Kisasszony

Kisasszony

"Nem próbálok másoknál jobban táncolni. Csak magamnál jobban."
(Mihail Nyikolajevics Barishnikov)

Ez egy nagyon kedves, nagyon barátságos fotó. Nagyon örülök annak, hogy a kamera nézőpontja a főszereplővel egy szintre került, és nem fentről lefelé van ez fotózva, hanem belehelyezkedünk az ő meséjébe, az ő ritmusába, az ő élményébe. Ez egy nagyon fontos dolog, és ezt nagyon sokszor el szokták felejteni az emberek, amikor gyereket fényképeznek. Tehát, én ezt egy nagyon jó ritmusnak gondolom. A kék és a zöld is nagyon dinamikus, és ahogy ő ezzel a ruhával játszik futás közben, ez egészen szenzációs. Egy kérdésben kell dűlőre jutnunk. Ez a gyerekkor leckére kiváló, hiszen minden benne van, a büszkeség, a nőiség megjelenése, a szülői minta másolás, a szabadság, dinamika - de könyörgöm, ez mozgásra nem megoldás. Oké, mozog a szereplő, de hát ez azért kevés a boldogsághoz a leckemegoldásban. (hegyi)
értékelés:    

Hozzászólások

Ez jó lesz :) Már az adás.

Ma esti műsoromhoz ezt a képet választottam, utólagos engedelmeddel! :) Köszönöm! :)

Igazad van, én Jázmint fényképeztem, ahogy szalad, és nem a futást, ahogy Jázmin.
Megadom magam...

De, igen, szólhat örömről, és szól is, és remélhetőleg szólni is fog, de előtte még van egy kis dolgom vele - képileg :)

Noémi, mindent részeire lehet bontani, ezzel nincs semmi probléma, de azt gondolom, hogy ha azt tartjuk szem előtt, hogy a leckék azért vannak, hogy valami módon szét lehessen szálazni tematikusan a fotográfiai mesélés, a képnyelv egyes szeleteit, akkor célravezetőbb az elején arra törekedni, hogy ne a fűszerezés vigye el a vállán a dolgot. Próbálom megfogalmazni: a képen egy örömteli gyereket látunk. Ez az üzenet első szintje. A második hogy szalad. De nem a szaladás viszi a vállán el ezt a sztorit, hanem a gyerek. Tehát a felszabadult rohanás, az öröm az, ami ezt az egészet felemeli, egyedivé teszi, és történetté formálja, de mindez mint kontextusból kiragadott elem nem áll meg önállóan a lábán, a mozgástanulmány mint feladat erősebben kell fókuszáljon kifejezetten a mozgásra és annak fotográfiai leképezésére. Ez mozgás leckében egy csillag, mert ha ezt mozgás leckére akarod megcsinálni, akkor nem szemből kell lefotózni, mert úgy a legkisebb a mozgás intervalluma. Ugyanezzel a gyerekkel akár ugyanitt ha oldalról futtatod, átkerül a fókusz akár a mozgásra is.

A kislánynak nem ilyen az élete? Miért, a gyerekkor lecke csak drámáról szólhat? Örömről nem?

Zsolt, köszönöm az elemzést!

Jó, nem völgyhidat építek én itt, de mégis: teljesen el vagyok keseredve, hogy ez a kép átkerült a gyermekkor leckébe! Hiszen még ennek a kislánynak sem ilyen az élete... Szerintem a gyermekkor egyáltalán, de egyáltalán nem ilyen! És teljesen értetlenül állok a tény előtt, hogy szerinted meg igen!

Azt sem értem, miért nem jó ez a mozgás leckére, hiszen nemcsak, hogy fut, hanem egy kicsit repül és úszik is egyszerre. Nem is néz Anyára, nem foglalkozik velem, vagy veled, csak a mozgásra figyel. A testen kirajzolódó S-vonal, a ruha elmosódó mintái, a haj libbenése, a kéztartás kecsessége, a szaladgálás öröme az arcon, ez mind miért kevés? Hogyan lenne jó?

A jázmin mint növény meg már inkább júniusi virágzású, és eszméletlen finom illatfelhőket ad... :) De Jázmin, mint kislány tényleg egy kis kék tündér (ez a kis kék tündér meg olyan LázárErvines), és mint név is kedves.

Hát, minden elismerésem! Jó lehet ennyire ismerni a növényeket! De most ezt én is megjegyeztem. Főleg, hogy Jázmin kisasszony májusi! :)

@Noémi nem voltam drótközelben így csak most tudok írni. Nincs ebbben mágia, meg különösebb varázslat. Igen, a képben ott van a háttérben a jellegzetes virágzó akác (az ugye május), meg a zöldek és a fények frissessége is olyan "májusszerű". :) Valahogy minden ízében májusi a kép hangulata. :)

A képekben elvileg van egyébként EXIF adat, amiből kiderülhetne mikor készült, de mire a feldolgozási lépcsőkön átvergődik a felvétel a legtöbb esetben ezek a mezők már nem adnak használható adatot, felülíródtak, kitörlésre kerültek stb.. De nem kell a technika, néha elég ránézni... :)

Tök jó, és tényleg ilyen Jázmin, és valóban olyan mint az erdő tündére =)

:) Hát köszi mégegyszer. A legjobban azt szeretem ebben a képben, hogy igaz is. Ugye, hogy Jázmin mennyire ilyen? :)

Persze, én sem akarok szappanhabot verni ebből a dátum-kérdésből, de azért remélem Zoli még visszanéz majd ide válaszolni. :)
Amúgy tényleg májusban készült a fotó, de nekem ehhez a saját gépemen, a saját mappámban, a saját képem saját tulajdonságait kellett megnéznem! :)

Igazad van, igazából nem nagyon lehet megtudni, csak találgatni tudunk. :) Én is csak abból gondolom, és talán Zoli is abból gondolja, hogy a háttérben ha jól látszik, akkor akác és bodza virágzik, ami pedig május környékén van, de nem szeretnék én ezen lovagolni, igazán tetszik a kép! Még sok-sok hasonlót kívánok! =)

Köszi, Csongi!

Na de most komolyan, hogy tudom megnézni itt egy látszótéri képről, hogy mikor csinálta azt valaki?

Nagyon klassz kép, tetszik nagyon, a háttérben akác virágzik? Ha igen, akkor lehet, hogy tényleg májusban van? =)

Honnan tudod, hogy május?! A falevelekből, vagy ismersz egy titkos számítógép-gombot, amit én nem? Egyiken sem lepődnék meg! :)

Az önfeledt futás, a mozgás képességének minden öröme, élvezete benne van, nagyon kedves kép! A nagyobb ruha még tündéribbé teszi méginkább ott van a gyerekség, a játékosság. :) Így a jó szerintem...

A május mindig vidám és termékeny az alkotókedvű embereknek! :)

Nem említetted, de tényleg olyan! :)

@Zoltán: csak egy kis mélyítés van rajta. De picit szemerkélt az eső.
Próbáltam több vágást, de nem bírtam elszakadni a középre rendezett kompozíciótól. Van egy négyzetes változat is, szerintem az is működőképes, de a lecke miatt ennél maradtam, így nekem dinamikusabb, úgy meg líraibb.
Micsoda kérdéseid vannak?! :) De nagyon tetszik! Nem, a ruha nem a saját mérete, kb. 5 év múlva lesz jó. Van egy-két fotós céllal begyűjtött holmink.:)

@Rami: említettem neked, hogy Renáta kisfia azt mondta erre a képre a múltkor, hogy szerinte ez a kislány az erdő tündére? :)

Klassz pillanat. Saját ruhája? :)

Alul kicsit kevesebb, felül kicsit több hiányérzetem van, úgy talán a "kicsinysége" is hangsúlyosabb.

Kedves kép, a fények is jól kiemelik - utómunkáztál ezen?

Új hozzászólás