Newton keresztje

Reflexió Tingecz Dávid macskájára. Választott idézet: "Tág pupilla, semmi más!" ;)

Van ebben némi verbalitás, István, ezzel, hogy ez mitől Newton keresztje, nem biztos, hogy tudok mit kezdeni. Oké, Tingecz Dávidnak volt egy macskás képe, de maximum annyi lehet a párhuzam nekem, hogy az is valahol a közepén volt a leghibásabb, de ez a kép nagyon másról szól nem nagyon értem az összefüggést. Kicsit van benne ilyen szomorú bohócos vonal, még akkor is, ha valamennyi minimális mosoly mintha bujkálna az arcodon, de ennek az aránya talán 5 százalék alá tehető. Ennek a képnek az erőssége abban rejlik, hogy olyan hatása van a tekintetednek (gondolom ennek javarészt az az oka, hogy valami sötétebb felületre nézhettél), ami ezzel az orra helyeződött körrel együtt nagyon erős ritmust ad. Ez egy szokatlan maszkolással, egy szokatlan képkivágással együtt egy nagyon hatásos és jó portré. Én ezt a besorolást a Humor leckébe direktnek érzem, de elfogadom, maradjunk abba, hogy megvan a három csillag, és a lecke megoldása még egy kicsit várat magára, a következő képeidnél majd lehet, hogy meglesz. (hegyi)
értékelés:

Hozzászólások

Persze, és így utólag is köszi! és bocs, nem voltam, elvoltam.

István, szilveszteri Hofi adásom illusztrálnám ezzel a képeddel, köszönettel.

Szerintem a kép jó, függetlenül attól, hogy tudod-e értelmezni a címében írtat vagy sem. Esetleg ott tudunk kiegyezni, hogy egy kevésbé technikai utalásos címmel nem zavarja meg azt aki nem érti elsőre. De a 3* alapján azért Zsolt téged sem zavart annyira ez a "verbálság".

Köszi Zsolt az elemzést, igazad van, szándékos a bohóc párhuzam (keménykalap és krumpliorr is eszembe jutott :) A verbál és a reflexió kapcsán nem vita, némi infó: Dávid fotóján nem ismertem fel a Newton köröket, vagy mi a szöszt, volt aki rögtön és csípőből, ahogy Te is. Az egyfajta szakmaiságot feltételez, ahogy ez is. Aki dolgozott vele, felismeri... Ez a párhuzam. Ha verbál, verbál, nem bánom, mert a feladatát teljesítette a fotó, van akinek csípőből felismerhető, van akinek nem. Én ezt találtam humorosnak, (nem viccesnek) hanem van ebben egy nagyon finom és könnyed íz nekem. Már Dávid képe alatt is ebbéli (önirónikus) jókedvemnek adtam hangot... Köszi a 3 csillagot, őszintén ennyire nem is számítottam :) Alapvetően értve Téged, maradok tisztelettel... :) Köszi a többieknek is a reakciókat! :)

Erre mondja Zsolt, hogy verbálfotó.

Zsolt ez onnantól newton keresztje, hogy istván egy newton rendszerű tökrös távcső tükrében látszik. Előtte a keresztbe menő szálak és kerek folt a segédtükör és annak tartólábai lennének. Az tény, hogy ezt kevesen dekódolják elsőre.

Durva egy ayahuasca tripped lehetett.. :)
Viszont kifejezetten örülök hogy ihletésre sarkalta a képe! Szerintem frankón kivitelezted; kicsit a kettős orrárnyékon lehetne finomítani. Tetszik! Köszi!
helo

Mondjuk ha a műszer rendesen be van jusztírozva akkor geometriai okokból nem pontosan középen kell lennie, hanem picit az okulárkihuzat felé eltolva -- fenyerőtől függő mértékben. :)

Igen a koponyahatás is erős, és a kihuzat foltja is erősíti a képi asszociációt ebbe az irányba. (Már-már Oxygene ha már lecseréltetted velem az Equinoxe porítóját is a minap... :)

Köszi nyözö az észrevételeket! Az otthonin próbáltam javítani, precízen beállítani, hogy középpontba legyen minden, de vagy bénázok így reggel, vagy a kereszt sincs eleve a távcsőben pont középen. Mindenesetre a vágás/igazítás itt gond nélkül megoldható, és kívánja is, igazad van. Köszi, figyelek rá!

Az okulárkihuzat több okból direkt "hatol" a koponyába, igen :)

Nagyon tetszik az ifjúsági film felemlegetése, igen, én is azon és társain szociálódtam! :)

:) Azért remélem nem csak borotválkozni használjátok ezt a szegény newtont. :) Úgy látom Newton-bácsi ragadós lett a LátSzóTéren, és egyre elvontabban kezd megjelenni. Nekem elég életszerű a kép, a címe is átjön, kérdés ez mennyire általánosítható?

Nagyon jó lett a tág pupilla is, így majdnem olyan, mintha a szemeid előtt is lenne egy-egy segédtükör. Ez a nyílt, meredt szempár egészen vesébe hatoló hatású. Azt nem értem a végső vágásnál miéret nem feszítetted átlóra a tartólábakat, azaz miért van eltolva a kép a középponttól balra felfelé?

Nagyon jól sikerült a bevilágítás is, ha jól látom rendező jobbról és alulról kaptál valami lámpafényt. Talán az orrárnyékon lett volna még tompítani picit egy felső visszaderítéssel, de tudod h ezt nem kritikaként mondtam. Így is elég mókás lehetett ahogy szegény távcsövet körbelaktad a rögtönzött műteremmel. :)

Az okulárkihuzatot direkt hagytad ennyire betekerve a tubusba? Vagy van/volt azért olyan is belőle ahol az nincs ott? És mennyi ideig helyezkedtél hogy ez így összejöjjön? Igaz sokat segít ha számolsz azzal, hogy mit is kell látnod akkor a tükörben amikor a gép éppen téged lát? :))

Új ifjúsági regényünk címlapja -- aminek a címe Főtükör és a krumpliorr -- is lehetne. :)

Új hozzászólás