Hófehérke

Hófehérke

Nem írom ide a vonatkozó törtnetet, megbocsátjátok talán, de bizonyára mindenkinek ismerős, legalább egy verzióban.
Cserében viszont most is bizonytalan vagyok, hogy ebbe a leckébe való-e, mert nagyon metaforikus a megközelítés. Igaz, amikor ezt a beteg almát megláttam - és tudtam már a hóvirágokról - rögtön Hófehérke története ugrott be nekem... (Csak utólag elmélkedtem más opciókon, de azokat most fel sem vetem itt...)

Ez a kép a három közül az, ami a leginkább magán hordozza azokat a jeleket, amire azt szoktam mondani, hogy verbálfotó. Hét virág, mert hét törpe, sérült alma, mert mérgezett, kávéscsésze, enni-inni kell, tehát minden bele van komponálva, hogy passzoljon a történet, aminek kiindulása István leirata szerint a beteg alma volt. Itt kénytelen vagyok megint az esztétikára hivatkozni, hogy ez az alma akármi történetben képes-e úgy megjelenni, hogy a nézőben ne visszatetszést, elutasítást váltson ki. A fonnyadt gyümölcs utalhat az elmúlásra, de az a sérülés, ami ezen az almán van, mint egy lőtt seb, ebben a túlvilágított helyzetben olyan erővel vonja a figyelmet magára, hogy minden más eltörpül mellette. A mérgezett alma lesz a riasztóan sérült gyümölcs, a másik oldalon a hét kis virágot kéne elfogadni a törpék asszociációjaként, ami lássuk be elég erőltetett, fenének jut eszébe a hóvirágról a törpe? Ha félretesszük a történetet, akkor marad egy kávésbögre, virágok és egy rohadó alma olyan fényviszonyban, hogy ez a sérülés lesz a fő motívum. Ha megelégednénk egy kevéssé torz jelzéssel, mondjuk a fonnyadó almával, az épp elég jelzés lehetne a mérgezettségre, megmaradnánk az esztétika határain belül. Ekkor a kérdés az marad, hogy mi lehet az, ami párhuzamba állhat ezzel a szimbólummal, mit találunk, ami a mesére egyértelműbben utalhat. Utolsó pontként a fényekre utalnék, ahol a méreg, az ármány, a dráma nekem nem illik össze ezzel a szinte túlvilági fénnyel, tehát a kérdés, hogy ez melyik pillanata a sztorinak? (hegyi)

Hozzászólások

25
Értékelem!

Köszi Nyözö! És érdeklődve hallgattam a műsorod - csak melóznom is kellett közben, nem tudom, volt-e chat, persze biztos... Visszatérve, most meg ugye jön (pontosabban erről a féltekéről is láthatóvá válik) majd egy üstökös, akár lehetne továbbgörgetni is a csillagászati témát, engem érdekel! :))) A fotó kapcsán pedig, azt hittem, a meteoritbecsapódás nyoma miatt, ami a "földalmán" látszódik :)) De nagyon jó kis gondolatokat mondtál, komolyan megörvendeztettél :) Köszi még egyszer!

23
Értékelem!

Kedves István! Engedelmeddel szeretnék erről a képről kicsit mesélni a 2013. március 4.-én este 20h-kor elhangzó Villanysárkány adásom végén... :) Hogy miképp jön ez a kisbolygókhoz, meteoritbecsapódásokhoz? Majd kiderül (vagy nem) az adásból.

Remélem nem későn szólok, de éppen betegeskedem, így nem tudtam hamarabb... :(

23
Értékelem!

Oké Zsolt, köszi az elemzést. Talán olvastad magad is, hogy bennem is felmerült a gyanú időközben a verbálfotóra. Jelenleg nincs kérdésem, újra kell gondolnom ezt az egészet amit ezzel itt akartam.
Üdv. István

25
Értékelem!

Azért nem az ugrott be, mert itt nagy kontraszt van a romló rész miatt, és ezért nem a mérgezett alma jut az eszembe, hanem az egész képet értelmeztem. Arról tényleg lehetne vitatkozni és beszélgetni, hogy az oldal adjunktusainak milyen is a szemlélete, persze a hátteret értjük, tudjuk. Pont e szemlélet miatt vannak gondjaim, és lehet másoknak is, de hozzáteszem lehet ez a gondolat felesleges. Zsolt egy támpont az összes hozzászóló közt, bár ez csak akkor igaz, ha mindenki hozzászólna minden képhez, vagy a többséghez, de ez kivitelezhetetlen és nem is biztos, hogy jóra vezetne. Csak ha nincs hsz, akkor nincs ítélet sem sajnos, marad az egy fix elemzés. Aztán csak tanulunk.

21
Értékelem!

:)) Nem elbátortalanítottál, hanem elbizonytalanítottál, hogy látható-e amit én láttam/gondoltam...

Zsolt nagyon jól érzékeltette velem a "verbálfotó" mibenlétét, és azóta mindenben a verbálfotó gyanúját látom :) ami kicsit is metaforikus: mert itt van egy romló alma, meg hét szál hóvirág, és van egy csésze, meg nagy fehérség... Meg kis árnyék... Formát látunk először - és arra azt mondod, transzformer... én meg hogy ajaj, tényleg, e forma talán inkább scifi, a Hófehérke sztorihoz már csak képletesen kapcsolódik, azaz metafora... Persze ezt a fotót előbb küldtem be, mintsem így megvilágosodtam volna verbálfotóügyileg, amikor Zsolt elmondta hogy nézzem már meg mit lát aki csak látni akar, és nem érdekli a kapcsolatok kusza hálója meg a sztorimesélés mögötte... (na nem pont így mondta, de számomra ez volt az egyik lényege) Amúgy ha nem is ennél, de pont a Vénuszosnál így éreztem magamtól is. Ott már nem biztos, hogy megfejthető a sok szimbolikus utalás, talán csak a kagyló érthető... no mindegy, aki ringbe száll, annak vállalnia kell, hogy pofonokat is kaphat - hogy Garas művészurat idézzem (Isten nyugosztalja!)

Nekem az észrevételekkel nincs bajom amúgy semmi, túl vagyok a sértődős életkoromon is :) Ez itt pedig egyfajta iskola. Aki elutasítja mások észrevételét, az lényegében magával tol ki... (de persze minden vita építő, amíg a vita szabályai vannak érvényben)

No és mint minden iskolának, e helynek is természetes velejárója, hogy van egy szemléletmódja, amelyet igaznak, és helyesnek tart, azt próbálja elmondani. Arról nem is beszélve, hogy egy nagy mester nagy tapasztalata áll áttételesen, és talán mondhatom, hogy konkrétan is emögött az iskola mögött. Nincs okom kételkedni, hogy ne lenne igaz e hatalmas tapasztalat, és abban sem, hogy bárki rosszat akarna itt. Ha pedig ezt tudom, sokkal egyszerűbb kezelnem a kritikus észrevételeket, bárhonnan jönnek is.

No, neked is csak ezt tudom javasolni, hogy erre gondolj, ha éppen rosszul esik valami - próbáld meglátni a hozományát, mert hidd el, az sokkal több, mint aminek először látszik! No és amúgy sincs tévedhetetlen vagy hibátlan ember.

És köszi a gondolatokat!
Tamás csendéletét pedig megkeresem, köszi az ajánlást!

Üdv. István

25
Értékelem!

Távol álljon tőlem és nem is tenném, hogy elbátortalanítsalak, meg hasonlók. Csupán a saját érzéseimet írtam le, mint ahogyan te is szoktad:) Én csak túl alapos vagyok más képével szemben és ha a sajátomba kötnek bele, (titkon megsértődök) persze másokét nagyon szeretem javítgatni. De szerintem ezzel sokan így vannak, vagy csak simán magamból indultam ki. Mondjuk azt is észre vettem, mióta indokolatlanul vitáztam, azóta mintha kevesebb hsz-t kapnék. De az is lehet, túl sok a szabadidőm, és mindig a gép előtt üldögélek. Nem hogy értelmessel foglalkoznék. Bocs az Off-írt.
Amúgy olyan hatása van ezeknek a fehér képeknek, mint amilyen Tamás csendéletes szőlőfürtjének volt, csak ez fehérebb.

28
Értékelem!

:) Nem ismerem sajnos az említett mesét, de ezek szerint univerzális a dolog?
Hófehérkében én a mérgezett alma részre gondoltam... De oké, lehet, hogy túl van erőltetve? A lényeg, hogy szabad szellemi foglalkozást tartottam pár szál virág és pár további eszköz + fotósfelszerelés kíséretében szerdán, és próbáltam milyen leckéket lehet elvégezni az adott eszközökkel. Nagyon sok fotó készült akkor, és a célom a tudatos fotózás gyakorlása volt. Lehet, hogy nem felel meg a leckének, de csak úgy van lehetőségem előrébb lépni, ha valaki értő ezt megnézi, és véleményezi, jó út, rossz technika, vagy fordítva, vagy mindkettő rossz stb... és a Ti visszajelzésetek is ilyen fontos. Így most egy picit elbizonytalanodtam - nem először persze, és nem is utoljára, azt is tudom...
Köszi, üdv!

26
Értékelem!

Nekem meg a transformerszes telefonos robot jutott az eszembe, mikor ádáz harcossá váltak, legalább is az első pillantásban, De csak azért van ez így mert én sosem a címet nézem meg elsőre, hanem a képet. És ha nem értem akkor olvasom el a címet. De ha hófehérke a téma akkor el kell mondjam, hogy elégé belekell gondolnom, hogy ez tényleg azzal lenne kapcsolatos. De ez csak az én véleményem, mindenki mást gondol.

Új hozzászólás