Hegyi Zsolt-2013.03.23. 02:28

[jwplayer|config=16:9|file=/sites/default/files/13/03/tingeczdavid130322_1.mp4|image=/sites/default/files/13/03/tingeczdavid130322_1.jpg]

 2/15/1/10/2

 2/15/1/10/2

Hozzávalók:
Tésztához: 25 dkg margarin, 12 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 40 dkg finomliszt, 1 citrom reszelt héja, 1/2 sütőpor, 1-2 evőkanál tejföl, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só, 1 tojássárgája a kenéshez.

Töltelékhez: 1 kg (jelen esetben ~1 kiló plusz), levétől lecsurgatott reszelt alma, 15 dkg porcukor (ha nagyon esik akkor több), 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg őrölt dió, 1-2 evőkanál kekszmorzsa (+ pár szem magozott meggy házi befőttből)

Elkészítés: a sóval, sütőporral elkevert lisztben, elmorzsoljuk a margarint, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Két cipóra osztjuk - az egyiket kinyújtjuk, közepes sütőlapra helyezzük. Meghintjük kekszmorzsával és őrölt dióval, majd elterítjük rajta az almatölteléket. Befedjük a tészta másik felével. Megszurkáljuk, megkenjük tojássárgájával és közepes lángon aranybarnára sütjük.

(az absztinens típusból; zárójelben saját kiegészítés, ami elhagyható)

Moll
Miért a hónap képe:

A hónap képének egy olyan képet választottam amely játékos, jól elkészített, mégis könnyed. Volt bőven miből választani, a játékosság nem hiányzik a társaságból. Az első körben a választékot azért csak le tudtam egy tucatra szorítani. A sokat sejtető egyszerű megoldásokra mindig is buktam. Még felsős koromban láttunk rajzórán egy "Hajnal" című képet, ami absztrakt módon egy derengést ábrázolt egy vízszintes piros csíkkal középtájon keresztbe. Mind a mai napig a kedvenc képem lenne, ha tudnám, honnan szerezte a rajztanárom. Van bennük valami Arisztotelészi humor: eltér a várttól, de az ember mégis ráismer, ráismer arra, hogy jé, ilyen egyszerűen is lehet, mint mikor egy olimpiai gyűrűgyakorlatot néz az ember, és hát tényleg így kéne ezt csinálni, szép könnyeden és erőlködésmentesen fellendülni kézenállásba a gyűrűn, és ott csak úgy megállni, ha az ember el nem rontja el, se lehet téveszteni. Ennek a képnek a titka nálam, amiért annyira tetszik, az valószínűleg pont itt van: minden rajta van ami kell, de semmi extrát nem látok, ami felesleges lett volna. Egy másik ok, amiért ezt a képet választottam, hogy nem korrektív hanem kreatív gondolatsorokat indít el. Amikor ránézek a képre, nem az a kérdés merül fel bennem, hogy csináltam volna másként, hanem olyanok például, hogy miként lehetne elkészíteni egy "dúr" című képet. (Bokros Szilárd)