Flamingóvirág vázával

Flamingóvirág vázával

Az az érdekes Dávidban, hogy olyan, mint egy kis Pumukli, aki rohangál a lakásban és nem lehet nyugton ülni látni és néha töri a fejét csínytevéseken, aztán mintha a világ legtermészetesebb dolga volna, letesz az asztalra valamit, ami pedig egy nagyon érett gondolkodást sugall. Szóval megvan egy kettősség benned és ez a kettősség érdekes dinamizmust ad annak, amit csinálsz. Van benne némi titok, amit remélek, hogy előbb-utóbb hát mint ilyen Kékszakáll, majd nyitsz ezen egy ajtót és elkezdhetünk oda is bemenni, mindenesetre ez egy jó kép. Bevallom neked férfiasan, hogy van valami Mapplethorpe-os utalás ebben a képben (ez nem baj), éppen csak annyi, hogy az embernek elindítja a fantáziáját. Olyan ez, mintha egy nagy lepel lenne tulajdonképpen, mintha egy díszletelem lenne a háttér, és mintha az előtt történne valamilyen balettos mozgás - és itt a saját munkádra utalnék, amikor a kis tüllszoknyában felugrottál abban a romos szobában, nekem ez annak a világnak a folytatása. Nagyon köszönöm. Azt kell, hogy mondjam semmilyen kritikai dolgot nem tudok mondani a képpel kapcsolatban. Abszolút értelmezhető, tökéletesen rendben lévő csendélet. Tudom, akik dolgoznak és keresik az útjukat ezen a leckén belül, azok most lehet, nem fogják érteni – na de hát most eddig arról beszéltél Zsolt, hogy viszonyrendszer meg almák, meg nem tudom - igen, az a kiindulási pont, az a klasszikus megoldása a csendéletnek. Ettől még egy ilyen nagyon szűkre szabott tárgyi világon belül és értelmezési rendszeren belül is teljesen érvényes kompozíciókat lehet létrehozni. Tehát attól függetlenül,hogy ez egy egyetlenegy virágnak az ábrázolása, nagyon nagy ereje van annak az esztétikai közlésnek, amit itt Dávid létrehoz. Ezt tudom mondani. Nem azt, hogy kivétel erősítő szabály, mert itt nem kivételről van szó, hanem egy másik lépcsőfokról és én ennek nagyon örülök, hogy megkaptuk. Ami a lényeg, hogy ez nem csupán egy virágnak a lefényképezése. Nem arról szól, hogy találtam egy virágot otthon és csinálok róla egy tökéletes fényviszonyok közötti nagyon korrekt tárgyi ábrázolást, mert hát ebben semmilyen korrektség nincs a virággal szemben. Itt egyetlenegy dologról van szó, ami a Dávid érzelmi világa és ebben a világban mozog ez a kép. Ez az értelmezés az, ami a nézőt is arra készteti, hogy a maga konkrét elraktározott információit vizsgálja fölül és a hatása a képnek pont ebben gyökeredzik. (hegyi)
értékelés:    

Hozzászólások

Hát ha voltál Mapplethorpe-on, akkor a kérdésre is megvan a válasz. Igen. Érvényes csendélet ez. Ugyanis ahogy a semmiből fel kell építeni egy csendéletet, és ez az érvényes irány, úgy azt a felépített világot le is lehet bontani és a végén megmarad egy puritán közlési forma. Ezért is mondtam, hogy másik szint, mert ez a lebontás szintje. (Kár azért a bal alul behajló sarokért a virágon... ezt felejtettem el.... by szőrösszív. :))

Köszönöm szépen az értékelést!
(Pumukli, vicces, még régen a pályán hívtak játék közben, egy körben.)
Mapplethorpera nem gondoltam - de biztos benne volt, láttam a kiállítást és rendesen hatott rám.. Ami a kérdésem volt feléd/felétek, hogy van e létjogosultsága ebben a formában, kategóriában, vagy szimplán egy virágportré.. Ettől függetlenül nem gondolom, elég érett lennék érzelmileg; pontosabban nem tartok ott, hogy ezt a 'műfajt' jól tudjam csinálni. Attól még messze vagyok. Örültem, thx!

Köszi Noémi! Örvendek :)

István! Tényleg... a 'koncepció' alapja volt a természetes szín összhatás, barna bársonyalátét, barna váza, és a nővény.
Igazság szerint amikor a kép készült Feri nagyszerű munkája nem volt a fejemben, biztos tudat alatt működött, de amúgy is közel áll hozzám a dolog.
Amit ott említettem az Demeter piros-pipacsos csendélete inspirálta, csak zűűd macskafűvel de nem jött össze elfogadhatóan.
Köszi hogy ilyen szemfüles vagy :)

Mácsai Ferencnek láttam ilyen nagyon barna virágkompozícióját, és megtudtam, hogy a kitartó szárítás miatt vesztették el a klorofil tartalmukat, nem utómunkában barnultak. Ki is kerestem, érdekes egymás mellett a két "hasonlatosan is egészen más" megközelítés: http://latszoter.hu/szakkor/cim-nelkuel-21.
Bocs, most olvasom, hogy láttad is, kommentáltad is. Ez az a fotó amit ott említettél?

Nnna, ilyenkor zseniális a banális cím! :)De a kép is nagyon tetszik , a maga elegáns kiegyensúlyozottságával. Egyszerű, de mégis annyi néznivaló akad rajta!

Új hozzászólás