Ha orvoshoz mentek, jó ha figyeltek, hogy az ún. ambuláns lapot kérjétek el. A betegjogok erőteljes megnyirbálása, hogy ezt már csak a beteg kérésére kötelező kiadni. Az ambuláns lapon van rajta, hogy melyik orvos, mikor, mit gondolt az akkori állapotodról, milyen gyógyszert, milyen terápiát javasolt, hová küldött esetleg tovább. Ha ez nincs, igazolni sem tudod, hogy ott jártál. Ez az érem egyik oldala.
   Az Állami Egészségügyi Központban voltam sajnos komoly betegség miatt műtéten. Valamilyen okból szükségem van a teljes betegdokumentációra. Az összes papírt gyűjtöttem, mivel mindig kérik az előzményeket, ha másik intézménybe megyek, oda vinnem kell magammal az összes addigi leletet. A lényeg, hogy egyetlen egy papír hiányzott, egyetlen egy lelet. Ahhoz, hogy egy ki nem adott ambuláns lapot megkapjak 2012 decemberében, a következőt kellett tennem az ÁEK-ban. Írásos kérvényt kellett benyújtanom az Orvosszakmai Irodában. Ez egy ügyfélszolgálat. A tarifa a következő: 1-30 oldal között a leletek papíralapú átadása 3.800 Ft. Sikoly! Ha így kéred, 30 napon belül készül el. Önnön szívem markolászása. Azonnali kiadásra nincs lehetőség. Káromkodás. Van lehetőség sürgősségi eljárásra. Ez azt jelenti, hogy 3 munkanapon belül kinyomtatják neked a leletet, de ezért további 2.080 Ft-ot kell fizetned. Mivel egy beteg ritkán tud egy hónapot várni egy leletre, lett légyen azért, mert egy másik orvossal szeretné megvizsgáltatni magát, vagy akár igazolnia kell, hogy ott járt, ezért gondoljatok bele, hogy 1 oldalas leletért is minimum 6880 Ft-ot kell fizetni. Ha a leleteid száma meghaladná a 30 oldalt, úgy az alapáron felül oldalanként 106 Ft-ért nyomtatják azt ki.
   No. Nem hiszem, hogy kommentálni kéne ezt. A lényeg: orvostól úgy ki nem jövünk, hogy ambuláns lapot ne kérnénk. Ha nincs papír, szüljön egyet. Ha bedöglött a nyomtató, nyomtasson a nővérke egy másik rendelőben, de addig ki nem jövünk, míg ingyen, azonnal nem kapunk egy ambuláns lapot. Azt aztán szépen beszkenneljük vagy lefényképezzük, és egy dossziéba tesszük, amit bármikor megtalálhatunk.

Hozzászólások

Hála a jó Istennek, hogy az egészségem rendben és Gott sei Dank hogy nem ott kell orvoshoz mennem, ha netán mégse.

Új hozzászólás