Kérdések a Térről, fészről, aktivitásról

hír, Videó, Feladatmegoldás

Az alábbi videóban a Pedellus a Látszótérrel kapcsolatos kérdéseit, gondolatait mondja el. Szóba kerül a céljaink pontosítása, hogy milyen képeket várunk itt, az 1%-os felajánlás lehetősége, és Hegyi a következőkben várja a válaszaid: 1. Hónap képe, kell-e a 6 hónapos választhatósági moratórium, vagy elhagyható? 2. Szeretnél-e rendszeres videókat Hegyitől, és ha igen, miről? 3. Mit csinálsz a facebookon és miért ott, miért nem itt? 4. Mi segíthetne abban, hogy növeld az aktivitásod? 5. Növelhető-e a képek mérete mondjuk 800 pixelre? Talán a legfontosabb rész, hogy a Látszótérre nem csak hibátlan, készre reszelt, jó képeket várunk, na de nézd meg a filmet, aztán írj, akár itt a kommentben, vagy a szakkor kukac latszoter.hu címre.

Hozzászólások

Nem tudom, hogy írjak-e én is még, de pár szóban mégis:
1. Ez azt hiszem megoldódott. Jó lesz!
2. Videók jöhetnek, megnézek mindent, elolvasok mindent. Köszi mindenkinek.
3. FB-n kapcsolatot tartok, nézelődök. Itt is.
4. Nyugalom, idő és türelem.
5. Jó lett a növelés, látok mindent.

Gábor, valamelyik elemzésnél írtam, hogy egy önportrénak örülnék, és ez nem csak rád igaz, az önportré szerintem zseniális dolog, és ha más nincs, a fejed mindig veled van. :)

No, kicsit megkésve, de jöjjenek a válaszok:

1. Szerintem elhagyható a korlát, nem hiszem, hogy pont itt alakulna ki valami körbeszavazósdi.

2. Olvasni gyorsabb. Időnként azért jöhet videó is.

3. Facebook. Azon kívül, hogy néhány távolabb élő ismerősömmel ezen keresztül tartom a kapcsolatot, egy dologra használom: tagja vagyok egy Bükk hegységet járó csoportnak, onnan lopok a képek alapján túraötleteket. Fotókat is teszek fel hozzájuk, de mivel nem egy fotós csoport, így ilyen szempontból irreveláns a dolog (a virágok sok lájkot kapnak, a magányos fákat nem nagyon kedvelik...).

4. Először is több szabadidő. Nem a gép előtt üléshez, hanem a fotózáshoz. Olyan fotót nem nagyon van kedvem hozzátok feltenni, amit én magam sem találok különösebben érdekesnek (és itt most nem a hibátlanságról beszélek), olyat meg ritkán sikerül mostanság készítenem, ami nem ilyen.

5. Tőlem akár 1200 pixelig is elmehetnénk, szóval jöhet a 800 (sőt látom közben ez meg is valósult).

Ugyan kicsit későn tudtam megnézni a videót, de csak írnék pár választ:

1. Szerintem mindenki van annyira felnőtt, hogy a helyén kezelje ezt.

2. Jöhet videó, mindig szívesen meghallgatom. De jöhetne másoktól is...

3. A facebookon leginkább semmit nem csinálok - szökőévben egyszer vagyok arrafelé. :) Van más fórum is ami éppen annyit ér képek tekintetében mint a facebook. Pont annyit amit mondasz is a videóban: majdnem nullát.

4. engem inkább zavar az, hogy folyton félremegy valami kommunikáció közöttünk, ami után beletolódok egyfajta hülyegyerek skatulyába, és nem lehet onnan kikeveredni. Ezért eltűnök egy időre. Hogy is alakul ki egy ilyen? Kérdezel, válaszolok, aztán ez bepörög valamiért és egy idő után már én érzem kellemetlenül magam mert próbálok választ adni. Ez egy idő után olyan mintha én minden mást ki akarnék innen nyomni. Ez persze azért is van, mert alapban kicsi kommentforgalom között a legkisebb, bár építő vita is kimagaslónak tűnhet. És aztán ilyenkor jönnek a "Zoli neked sem jár több a látszótérből mint másnak" jellegű kategórikus mondatok. Ami után persze az ember kushad, mert nem akart sohasem többet mint más, de ha ezt leírom, mert méltatlan vádnak érzem, akkor újabb végnélküli vita lesz, ami után megint velem lesz tele, stb... Na ennyi erről elég is. Gyanítom ennek az az oka, hogy írásban nem vagyunk egymással kompatibilisek, sör mellett könnyebb... :D

Egyébként én elég gyakran szoktam elgondolkodni itt képeken, sokszor félre is megyek ebben, hiszen én is tévedek sokszor. Az is visszatart néha, amikor valaki ezekre túlérzékenyen reagáll. Sosem akarok senkit bántani, ezért egy idő után mindig kialakul az a pár emberes kör ahol le merem írni azt amit gondolok, és elapad a sima eztetszik jellegű üres kommentelés... És ez minden újraaktivizálódáskor újraindul...

5. Azt hiszem a több pixel mindig jobb. :) A gondot a függőleges képek okozzák sokszor (pl. nem 3:4-es képarányú monitorokon), de ez ettől független. Lesötétítés szuper, más szín szerintem nem is nagyon kell.

Összefoglaló, hogy hol tartunk.

Szélesség mostantól 800 pixel, magasság 800 pixel!

Képre kattintva lesötétedünk.

A többi dolgokra jöhet még ám ötlet, válasz, miegyéb! :)

És akkor tessenek innentől minima ezt a 800 pixeles ügyet tartani a feltöltött képeknél!

Na, közben meglett a lesötétítés, későbbiekben majd ha a dizájnhoz hozzányúlunk, akkor lehet olyat is majd, hogy a háttér színe lehessen választható, de jelenleg az azért elég macerás lenne, mert akkor a betűszín, a fejléc, a miegyéb, brrrrr.

Tehát akkor összefoglalom a technikát:
1. lépés

800x800 pixeles képek, lesötétítés kattintásra.

2. lépés (valamikor nyáron)

reszponzív szélesség és méretezés, 1200 körüli oldalszálesség, 900 pixel körüli képméret

Ennél szerintem nagyobbat nem nagyon fognak feltölteni se, és a tervezésben is akadályos. A felugró ablak az meg mivel a mac-en eleve tiltott, sok usert kizárna a jóból, ezért sok értelmét én magam nem látom, de gondolkodom más megoldáson akár, bár mondom, ha a user nem tölt fel félelemből nagy méretű képet, akkor hiába csinálok bármit. (már most is van, aki rendre 600-as képet tölt, meg ami épp kijött a gépből, szóval annyira nem rózsás a helyzet a technikai készségekkel... csak mivel minden képhez hozzányúlok, így ez a végeredményben nem látszik :))

Szerintem is 900 fölé csak akkor érdemes (függőleges kiterjesztésben) menni, ha a kép felugró ablakban jelenik meg. Minden nélkül, csak a kép.
Amíg ez a forma marad, mármint, hogy a headline, a menüsor, címsor stb. jócskán levesz a hasznos méretből, a 800 magasság nagyjából mindenkinek kényelmes, a 900 pedig többségben jó. Az 1200 szélesség szuper.
Az elsötétítéses dolgot ismerem, a blogom is ilyesmi rendszerű. Ott nekem időnként zavaró, hogy enyhén átlátszik az oldal. Az ittenit sémát nem láttam, ti tudjátok, jó volt-e. És különben miért szűnt meg?

Zs

Na, akkor mondom mi lesz a képmérettel. Első körben, amíg a 6-os Drupallal kínlódunk, 800 pixelre emeljük, az megoldható anélkül, hogy atomjaira esne az oldal.

A következő lépés az, hogy amikor átállunk 7-es Drupalra, azzal együtt ún reszponzív dizájnra is átállunk, ami azt jelenti, hogy a böngésző méretének csökkentésével automatikusan csökken minden méretezés, logikusan a növeléssel pedig nő. DE!

1200 pixel akkor se lehet megoldás, legfeljebb az 1000, amíg el lehet menni. Ugyanis: egyrészt minden böngészőnek van saját menüsora és minden egyéb vacka, az eleve elfoglal a magasságból egy elég tetemes részt. Másrészt magasságban a monitoroknál az 1200-as képméret kevés esetben adja ki görgetés nélkül, viszont file méretben már elég lényeges lenne a különbség. Ezen felül az már túl van azon a lélektani határon, amit feltöltenek valahová az emberek.

A szabvány ma úgy néz ki, hogy 1200 pixel körüliek a szélességek a weben, tehát ha ebből levesszük az oldalsávot, akkor a maradék az kb 1000 köré eshet, vagy 940 köré.

A lesötétítés már működik is, ha a képre kattintasz, akkor sötét lesz körötte minden úgy 80%-ra.

Az 1200 szerintem már sok. Már csak az oldal szempontjából nézve is. Bár szélességre még talán lenne hely. De álló kép esetében az már lelóg egy huszonhármas monitorról is. Meg akkorát már én sem töltenék fel sehova. 1000*1000 az én voksom.

Az meg szerintem tök jó volt (még ha rövid ideig is, emlékeim szerint) amikor kattintásra elsötétült a háttér. Kicsit kiemelte a képet és élvezhetőbb volt.

A képméretről: Szerintem 1200x1200 lenne egy már emberi méret. A 40-60 pixeles növelések nem érik meg a munkát. Ha valakinek még a múlt századból való a monitora, akkor sem okoz gondot, mert egyetlen billentyűkombinációval csökkentheti a képek méretét a böngészőben.

- Változtatható háttér - ennek utána kell kérdezzek, hogy működhet-e és mekkora meló.
- volt régebben valami olyasmi, amit János hegesztett nekünk, hogy ha a képre kattintottál, lesötétítette a környezetet, az lehet, hogy valahogy visszanyerhető lenne. Az jó lenne?

2. Aki 10 ujjal gépel, annak lehet, nem nagy kihívás írni, de ha infót akar az ember átadni, akkor nekem terhelő lenne a sok írás.
5. Méretet kérek, javaslatot, anélkül béna vagyok. Én itt akkora monitoron nézem, hogy minden kicsi benne, de nem vagyok mérvadó, ha a 800 pixel jobb, és megéri a váltást, akkor az, ha mehet feljebb, akkor az. De mekkora?

6. Zárt klub. Amíg egy tucat ember aktív igazán, addig ez nem működik. Az más kérdés, hogy ha kitaláljuk az egyéni okítás irányát és módszerét, annak lehet egy külön felület, ami csak annak látható, akit mondjuk az ember megad, hogy láthassa. Ezt lehetne.

A felugró ablakot szerintem nem lehet jól megoldani, mert pl a mac-en alapban tiltott a felugró ablak, a hülye és nem veszélytelen reklámoldalak miatt, tehát ezzel ki lehet zárni egy jókora kört eleve.

1. ok, úgy látom, eldöntve.

2. mindegyet mondok, de valójába az infókat olvasva jobban szeretem. Az oktatást is-is, de előnye videón a prezentálhatóság. De nem várom ezt még el, mert nagy meló jól megcsinálni. Szóval szumma: szerintem jó, ha a fontos dolgok vannak videón, ahogy eddig, ha túl sok lesz, elveszíti a súlyát.

3. hehe, szinte semmit. meló miatt tartom. DE! a változás képessége a túlélés kulcsa. Muszáj számolni vele, és integrálni - ahogy itt a Téren azért ez meg is van oldva. Valójában jó ez az arány. A FB = tömeg és tömegelvek. Ne légy rá féltékeny :)) Ez az oldal egyéniség (+ egy túlélő a web2 korszakból... :)) Az érték itt mégis az egyedisége, és a kitalált iskolarendszere (ami képzettebbeknek derogáló, persze, de javasoltam már erre valamit korábban :))) Az iskolarendszere amúgy azért leépülőben van, és a többi oldalhoz egyre hasonlatossá kezd válni. Szerintem nem szabad feladni a személyességét, ez a fontos, nem baj, ha vannak egyedi útjai.

4. nincs itt az oldalnak ráhatása sajnos, hogy mennyi időm van. Persze hogy rajtam múlik. Sokminden felelősségem és sokminden tervem van több fele.

5. Asztali gépen nézve lehet növelni, sajnos a notebookomon nézve már most is gondot okoz olykor - de sosem leküzdhetetlent. Viszont az irány a nagyobb felbontás. Olykor meg jó lenne sokkal nagyobb felbontás is. Ehhez kapcsolódhat a következő javaslatom (ezt is beszéltük már szerintem)

Jó lenne, a nyitott mellett egy zártabb (klubszerű) tagság is. Számomra mindegy mi a feltétele, automatikus egy idő után, vagy jelentkezős, fizetős, vagy aktivitás, beküldött anyag, megoldott feladat alapján, választott, stb, de csak egy olyan kör is, amely feltöltése nem érhető el azonnal a netről bárki számára. Merthogy 1) nem művészként vagyok számon tartva - mert hogy nekik sok minden bocsánatosabb mint a civilnek :) nem minden anyagom jó, hogy bárkinek megtekinthető, nekem ez gát és gátlás még. 2) a nagyobb méretű megnyithatóság problémára is megoldás lehetne. Mindezt, mert szívesen megmutatnék többeknek is anyagokat - de nem kényszerítve oda tolva, mintegy kierőszakolva a válaszadást vagy a tetszésnyilvánítást, hanem ahogy a mostani felületen is, aki akar hozzászólhat, de ne azonnal hozza le a képet minden idetévedőnek.
(no persze, most meg elgondolkodom, hogy nem zárná-e be nagyon ösztönösen minden tag a kaput... majd gondolkodom rajta még :))

Kicsit egyszerűsítek.
1. kérdést kivégeztük, nincs hat hónapos cucc, mindenki választható, kivéve saját maga. Pont.
2. kitalálom a videókat, hogy hogyan, és nekiállok.
3. a facebooknál természetesen van olyan funkció vagy mód, ahogy az használható és működik, speciel a fotómegosztás nem ez, abban kurva nagy önbecsapás.

És akkor a 4-es és 5-ös kérdésre jöhetnének még, és persze bármi egyéb, amit én nem érintettem, de fontos lehet.

Az 5-ös kérdésre pedig az segítség lenne, ha azt megírnátok, mi az a max méret, amit szerintetek érdemes használnunk, 800x800, vagy még több, és ha igen, mennyi. Mert abból fogunk tudni elindulni.

És köszi az eddigieket és várom a többit.

Kicsike aktívkodás tőlem:

1. Nem is tudtam, hogy van ilyen szabály. Javaslom az eltörlését --> Javarészt úgyis nagyfiúk és nagylányok járnak ide, akik képesek objektíven választani, véleményt formálni.
2. Szeretnék. Ööö... mondjuk fotótémában:)
3. Nem használok fb-t. (A fészbukról sarkalatosan negatív véleményem van, amit itt most nem szeretnék kifejteni, tisztelve a másként gondolkodók másféle gondolatait.)
4. Jóval több szabadidő, de majd igyekszem.
5. A 800 függőlegesen is bőven kényelmes, örülnék neki.

Ezt a nyuszinak, hátha hallja (s aki majd átadhatja a Mikulásnak):
1. Szeretnék változtatható tónusú hátteret -sokszor jó lenne egy sötétszürke, vagy fekete a kép mögé.
2. Felugró ablakot, a teljes méret megnézéséhez.

Zs

Megpróbálok rövid és tárgyilagos lenni:

1. Szerintem elhagyható a 6 hónapos választhatósági moratórium.
2. Hegyi videói mindig is tetszettek, jo a beszélőkéje és rendszerint helytálló gondolatokkal fűszerezi a Látszótér összképét.
3. A Facebook ... nos ... talán a tömegpszichózis az amiért egy birka arra téved(magamról beszélek még mielőtt bárki megsértődne), Rengeteg emberrel tartom rajta keresztül a kapcsolatot, többek közt Zsolt, veled is. Na meg persze nagyon sok fotós munkám előszele ezen a csatornán jut el a megrendelőig, aki kiválogatja mely fotók azok amelyek érdeklik és nekiláthatok a melónak. Tagadhatatlanul gyorsabb, mint beülni az autóba, elkocsikázni X kilómétert, bár azt is aláírom, hogy igencsak emberi kapcsolatgyilkos portál.
4. Talán a több szabadidő lenne a gyógyír az aktivitás serkentésére, de lehet hogy csak ezzel takaródzok.
5. Több pixel, jobb minőség. Szerintem növelhető. Aki épp az én fotómmal akar ékeskedni és mondjuk ellopja azt, ám tegye. Tőlem sokkal jobb fotósok munkáit ellopták már. Igaz ez nem lehet mentség, de ha van benne annyi kurázsi hogy elemzi a fotót és akár egy nyúlfarknyit is tanul belőle, én azt mondom, megérte feltöltenem.

5. az van, hogy a felugró ablakot sokan eleve blokkolják a reklámok miatt. A másik, hogy ha a kép mondjuk 800 pixeles, kár nagyítani, nem lesz jobb a minőség, viszont van egy képzeletbeli határ, ami fölött már általában bejátszik a félelem a lopkodástól, tehát ezért is kérdezem igazán, hogy hány pixel az vajon, amennyit még fel mer és képes tölteni valaki, és akkor ahhoz lehet igazítani az oldalt. A 800-zal nem szokott probléma lenni, kérdés, hogy a társaság akar-e fölé menni.

1. Huha, tényleg, választanom kell :)
2. Jah, valamiért a szivfájdalom ugrott be. Heti Hegyi Izé az jöhet :) Az még akár meg is mozgathat (általános alany).
3. Gondolkodtam azon is, hogy képes blog. Még mostanság is eljátszok a gondolattal. Volt blogom, írtam. Már nem írok (ez nagyon hosszú sztori). Azt elvesztettem és lusta voltam újat. Fészbuk pédzs két kattintással. Ez az ami miatt van. Semmi más. Egyszer lesz fotós holnapom/blogom. És tudod hányan fogják olvasni/nézni? Nem sokan. A barátaim. És nem lesz lájk button. :) (bár ahogy elnézem mostanában az internetet, az már alap.) De én azt hiszem ezen a fészbuk dolgon túl kell lendülni. Aki komolyan veszi, az meg is érdemli. Pont.
4. Khhm. Bocs. Én látok eredményt. Megéri.
5. Csak egy ötlet. Kattintással, előugró ablak fullszkrinbe? Komplikált? Amúgy jah, álló képekkel lehet gond, mert egy 21-23 colos sem tud ezernél sokkal többet. Tetőtől talpig.

Az a hozzászólásod, amiben javaslatokat írtál, biztos elveszett, nem találom.

Ugyan mit is várhattam volna tőled. Ismét csak vádaskodsz az helyett, hogy gondolkoznál azokon a javaslatokon amiket leírtam.

Feri, ami itt plusz, arról leírtad, hogy neked az nem az, sőt. Jól összeszedted és köszi érte, tényleg, de asszem hogy ami neked plusz lenne, az kb úgy foglalható össze, hogy csináljon neked valaki ingyér egy saját faliújságot és tereljen oda sok látogatót, aki aztán szénné dicsér majd, hogy örülj. A többin te már túl vagy, csak zavaró tényező az önkifejezésedben. Máshogy mondva te egy olyan metrón szeretnél utazni, ami a föld fölött jár és nem alatta, benzin hajtja és nem villany és egy kocsija van, amiben kanapé van és nem áll meg, csak a házadnál. :) Na, ezt úgy hívják, hogy honlap. Oda feltöltesz, leszedsz, nincs okostojás Hegyi, csak a hódolók, vélemény nem lesz, mert azt te jobban tudod. Így valahogy?

Na, akkor Zolinak:
1. Oké, elfogadom, ha még jön erre szavazat, akkor te már így válassz. :)
2. Ja, nem a szívfájdalmat akarom rendszeresíteni, heló. Abból elég ennyi. Gondoltam egy heti hegyi izére, amiben elmondom, amit gondolok a fotós dolgokról. Aztán az vagy ébreszt gondolatot másban is, vagy nem. De ha nem kell, nem erőlködöm.
3. Én csak azt látom, hogy micsoda minőségromlás megy végbe azoknál, akik a facebookot elkezdik komolyan venni. Ráadásul mivel óverdózisban kapják a lájkot, így elhiszik, hogy jó, tehát onnantól sértés azt mondani valamire, hogy nem az. A page meg a legnagyobb szívatás a fészen, de ez hosszú lenne, csak mondom, hogy annak egy értelme van, hogy eljuttasson a reklámgyártásig.
4. OK, én noszogatok, de azért az elég fárasztó bír lenni.
5. A méretnél asszem a határ igazán nem vízszintesen van, hanem függőlegesen, ott az állónál lehetnek akadályok, hogy a böngésző szarjait nem lehet kikerülni. De mondjatok méretet, ami szerintetek oké, és megnézzük, mit lehet tenni.

Megfigyelhető, hogy a képmegosztó oldalakra is töredéke a feltöltött képek száma a 10 évvel ezelőtti mennyiségnek. Azt gondolom, hogy ezzel a ténnyel itt is számolni kell. Szerintem valami pluszt kellene adni más képmegosztókhoz képest. Az nem plusz, ha már szégyenlem valamelyik képem mert mondjuk annyit változott a látásom, nem törölhetem le. Két-három hónappal később szerintem a kutya se nézi meg. Az sem plusz, ha feltöltöm a képem, nem jelenik meg azonnal, nem adva lehetőséget, arra, hogy eldöntsem úgy látom-e a képem ahogy a fotószerkesztőben látom, s ha nem tetszik változtathassak rajta. Azt sem tartom szerencsésnek, hogy a saját véleményed, képelemzésed, fölé helyezed a többiekének, mint egy kinyilatkoztatva, hogy a Te véleményed fontosabb a többiekénél. Így aztán, nem alakulhat ki érdemleges vita, mert senkisem meri az ellenkező vagy módosult véleményét leírni, hogy nevetségessé váljon. Az 1000 képpontos képek már minden képmegosztón alapnak számítanak, tehát ez sem plusz a látszótéren, bár szerintem nincs különösebb jelentősége. Más oldalakon is rendszeresen találkoznak a fotósok, fotósétát szerveznek, néha kocsmába is elmennek, ez sem plusz.
Tehát mi az a plusz, amiért érdemes ide feltölteni, itt jelenlenni?
Igaz, a fészbukon nem ír senki véleményt a képek alá, talán nem is illik. De a fészbuk ad legalább egy kis sikerélményt (már ha valaki arra vágyik).

Na ilyesmiket kérek a többiektől is. Köszi.

No, Mi azért személyesen már megbeszéltünk pár dolgot, de azért idefirkálok néhány gondolatot, hátha másoknak ez jó.

1. Bárki képe lehessen hónap kép. Nyilván magára ne szavazzon az ember. De ne zárjunk ki valakit fél évre. Lehet hogy a rákövetkező 2-3 hónapban szuper képeket küld, de hiába. Ha már van hónap képe, akkor az a cim lehessen bárkié. Röviden.

2. Nem kell rendszeres videó szerintem. Amikor valami gebasz van, akkor úgyis elmondod. Aki totál inaktiv, az a videót sem fogja megnézni. Bár ettől még jöhetnek éppen videók ha úgy gondolod hogy szükséges.

3. A fészbukkal kapcsolatban kicsit szemellenzővel látod a dolgokat és általánosítasz. Szerinted mindenki azért tolja oda a képeit, hogy ott jól belájkolják. Szerintem ez nem így van. (De persze nem tudhatom). Én személy szerint azért kezdtem el feltölteni, hogy a barátaimnak megmutassam. Lájkvadászat más tészta. Tudom, hogy xy-nak 2-3száz lájk jelenti a Mindent! Nekem kevés ismerősöm, kevés lájk, kevés hozzászólás. Engem az sem zavar, ha nem szólnak hozzá, mert tudom, hogy kinek a hozzászólása jelent is valamit és kié csak egy "oké láttam, dejó". Photograpys fészbuk oldalt pedig kizárólag azért hoztam létre, mert már sok, és mappákba rendezhető mennyiséget tudtam feltölteni. A látszótér meg megint más tészta. Ide jóval később kerültem és nem azért, hogy az összes képemet megmutassam a barátaimnak, hanem hogy tanuljak. Az meg már megbeszéltük, hogy ehhez mi kell. Tölteni, tölteni, tölteni. Tiszta sor. És igéretemhez hűen töltök is. Ha van mit. És nem csak oda, hanem ide is. Ugyebár.

4. Hát azt már átbeszéltük és az előző pont végén írtam is. Gyakorlatilag egy kis noszogatás és egy igéret és már megy is a szekér. Úgyérzem.

5. Szerintem bőven lehet növelni. Sokszor jó lenne egy-egy képet nagyban megnézni. Manapság szerintem már nem is nagyon van 19-20"nál kisebb monitor.

Hát igy.

Új hozzászólás