Fent

Egy picit ez a kép is dől bal felé. Nem tudom megmondani miért, mi a cél ezzel a döntéssel. Visszahozhatná a képnek a bal oldalán lévő fal, ha abból többet adunk. Most nem ez történik. A kép ereje azonban abszolút működik. Van valami vészjósló abban, ahogy a modell ezzel a rollerrel a lépcső tetején áll. Olyan mint egy film. Lehetne ez egy bevezető képsora is egy filmnek. A vészjósló élmény abból táplálkozik, hogy minden lépcső hordoz magában valami titkot. Megyünk fölfelé a lépcsőn, és nem tudjuk, hogy mit találunk a lépcső tetején. Ez átvitt értelemben is igaz. Most a kép ezt abszolút jól mutatja, mert a felhős ég az, ahová vezet a lépcső, nem látjuk, hogy itt mögötte egy játszótér van, egy park, egy múzeum, vagy micsoda. Tehát nagyon jó az, hogy ezt a kérdést Bara nyitva hagyja. A másik, hogy áll a kis modell ezzel a rollerrel, és reméljük, hogy nem fog lerollerezni a lépcsőn. Néz ő valahová távolra, érdekli őt az a helyzet, de nem eldöntött, hogy ő most le fog jönni ezen a lépcsőn, és azt fogja megnézni, vagy gyorsan sarkon fordul, pördül egyet a haja a levegőben, és elrollerezik viharsebességgel a másik irányba, ki a képből. Ez is a dinamikát erősíti. Kompozícióban is a csúcsára állított háromszög az, ami ezt a kompozíciót jellemzi. Ez nem egy nyugalmas forma. Nagyon jól használja ezeket Bara. Nekem ez egy három csillagos kép, azzal együtt, hogy nem árt arra figyelni, hogy a vízszintesek vízszintesek legyenek, a függőlegesek függőlegesek, és a párhuzamosak a végtelenbe találkozzanak, ne valahol sokkal hamarabb. (hegyi)
értékelés:

Hozzászólások

Kedves Bara!
Szeretnénk kölcsönvenni a képedet Novotny Orsival együtt a GórCső következő, 2018. március 30-án 21 órakor adásba kerülő, Múzeumok ligete című műsorához. Az adásidőben szeretettel várunk a cseten is, de a műsor megtalálható lesz az archívumban is.
Köszönjük szépen!

Kedves Bara! Pál Gabó a 2013.01.21-én este fél tízkor adásba kerülő Irány Ukrajna! című adásához ezt a képedet választotta. Ugyan ez a lépcső nem az a bizonyos ogyesszai és a roli sem babakocsi, de azért van valami hangulati hasonlóság Eizenstein híres lépcsője és e között.:)

Igen, GG is ugyanazt mondja mint én, csak tudományosabban. Mindenesetre tőlem 3 csillag.

Szerintem Ányesz nem a rollertől ijedt meg, azt csak úgy mondja. A kép elrendezése százszázalékosan hozza a Sztálin/Lenin/Csau/akármi szobrok szellemét. Lentről felnézünk a lépcsősoron. Fölénk magasodik a lépcsősor tetején - és itt van benne a csavar, hogy nem egy bronzszobor, hanem egy kislány rózsaszín felsőben, rollerrel. És persze gondolom gyerekkorában mindenki (én legalábbis biztos) volt abbban a helyzetben amikor felmászott az elérhető legmagasabb pontra és onnan diadalmasan, mint hegymászó/várkapitány/bronzszobor nézett körbe a tájon még ha az esetleg a játszótér vagy a hátsókert volt is. Szóval ez korrekt megoldás.
Szerintem.

Hát pl hogy most akkor rááll a kislány a rollerre, lezötyög a lépcsőn, és a végén jól összetöri magát. A felhő is félelmetes a feje fölött. És a kislány önmaga is olyan mintha most készülne egy óriási nagy tettre, aminek csak valami nagyon rossz lehet a vége.

Miért ijedtél meg? Mi benne a rémisztő? Érdekelne:)

Húúúha! Rendesen megijedtem, ahogy megláttam a képet. Félelmetes, mitnemondjak...

Új hozzászólás