Merde!

Ez nem kelti ugyan fel a vágy érzetét-hangulatát bennem, de hátha így nem giccses.

Egy francia kifejezés a címe a javított házinak, a címből nem tudom eldönteni, hogy a feladat megismétlésére vonatkozik-e a magyar fordítása, vagy a színvilág hívta elő az asszociációt. Természetesen mást jelent így, ebben a színvilágban a fénykép. Ezért érdemes idehívni az estiklopédián keresztül Warhol híres "Monroe" szitanyomatát, amelyben megfigyelhető, hogy a különböző színtartományú, de ugyanolyan formai kódokat tartalmazó képek teljesen eltérő érzelmi kapcsolatot tudnak létrehozni a nézővel. Talán nem furcsa megemlíteni itt, hogy a legintenzívebben a reklámgrafika foglakozik evvel (nagyon komoly pszichológiai, ritmikai, formai asszociációkat használva) szinte laboratóriumi körülmények között, óriási háttértímmel. Számukra mindez, azért olyan fontos, mert a termékek fogyasztásában, forgalmában elengedhetetlen eszköz a pszichikai ráhatás. Századunk legnagyobb hódolója az összes polgárpukkasztó vagy sokkoló dadaista, szürrealista akkor meg nem értett alkotónak a reklámipar. (szőke)
értékelés:

Hozzászólások

A Merde!-t a színvilág hozta elő; valahogy ahogy ránéztem a képre, ez a szó merült fel, pedig nem is tudok franciául. :-)

Nekem is az első tetszett legjobban, de ez az utolsó is (fotoshop ide vagy oda, az mindkettőben volt mondjuk). Az elsőben a szöveg azért volt ellágyítva, hogy ne legyen olvasható (persze ha akarom, akkor lehet), hanem csak ott legyen, ellensúlyozni. Ráadásul, mint azt jeleztem is, nekem a szöveggel konkrét asszociációkat ad a kép, azaz nem öncélú, nem felesleges, sőtplánenem steril. Minden, csak az nem. Kísérleteztem a gyűrű-árnyék máshol elhelyezésével - én színes kép, újság vonalon mentem el) de a könyv verhetetlen abban, hogy semleges hátteret ad a gyűrű és az árnyék mögé, ugyanakkor a szöveggel (vonal, folthatás), a könyvgerinc vonalával lehet játszani, tud hozzáadni.

Tegnap este próbálkoztam Zsolt ötletével is, de még nem sikerült értékelhető kép.

nono, kényszerről nincs szó, csak ötletekről. amíg nem próbálgatjuk, nem fog kiderülni, merre a kijárat. vagy be.

ez a testhajlat ötlet új, van fantázia benne... ;-)

nalyó, komolyan, milyen téma az ami még meg nem születtetett? nem bün egy ötlet felhasználása, inkább a középszerü megvalósítása. Nóra elindult egy szálon, megvalósította a maga elképzelését, csak belekényszerítették hogy továbblépjen, és a "tovább" nem mindig elörébbet jelent.

nekem az elsö jobban tetszett.

..

Annyiban szólnék bele, ami általánosítható, tehát nem a képről, mert azt közösen elemezzük Andrással majd.

Ahhoz, hogy el tudjunk mozdulni egy holtpontról, a csinált dolgokat jó kikapcsolni. Ilyen a photoshop effekt is, mert igen "olcsón" old meg problémákat, és csak látszatmegoldást nyújt. Ha nem működik FF-ben, el kell gondolkodni, hogy lehet, hogy nem a színekkel van probléma. Beállítás, kompozíció. Lehet, hogy nem könyvnek kell adnia azt a játékot, ami az árnyékkal kihozza ezt a formát. Tehát le lehet csupaszítani egy problémát és újraépíteni a várat, vagyis csak azt tartani meg, ami biztos működő bázis, és a többit újragondolni. A könyv ebben az esetben elviszi a figyelmet, szájbarágós, ráadásul nagyon konkrét a szöveg, és olvasható is, ezért az már eleve leragasztja a szemlélőt. Ott van kilépési lehetőség, ha a gyűrű marad az egyetlen stabil pont és a többit újragondolva, akár egy testhajlatot használva alapnak, eléred ezt az árnyékhatást, de nem ilyen túl sterilen, amit a könyv ad, hanem akár torzabban, de erősebb hatással. (ez csak egy ötlet)

Egyszerűen nem él a gyűrű FF-ben. Az ezüstnek más a szerepe, hangulata, mást szimbolizál. Nem a vágyat, nem azt, amiről képet akartam csinálni.

Nóra! Az általad be linkelt második változattal is az a bajom, mint az itt láthatóval. A fotosoppolásnak nincs szerepe. Pontosabban, öncélú. Csak próbálod vele a képet szebbé tenni, de éppen ellenkező hatást vált ki belőlem, és ezért látom giccsesnek. A ff pedig nekem tetszik. :)

FF-ben egészen egyszerűen nem tetszik, nem él, nem mozgat meg semmit bennem:

http://href.hu/x/4pss

Így viszont már nekem igen, és ezt giccsesnek sem látom:

http://href.hu/x/4pst

Szerintem csak csináld ezt meg, egy szép, tónus gazdag fekete-fehér képnek, és oda a giccs hatás. :)

Nekem a maga ronda módján tetszik a kép, csak így már egy másik kép, miközben nem tud elválni az elődjétől.

Szerintem nem lett jobb ez a kép, sőt ...
Nem kapott a fotosopolás célt, nem adott hozzá a tartalomhoz. Nekem ez a trükközés ön célúnak tűnik.

Új hozzászólás