Gazdi csendélete
Horgászat horgász nélkül, horgászkellékek horgászbot nélkül. Csend. Egy kísérlet egy mérlegszerű kompozícióra, játék az egyensúllyal és a hiányával.

Kedves Csaba! Nagyon szimpatikus a kompozíció, középpontos elrendezésű, látszólag informatív kép, mert egy mólót látunk, egy vízparton, de valójában ez egy absztrakt képjáték, ugyanis egy T alakú forma, nevezhetjük ezt mólónak is, uralja a fekvő képet. Balról jobbra haladó ferde átló hozza mozgásba a kompozíciót, ami úgy jön létre, hogy a kép bal alsó sarkán van egy szilvamag formájú ív, nevezzük csónaknak, a kép jobb fölső sarkában pedig van egy szék, ami az átló másik részére van kihelyezve. Ettől izgalmas lenne a kép, de ha a ritmikát nézzük, akkor véleményünk szerint ha a kép jobb oldalán lévő vízfelület kis szeletét levágnánk és áthelyeznénk bal oldalra, akkor a csónak formájából, ritmusából, ívéből többet láthatnánk és így a T forma is kibillenne a középpontból, ami jót tenne a kompozíciónak. Két disznót adunk a képre, bár tökéletesen érződik, hogy az alkotó ritmikai játékot akart közvetíteni, aminek nagyon örülünk, hogy úgy kezd el egy absztakt formával foglalkozni, hogy közben a kép reális üzenetet is hordoz. A folthatások tömegeloszlására kell nagyobb figyelmet fordítani - és mint mindenkinek, azt javasoljuk, hogy ha megoldható, próbáld a képet újra elkészíteni, mert ez a legjobb módja a gyakorlásnak, tanulásnak, hogy berögzüljenek a kompozíciós technikák. (szőke)
értékelés:

Hozzászólások

Ez jó hír, hogy újrakezded, másokat is erre beszélnék rá, mert idővel más szempontok is jöhetnek, szóval az ismétlés jó.

Köszönöm a kimerítő értékelést és a támogató hozzászólásokat. A képet ezen a helyen nem tudom újra elkészíteni, ezért csak játszottam kicsit az újravágással. Formailag valóban érdekes eredmények születtek, de a belógó nád-sár-másikpart-ilyesmi miatt nem publikálható.
Márti, ami a titkot illeti: ha helyet hagytam volna a horgásznak (kis hely a szék felett), akkor megkaptad volna. De nem lehetett, mert "ott van a másik part" - a TCS már ezt is mikor megmondta. :)
Tamás, jövök és már ide is alkotok, kaptok egy magyarázatért síró képet a "vágy" témára, és újrakezdem a házi feladatokat szatirikus expogombbal.

Szia Csabi, örülök, hogy előkerültél. Jó kis mérlegszerűen billegő kép ez... :)

Ez precíz kép, nekem csak valami titok a hiányzik.

Új hozzászólás