Newton macskája

Newton macskája

Newton mint Newton-gyűrű jelentkezik itt pont a macskánál, scannelésnél szokott ilyen hiba lenni, hogy ahogy az üvegfelülethez hozzáér a film hordozójának a felülete interferenciák jönnek létre a két felület között, és ezeket ilyen gyűrűsen megfigyelhetjük az érintkezési pontoknál. Akit érdekel ennek a jelenségnek a bővebb leírását megtalálhatja a neten. A hiba nem csak ebből adódik, hanem abból is, hogy túl lett világítva ez az egész, valahogy bevert ide a fény. A Hiba leckénél azt a viszonylag egyszerű meghatározást próbáltam megfogni, ami arról szól, hogy akkor időtálló egy hiba, ha maga a hiba, a véletlen hozzáad a képhez, tehát van egy alapvető alkotói szándék, ami eleve elfogadhatónak kell legyen, és ehhez a szándékhoz a véletlen még valami pluszt hozzáad. Így, mint alkotótárs szerepel a műtárgynál, matematikailag úgy tudnám mondani, hogy 1+1 az 3 lesz. Viszonylag könnyen, nagy mennyiségben ömölhet ránk a rontás, a rontott kép, mert ebből van több, nagyságrendileg több rossz képet csinálunk, mint jót, de ezeket mutogathatjuk egymásnak, akkor sem jutunk előre. Ennél a képnél nem a Newton gyűrű menti meg a dolgot, és nem is az, ami ezzel történt, hanem az, hogy azáltal, hogy ez itt szét van égve, pont a két szereplő az, aki belekerült ebbe a roncsolódásba. Ettől az egész olyan, mint amikor maga az emlék kopik meg, mint amikor elfelejtjük valakinek az arcvonásait, emlékszünk rá, hogy a haverunk volt, de ha szembejönne velünk az utcán, akkor nem biztos, hogy megismernénk. Az időt lehet ezáltal a roncsolódás által érzékelni, ezzel a tónusproblémával nekem ez jön létre ennél a képnél, ez menti meg. Egyébként, ha ez egy jól sikerült kép lenne, ha nem lenne ez a probléma a túlvilágítással, akkor ez egy viszonylag érdektelen fotó lenne, hogy apa játszik a macskával, akkor ez maximum a családi fotóalbumot tudná bővíteni, de a nagyközönség számára ez érdektelen lenne. (hegyi)
értékelés:

Hozzászólások

Öröm volt olvsani Zsolt! Köszi!
Van normális is belőle, de az mint akkor ez is emlékképnek készült.. aztán átformálodott.

Helok!

(Egybe válaszolok, ha nem baj. Nem akarom szét offolni a hsz.-falat!)

Zoli: Volt is kis almás a kert végében, de bedöglőtt sajna.. Macska szereti az almát főleg ha azt az egerek viszik.. persze más dolog ha atomfertözött éticsigák megnyálazták, végy mégsem? :D
- TLR-rel lőttem. Surló fények voltak, így dzseszeztem (értsd kézzel árnyékoltam) hogy ne süljön ki.. persze nem jött össze rendesen, a két lencse miatt. Így mikor megláttam jött az ötlet hogy ráragasztom rosszul a szkenner üvegére és be nyútonul. ennyi a technikája.
Kösszenet!

István:
- Megtisztelő gondolat.. remélem Sándor nem haragszik érte! :) Láttam az anyagot falon akár kontraszelekcióban működhetne is a sorba.. :)
- Az öreg Bob is így volt vele, míg rám nem talált a kertvégi kender ültetvényre, majd becsajozott..
- Már akkor egy mosolyért megérte feltenni.. ;)

Gábor:
- Jól van ez így!
- Így voltam vele én is sokáig, aztán meguntam hogy a haverok edzésre menet folyton ebből idéztek és nem értettem belőle semmit. Aztán megtetszet, frenetikusak a poénok, geekeknek kötelező :)
Viszont, örülök hogy jól megfigyelteD! Köszi!

Tamás:
- Köszi hogy írtál! Teljesen tiszteletben tartom a véleményed, de én másképp gondolom.. Talán egyszer majd másképp látod és nyitsz erre fele is. Örvendtem!
Persze azt is mondhatnám hogy Zsoltu piszkálásra nyomatom (főleg a gyenge lyukakat) de ez nem fedné teljesen a valóságot! :)

szervusztok!
d

Gábor, kéne nézned, tetszene. Én az összeset megnéztem, amit tudtam, pedig nem vagyok sorozatrajongó.

/me most csendben marad legalább egy kicsit, és csak mosolyog :)

Én se nézem, de attól még egy Newton gyűrűt felismerek ha látom.

Ajaj, én nem nézem... lebuktam (No TV, no cry...) :)

Öröm a Látszótéren, hogy újra töltesz fel képeket!
Aki nézi az Agymenők sorozatot, és ki ne nézné, annak a cím megfejtése kézenfekvő.
Amúgy, azt gondolom, hogy egy kép nem lesz jó, attól, hogy rossz.

Én értem, de attól még nem tetszik.

Nekem ránézésre Dobos Sándor "A makuladegeneráció elviselhetetlen gyönyörűsége" c. sorozatát juttatta eszembe a fotó :)

Kíváncsi leszek hányan értik majd meg, és hányan értik félre a címet Dávid! :) Most nem lőném le a poént inkább de csavaros a megoldás. Már csak Schrödinger almája hiányzik a képről, hátha szereti a macska... Vagy mégsem? Olyan határozatlan vagyok én ma...

Technikailag egy 6x6-os diakockát repróztál le diaátvilágítón át, vagy üvegkeretben? :)

Új hozzászólás