ezt megoldásnak, mert a cím, amit fölvet, arra nem ad választ a kép. Lehet azt mondani, hogy itt egy kutya-kutya barátságot próbáltunk ábrázolni, de azért én érzek még egy kis munkát, amit bele kellene tenni. Ismétlés. (hegyi)

Hozzászólások

Kedves Sándor, ahogy az elemzés végén írom, felmerült bennem is ez az irány - talán az viszi félre az értelmezésem, hogy a környezet és a fény-helyzet olyan, ami megosztja a figyelmem, háttérbe szorítja a két főszereplőt. Miközben a két épületsor nagyon erős kompozíciós hatás és kitűnően viszi a szemet az egyik kutyához, de a jobb oldali épület fénye nekem annyira sok, hogy így csak matatok a sötétben a kép többi részén, szinte hunyorognom kell. Csak érzés, hogy ez lehet az ok, hogy ami neked egyértelmű, nekem csak mint opció merült fel.

Kedves Zsolt, nem ellenkezni akarok, de felhívnám a figyelmet arra, hogy nincs ember a képen. Nem kutya-ember barátságról van itt szó, hanem egy egészen rendkívüli mélységű kutya-kutya barátságról. Arról a harmóniáról, melyben ez a két kutya egymás mellett létezik.

Új hozzászólás