Naplemente
A Tisza tónál készült fotó egy séta alkalmával.

Emlékszem, Erika ebből a képből többféle kivágást mutatott már, és ezeknél a képeknél külön kell választani azt a helyzetet, ami nekünk személyesen fontos és egy emléket hív elő, mert ehhez éppen elég lehet egy olyan kép, ami mondjuk egy lemenő napot ábrázol és egy helyet felidéz, valamire hasonlít, valamire emlékeztet; és azt a helyzetet, amikor valami egyetemes érzést szeretnénk létrehozni és nem saját magunkban felidézni, hanem a nézőben létrehozni, ami valami közös élmény megélését segíti elő. Ennél a képnél a kép 90 %-a egy viszonylag homogén felület, a vízen egy viszonylag nyugodt felületet látunk, amin visszatükröződik a nap, aztán látunk egy tájrészletet, ami szintén eléggé homogén, nincsenek kiugrások vagy hegyek benne; és egy felhőt, égrészletet, szintén viszonylag homogén fény-, és felhőfoltokkal. És a naplementés képeknél megszokott módon láthatjuk azokat a fénypászmákat, amiket a felhőkön átsütő fény létrehoz. Tehát az a plusz hiányzik erről a képről, ami túlmutatna azon, hogy ez az Erika egy élménye. Tehát pl. én elmegyek a Balatonhoz, és ott volt egy jó program, egy nyári este, beszélgetés, és tábortűz, és pl. ennek az élménynek az előhívására ez a kép tökéletesen alkalmas. De a néző a saját emlékét sajátos módon rögzíti, és nem fogja mondjuk ez a kép előhívni az ő pl. velencei tónál vagy máshol. Ezeknél a képeknél mindig egy kicsit túl kell játszani azt a helyzetet, ami az alap történet, tehát pl. drámaibb víznek, fodrozódó felhőknek, csillogó napsugárnak kell lennie – mint a színházban, ahol a normál beszédhez képest pl. szélesebb gesztusokat használnak. Nagyon nehéz feladat egy naplemente képnél mondjuk újat mutatni, merthogy szerintem naponta tízezernyi ember fényképez naplementét a világon, és ebből legalább egy-kettő extra; és még ezekre is azt mondjuk, hogy jó, jó, de hol van az a különlegesség, ami túlmutat azon, amit már láttunk festményen vagy fotográfián. Én nagyon köszönöm ezt a képet – ha gondolod, akkor a továbblépés itt az lehetne, ha a képen megjelenik a személyesség, akár az alkotó, akár a baráti köre, akár egy történet, ami a naplementét átemeli abba a kategóriába, amhol már elfogadható üzenetként a többiek számára. (hegyi)

Hozzászólások

Az Estiskola lényege, mint ahogy ezt Nóra is megfogalmazta az önmagad bemutatása a fotóidon keresztül. Aztán az lehet kiscica, egy táj, vagy naplemente...a lényeg az , hogy benne szerepelj. Ez persze nem azt jelenti, hogy magadat fotózzad le, hanem azt , hogy képeid "Erikásak" legyenek. Én gyerekkorom óta fotózok. Sok képet készítettem már, azért mert valami szép volt...és ennyi. De itt megtanulom, hogy ez így nem elég, csak a családi albumba. Azok elkapott pillanatok, ami nekem ,és a családomnak fontos. De csak ennyi. Nem vagyok bent ÉN.
A lényeg, hogy bízz magadban, és tudom, sikerülni fog! Mi segítünk, hiszen azért vagyunk itt.

Az nem baj,ha elmondod amit gondolsz.Lehet én vagyok voltam olyan passzban amikor nem kellett volna reagálnom esetleg másképp.Ne kérj elnézést.

Ha meg megint akkor mondtam a véleményemet, amikor nem kellett volna, és őszintén, amikor azt nem kellett volna, akkor elnézést, úgy látszik, ehhez különös tehetségem van.

Azt én nem mondtam, hogy a kép nem sikerült... mint naplemente szép. Szerintem mind fotóztunk már naplementét, így vagy úgy, én pl. nemrég Észtországban az órákig tartó naplementék alatt eléggé sokat. Egyet fel is tettem ide, mert szerintem az konkrétan több volt, mint csak egy naplemente - holott naplementék szebbek is voltak. De én úgy vettem ki annó, hogy a szépség itt nem kritérium a képeknél, hanem a mondanivaló az. Én szeretem a szép képeket, de azok nem mind és nem feltétlenül rendelkeznek mondanivalóval, nem közvetítenek valamit a fotósból, a gondolataiból, a lényéből. Az öncélú szépség is szép, persze. Csak öncélú, és az az érzésem, hogy a művészet eléggé sokat vitatkozott önmagával a történelem során, hogy az öncélú szépség az művészet-e. Nekem ezt a vitát eszem ágában sincs itt és most eldönteni, csak azt írtam le, amit itt az estiskola szemléletének is tartok - ha hibásan, hát majd megmondja valaki - hogy a képeink mondjanak valamit, lehetőleg magunkról.

Szerintem nem kell mindíg mindenbe belemagyarázni valamit , elfogadom ........nem sikerült. A képet én fotóztam a naplementét nem én alkottam és valóban szép.Lehet,hogy nem jön le úgy ahogy akkor és ott láttam...sajnálom.
Azért nekem szép marad és köszi a hozzászólást.

De ha nem is akartál semmit sem hozzáadni, meg nem is sikerült, akkor nem a képed a szép, hanem a naplemente. Nem te alkottad. Mint amikor egy szobrot fényképezel, vagy egy hímzett terítőt vagy egy haragos tengert - a mű, az alkotás, a szépség nem a tiéd, ha nem tudsz hozzáadni valamit, amitől az FOTÓ lesz, a te fotód.

Nem is akartam hozzáadni semmit,csak így egyszerűen "szép".
Mariannak viszont igaza van,le kellett volna vágni a kép aljából.

Szerintem is elég merész egy ilyen banális történetet beküldeni; szép. Nem több, nem másabb. Minden naplemente szép. Szerinted tudtál ehhez hozzáadni valamit?

Igen, lelkiállapot kérdése is a fotónézés,nekem alul-felül megvágva a Mindentlátó szemet jelenti.

a naplemente hangulat kérdése: én perpill Bloodbath-ot hallgatok (ami pontosan olyan, mint, ahogy a neve után el lehet képzelni), így más előjeleket kap a nyugalmat sugárzó kép, és előre látom, hogy mi minden történhet azután, hogy a napocska eltűnik a hegy mögött...

Jó reggelt mindenkinek. Annyit hadd tegyek hozzá, nem a képhez, hanem az értékeléshez, hogy annak nagyon örülünk, hogy Gábor aktívan értékel, és azt szeretnénk, ha más is ezt tenné, hiszen az oldal alapvető célja nem (csak) az, hogy képek jelenjenek meg az interneten, hisz erre sok jó és kevésbé jó oldal áll a rendelkezésetekre, hanem azt, hogy a képekről értelmes beszélgetések, értékelések szülessenek. Természetes, hogy ez toleranciát kér a feltöltőtől is, és az elemzőtől is. Ezt mi is, ti is most, együtt tanuljuk, a táborokban is ezt gyakoroljuk.

Ezért én arra kérek mindenkit - azokat külön nyomatékkal, akik már voltak táborokban - hogy szóljatok hozzá, elemezzétek a munkákat.

Most tényleg félre értés ne essék, nem azért mutatom, mert ez olyan jó lenne. Azért nem is küldtem be.
http://href.hu/x/6vpw vagy http://href.hu/x/6vpz
Meg különben is ez nem naplemente, hanem napkelte. És konnyen lehet, hogy ezek is csak nekem jelentenk bármit is, mert én voltam ott.

Okítás semmiképp sem lehet, én is tanulni járok ide, csak én komolyan gondolom, hogy tanulni akkor lehet, ha nem csak bedobáljuk a képeinket és várjuk, hogySzőke/Hegyi megmondja az okosságot, hanem egymás képeiről is elmondjuk ki mit lát, mit gondol. Akkor tudod meg, hogy a néző mit gondol a képedről, ha elmondja. És a néző akkor tudja meg, hogy amit ő gondol a képedről, arről te mot gondolsz, ha elmondod. Akkor tudsz javítani az eszközeiden, ha tudod mi hogy hat és én akkor értem meg, hogy mit akartál elmondani a képeddel, ha megbeszéljük.
Úgyhogy én - egyelőre- kommentelek, még akkor is, ha sajnos nagyon kevesen teszik ugyanezt.
Amúgy meg azt hiszem rosszul fogalmaztam. Nem az kell, hogy ütős legyen, hanem az, hogy új. Az lehet úgy, hogy annyira giccsesen naplemente, hogy már azért jó, lehet úgy, hogy sikerül egy olyan visszafogott naplementét csinálnod, amilyet még senkinek, hogy az előtérbe teszel egy olyan alakot, amiből rólad, vagy a naplementéről, vagy a világegytemről kiderül valami új. Vagy még ezerféleképp, ami soha eszembe se jutna. Csak azt nem szabad, hogy csinálsz még egy naplementét, csak mert szép.
Majd ha a kezem ügyébe kerül, mutatok egy napkeltét, ami nekem határeset, de nem mertem beküldeni, mert nem vagyok ennyire bátor.

Én már csak azt nem értem miért kell annyira ütősnek lennie........egyszerűen szép.Van javítani való belátom.Próbálkozik az ember lánya :) és ezt fogom ezután is tenni.PRÓBÁLKOZOM :)

Egyetértek Gáborral, szerintem sem annyira ütős ez a kép. Szép, de kellene még valami és szerintem van néhány technikai hiba is: 1. túl messze van a nap, ill nincs is annyira messze, de én a kép aljából levágtam volna egy kicsit, úgy a tónak a negyedét. 2. egy kicsit ferde a horizont (de ez sem oktató jellegű megjegyzés, csak vélemény. Még fiatal vagyok a tanításhoz :) ).
Amúgy magával a témával nincs gondom, én is nagyon szeretem a naplementét. Csodálatos dolog.

Pedíg nekem úgy tünt.

Nem okítás, csak vélemény. Nem vagyok abban a helyzetben, hogy okítsak.

Akkor ezek szerint bátor vagyok /megjegyzem eddig ezt nem tudtam/.Nekem így tetszik ezért raktam fel,de azért köszi a véleményt és okítást.
Ui.:nem szokták a tokaszalonnát flambírozni :)

Nagy bátorság kell ahhoz, hogy beküldj egy naplementés képet, obligát aranyhíddal és felhőkön átszűrődő sugarakkal, hiszen ezek eléggé elcsépelt témák. Szerintem viszont, ha ilyet küldesz, az legyen olyan, hogy földhözvágja a nézőt. Azon legyen akkora aranyhíd, mint amekkora egy ukrán maffiózó feleségének van és a nap lángoljon, mint a flambírozott tokaszalonna. Mndenesetre valami olyat tudjunk meg belőle a naplementéről, ami nem derült ki az eddig erről készült hetvenégyezerbillió naplementés képről. Attól tartok, ez nem ilyen kép.
Persze van rajta néhány egészen valószínűtlen szinárnyalat, ez égen is, a vizen is, de ez még kevés. Szerintem.

Új hozzászólás