Moll

Van nekem egy fotós barátom, úgy hívják, hogy Glázer Attila, néhány évvel ezelőtt, hát ez már jó tíz év vagy még több, azt találta ki magának, hogy romlott filmekre fotóz. Mindenkitől elkérte a hűtőjében tárolt, évek óta lejárt filmeket és ott jöttek létre nagyon érdekes ilyen rohadások, amik nagyon furcsa esztétikai helyzetet hoztak. Tulajdonképpen egy hibaista megközelítés volt és nagyon jót tett a képnek az, amit ő ott a véletlenre bízott, hogy éppen melyik kocka hogyan és milyen színjátékokkal fogja megörvendeztetni az alkotót meg a nézőt. Ez jutott eszembe erről a képről, ezekről a kis motoszkálásokról, kis pontokról, hogy olyan, mint hogyha egy mikroszkópnak a tárgylemezén lévő ilyen kis életcsírákat látnád. Nagyon furcsa ez a dolog és jó ez a kékes hangulat ehhez. Attól érdekes, hogy ezzel emeled túl azon a szinten, ami a hétköznapi közlés lenne, hogy találtam csipeszeket a ruhaszárító kötélen. Ami önmagában is egy jó dolog lenne. Tehát jók ezek a ritmusok, amik létrejöttek ezekkel a csipeszekkel és kompozícióban, tömegelhelyezésben, formai rendben ez abszolút helyén van eleve maga a fő motívum is, de a játékosságát tulajdonképpen azt hiszem ez a kékes árnyalatban tartott maszatok által rajzolt, átrajzolt helyzet hozza meg. Az is jó, hogy nem didaktikus a dolog, tehát ugye a kotta az öt vonal itt meg csak három és felet látunk. Nincs ezzel semmi baj, tehát pontosan elég amennyit ez érzékeltet, nem szájbarágós. Ez egy ilyen kis könnyed etűd, nem azt mondom, hogy ezzel kellett a legtöbbet dolgoznod, hogy ez létrejöjjön, de nem is baj, mert nem egy izzadtságszagú valamit kapunk és ez jó. Megvan a három csillag, köszönöm. (hegyi) értékelés:

Miért a hónap képe:

A hónap képének egy olyan képet választottam amely játékos, jól elkészített, mégis könnyed. Volt bőven miből választani, a játékosság nem hiányzik a társaságból. Az első körben a választékot azért csak le tudtam egy tucatra szorítani. A sokat sejtető egyszerű megoldásokra mindig is buktam. Még felsős koromban láttunk rajzórán egy "Hajnal" című képet, ami absztrakt módon egy derengést ábrázolt egy vízszintes piros csíkkal középtájon keresztbe. Mind a mai napig a kedvenc képem lenne, ha tudnám, honnan szerezte a rajztanárom. Van bennük valami Arisztotelészi humor: eltér a várttól, de az ember mégis ráismer, ráismer arra, hogy jé, ilyen egyszerűen is lehet, mint mikor egy olimpiai gyűrűgyakorlatot néz az ember, és hát tényleg így kéne ezt csinálni, szép könnyeden és erőlködésmentesen fellendülni kézenállásba a gyűrűn, és ott csak úgy megállni, ha az ember el nem rontja el, se lehet téveszteni. Ennek a képnek a titka nálam, amiért annyira tetszik, az valószínűleg pont itt van: minden rajta van ami kell, de semmi extrát nem látok, ami felesleges lett volna. Egy másik ok, amiért ezt a képet választottam, hogy nem korrektív hanem kreatív gondolatsorokat indít el. Amikor ránézek a képre, nem az a kérdés merül fel bennem, hogy csináltam volna másként, hanem olyanok például, hogy miként lehetne elkészíteni egy "dúr" című képet. (Bokros Szilárd)

Hozzászólások

Köszönöm, az ajánlást, Szilárd! Az utolsó mondatod az amiért is, megérte feltenni!! Azt hiszem az egésznek ez a lényege.. Tetszettek a gondolatok.
Elnézést hogy csak most reagálok, Zsolt volt oly kedves hogy rám szólt.

Köszönöm a többieknek is gratok!

Vidámat és szép estét!
d

Úgy látszik a február a Dávidé minden évben :) Gratula minden esetre!

Zsolt! Az a helyzet hogy amit írsz, igaz és jogos.
Van, úgy hogy nincs elegendő időm, vagy türelmem, de ha nem jelzem ami eszembe jutt, akkor elszáll a dolog (skiccelni nem szoktam).
Viszont, ha olvasod, (remélem) az első sorom, akkor láthatod hogy azzal nincs bajom ha szükség van bővebb kifejtésre. Sőt az jó mert így beljebb lehet kerülni ha elsőre nem sikerült! Erre lett kitalálva a kérdezés.. én kérdezek, ha valamit nem értek. Szerintem ez célra vezetőbb, mint kiragadni. Teljesen egyszerűen ennyit akartam közölni. Gondolom ez elfogadható.
'tibibácsi' az a pont csak úgy repült és mind a kettőnknek igaza van (de nem hiszem hogy érdekel téged;)
Azért azt hozzá kell tennem hogy nekem nem fontos kép ez, viszont segítségre számítottam. Más célja nincs. Több szót se érdelem.

Noémi! Annak veszed aminek akarod. Ami nem volt tiszta (számomra), az a kommunikáció csiszolatlanságában nyilvánult meg, főleg így az elején. Ezt, a célzásra értem.
Világért se érezd magad rosszul, nem én annyit az egész! :) Remélem tisztáztuk és közeledtünk verbálisan, valamelyest!

Vidámat!

Jó,jó,jó, az első válaszod után is kb. ezt értettem meg. Csak azért feszegettem azt a foltot ott, mert először oximoronnak tűnt a véletlen szervessége, de már tudatosult bennem, hogy egyáltalán nem az. És ez nekem nyereség.

(A 'bulvárlap szerkesztője' remélem, neked mást jelent, mint nekem, és akkor elhessegethetem azt a gondolatot, hogy most rosszul érezzem magam. )

Dávid, szerintem azért ahhoz, hogy elharapjuk a szóvégeket, nem csak értő, de megértő közönség is kell, ennek alapja pedig a kommunikáció, azaz hogy megtanulhassuk egymás nyelvrendszerét. Az jó, hogy leírtad bővítetten is a válaszod, de azt ne várd egy netes közösségben, hogy mindenki egyformán fog érteni, ha nem fogalmazol érthetően (főleg új tagtól ne), merthogy ami neked egyértelmű, az nem egyértelmű, csak neked. :)

Amúgy a pont volt, vagy lett? ;)

Kösz, vettem a jelzést! (Suli óta elszoktam attól hogy (számomra egyértelmű), dolgokat kimondjak, ettől lehet ködös. Boocs ha nem voltam egyértelmű - viszont ha beljebb akarsz kerülni kérdezz nyíltan vagy többet.. ;)

Kicsit kellemetlen, nem nagyon - az, a pontra vonatkozott, ami inkább folt, de nem érdekes. Tehát ha nincs fedésben (értem ez alatt továbbá: nem sötétebb), akkor nézegeted a vonalat, a pontokat és dejó, ennyi.. vagy nem. A lényege nem az, hogy összekössük, és jé nini egy milánoómakaróniparmezánnal. Nekem (szigorúan egyesszám) az a feszültségi pont, ami a zenében is benne van; a szólamok találkozása, katarzis, életgörbe, pontus maximum, akárhogy is hívják.. HA vissza térsz rá az, jó, mert nem enged, lényege ez lenne. A hangulata utal nekem a moll melankolikuss jellegére, amit erősítene a színvilág. Szóval nem absztrahálni akartam egy hétköznapi tárggyal a kottára, petricsészetartalmára vagy egyéb. (Természetesen ha ezt hozza az nem rossz és elfogadható, annak csak örülni tudok ha elindult valami!! - ez szerintem fontos tisztázni) Csupán hangulatot kifejezni, ezen túlmenőleg, kérdezni, működőképes e amit benne érzek, gondolok, vagy tök hülye vagyok és inkább menjek vissza a balettba ugrálni... :)
Ha az... - Több felvétel is készült, sterilebb eszközökkel, vagy más megfogalmazásban; amit írtam arra értettem, hogy ha nem működik közre a véletlen gondviselő keze, ebből nem lesz kép (legalábbis számomra, erre a vonatkozásra) - olvasd az elemzéseket, rájösz mire gondoltam.
(Attitűdben, komment tevékenységed hajaz egy búlvárlap szerkesztőjére.. :) Jöhet a konstruktív hsz.
üdv
d

"kicsit kellemetlen legyen, de nem nagyon..."
"ha az nem úgy alakul,..."
Így már értem! Nagyon köszi, hogy foglalkoztál a válasszal!

A tanulás természetes útja az, ha az kérdez, aki nem tudja a feleletet, és az válaszol, aki tisztában van vele. És nem fordítva, mint olyan sok helyen másutt... :)

Erre én is emlékszem, volt valahol egy link talán a szertárban, vagy a fórumon, ahol egy halom interjut lehetett talalni főleg fotoművészekkel azthiszem. Valamikor végig is néztem őket, még mielött az első képet itt beadtam. Az egyik közűlük ez a degradálódott negatívval készült fotókról szólt.

Hát, nem tudom én se...

Ezzel a helyzet az, hogy tudni kell időben abbahagyni :D

Gábor, ez egy termékeny gondolat! :)

Zsolt, tudnál segíteni kinél láthattam pár éve, hogy a pincéjében megfáradt, penészedett, bomlott negatív, dia amiből anyag lett. Nem jut eszembe teljesen gyökön vagyok.. :) (Fénerre gondoltam, de nem találtam)
Na azok fantasztikus produktumok, az idő tevékeny kezére.. Csodás!

Van nekem pár tekercs maradék filmem még analóg koromból, amit már biztos nem fogok ellőni.
Még várok pár évet, amíg felmegy az ára a romlott filmnek, aztán árverést hirdetek rá.

Zsolt!
Amit írtál a rohasztás az jó móka! :) Van egy kodak elitchrome tekim még 2003-ból várja még a maga témáját.. de több bw konicachrome is 2004-ből. Egy időben melegítettem kályhán meg napoztattam ezeket, több lejártat fel is tettem ide. Szerintem is nagyon izgalmas!
Sőt, ha járok egy bótban, mindig rákérdekez a lejártra, volt pár éve amikor még ingyen is oda adták de legtöbbször alkudtunk. Amit kipróbálnék még az a fagyasztás!
Mivel elég botfülű vagyok és bár szeretem a zenét de hülye vagyok hozzá, érdekelt hogy jól gondolkodok e, az amit kifejez nekem.. Köszenet az értékelésért!

Noémi: nem kell bocs! Nagyon jól látod, sőt örültem annak amit írtál, mert az a lényeg hogy kissé kellemetlen legyen, de nem nagyon.. szóval köszi!
Az a lényeg, hogy ha az nem úgy alakul, valószínűleg fel se teszem vagyis nem értékelem különösebben.

Köszi Zoli! Örvendek!!

Köszönöm Szilárd! Érdekes hogy ennyien említették a kottát!

üdv
d

Szerintem is jók a pontok a képen. Egy játékosságot adnak hozzá, olyan mintha a kottáról lerepültek volna a hangjegyek szöcskedvükben.

Biztos velem van a baj, de én nem csak egy, hanem sok sötét pontot látok, és egész légies a kép, mocorog rajta a szemem, hogy azt ne mondjam legeltetem. :D
Valóban van formai utalása a kottára, de mégis attól a játékos bebarangolásra késztető hangulattól lesz könnyed, zeneies a számomra.

Ó, bocsánat! Esetleg el tudnád magyarázni nekem - mint kezdőnek - hogy miért is szerves része?

Noémi! A sötét pont szerves része a képnek, és ha nem enged tovább akkor jól van így :)
köszi a kommentet, örültem!

István! Ezek szerint még lehetek zenés.. :D bár egyik ismerősömnek se lenne természetes a mosolya ha fűrésszel akarnám megszólaltatni valamelyik féltet hangszerét :P frankó link, köszii!
Azt hiszem sok féle, több írányú zenei élmény létezik - de pont ezért tettem fel, lássam hogy jól gondolkodok érzek e jelen esetben! Plána ahogy Szájmon említette, én is antitálentum vagyok :)

üdv

Hát, szó mi szó, a moll-t nem annyira értem a fotóról - a blúzt talán jobban érteném :) de leginkább a kortárs zenét gondolom, pl. a kísérletező John Zornt tudám ide képzelni. Ha játék, akkor a kottazsinóron fennakadt hangjegy szárak, és a röpködő hangjegy fejek vannak a fotón :) De valahogy a zene nekem mégis másképpen természetes. Persze szigurúan privát vélemény! :)

" én teregettem, de..." Hát sok ilyen pillanatot! Nagyon jó kép lett belőle!
( Az egyetlen dolog, ami nekem nem esik jól, az az 1db sötét pont. Sose engedi, hogy a többit nézzem, pedig a cím miatt az összhangzatot kellene látnom-hallanom. De semmi gond, mindjárt jön valaki, akinek pont az lesz a zenéd lelke! :) )

Neem? Pedig annyira biztos voltam benne... :)

Köszi a kommenteket!

Éva! Én se vagyok valami vájtfülű és ráadásul alul tájékozott is.. :) Érdekes ez a mszkopos asszociáció.
thx hogy kifejtetted gondolataid!

Szilárd! Mindkettő.. én teregettem, de kb kettőt áttettem és igazítottam.. köszi hogy megnézted!

Tamás! köszönöm!

Köszi Szájmon! Ha harmadolok akkor inkább lett volna harmonikus ami aztán anyira célként nem szerepelt.. Az ötletek amúgy jók csak tényleg túl direkt lenne, és ez amúgy se egy kotta ;)
örvendtem!!

üdv
d

Tök jó kép! Nem vagyok nagy zenei tálentum, de egyből kottára asszociáltam. Ráadásul a háttérben a pöttyök, mintha a szétzuzott kotta hangjegyeinek a részei lennének. Így számomra elég drámai a kép. Én most így azt mondom, megcsináltam volna, hogy ne legyne sötét az alja, aztán az alsó harmadolóra teszem a kottát. Sőt, fotóbolttal a felső harmadolóra is tettem volna egy sort. Igaz, így már kicsit talán szájbarágós lenne.

Minenesetre nagyon tetszik ez a "felrobbantott" kotta. Nekem legalábbis ez jön le, nem tudom neked mi volt vele a célod. Klassz kép.

szájmon

Tónusban, színben, ritmusban egyaránt tetszik.

Nagyon jó. Ezt így találtad, vagy a fotóhoz raktad fel?

Kezdjük ott, hogy zenei bénaság vagyok, úgyhogy fogalmam sincs, hogy mi az a moll :) De feltételezem, hogy köze van a zenéhez, kottához:)
ÉRdekes kép, az első reakcióm, az volt, hogy jééé, ez olyan mintha belekukucskáltunk volna egy mikroszkópba és egy tégelyben ott úszkál a sok baci, meg a pálcikaszerű mikroba, meg a hosszú izék amik ismeretlen sejtek lehetnek.
Szóval nálam körübelül ezt a hangulatot hozza:) és ezt erősíti a színvilág, az életlenség. Nyílván ez még erősebb lenne ha az egész kép kör alakú, lenne, csak gondolom nem ez volt a célod.

Új hozzászólás