ötvenre bukkan

ötvenre bukkan

Egy darabig néztem én is, hogy ez valamilyen matematikai feladat-e, vagy valamilyen alternatív művészeti üzenet, aztán rájöttem, hogy nem, ez egy itiner, amit az autósportban használnak. Mindenki saját magának rajzolja, és ha jól tudom, ezt úgy szokták csinálni, hogy végigmennek a pályán, először lassan, hogy megismerjék, aztán nagyobb tempóban, és a mitfahrer közben bőszen jegyzetel, és úgymond egy térképet rajzol arról, hogy a pálya bizonyos szakaszain milyen utasításokat kell adni a sofőrnek, mint egy karmester. Abban egy kicsit furcsa ez a dolog nekem, de ez nyilvánvalóan az én tudatlanságomról beszél, hogy miért van ez, és ezt pontosan ugyanúgy nem értem, mint a karmester szerepét sem a zenekarban, tehát, ha minden zenész tudja, hogy mit kell csinálni, akkor mit ad ehhez hozzá a karmester, de biztos ez már az a szint, aminél nyilvánvaló, hogy egy teljesen laikus attitűdjéről beszélünk az esetemben. A kép tulajdonképpen tetszik, de a megvilágítással problémám van. Most vagy elvisszük ezt még bensőségesebbé, de akkor kell valami a környezetből, mondjuk este ülök az asztalomnál a kislámpánál, és csinálom ezt a rajzolást, hogy holnap a versenyen már ne a kézzel firkált jelek legyenek a papíron, vagy pedig ezt ki kéne korrigálni, mert van egy ilyen szürke, koszos érzete az embernek, és ez nem annyira tesz jót. Miközben az üzenet jó, mert kellett vele melózni, hogy ez most akkor micsoda. Ráadásul bevisz egy olyan világba, amit valószínűleg kevesen ismerünk. Az egy másik kérdés, hogy én kíváncsi lennék ennek a valós méretére, hogy ez egy füzet, vagy hogy néz ki az ilyen, még az is érdekes lehet, hogy hogy néz ez ki a verseny előtt, és hogy néz ki, amikor kiszállnak, meggyűrve, meg használat után milyen állapotba kerül egy ilyen papír. Egyébként lehet, hogy ez is egy érdekes kérdés lehet, hogy egy ilyen versenynek akár egy olyan ritmusát feldolgozni, több képben, tehát képsorban, ahol a versenyre felkészülésről csinálunk képeket, és nem az a kérdés, hogy hogyan verődik a salak, mert az nagyon látványos, de szerintem elég hamar megunható, hanem azok a bensőséges szituációk, hogy hogyan készülünk erre fel, mit csinál a mitfahrer, hogyan rajzolgat, milyen kommunikáció van a sofőrrel, mi van akkor, ha kicsúsznak a kanyarban. Vannak ebben humoros és drámai helyzetek, és szerintem ez megérne egy ilyen rajttól célig feldolgozást innen bentről. Érdekes kérdést vetettél fel, én azt javaslom, hogy ezen gondolkodj el, hátha van ehhez kedved, és akkor elkezdhetnénk ezzel az iránnyal dolgozni, mert kívülről már kaptunk elég képet, próbáljunk most belemenni ebbe a történetbe. Ez a lecke egy 3 csillagos leckemegoldás, lássuk a többit. (hegyi)
értékelés:    

Hozzászólások

Kedves Alexandra ezt a képed használom illusztrációnak a jövő keddi (2015 11 10) adásomhoz, melyben Wéber Tamással fogok beszélgetni az autóversenyről.

Hehh, jó film, főleg az elveszős rész tetszik, látszólag nyugi van :)
Na, hát akkor ha így nem, akkor máshogy, de mindenképp keresd ebben magad, mozduljunk el a szokványos képi közléstől, hogy megy a salak és fröccsen a sár, mert abból sok van és azt a sima néző is megcsinálja, aki viszont benne van, talán mást is lát.

Az értékelés kérdéseire válaszolva, arra már gondoltam, hogy itiner füzet megírás előtt, ceruzás változat, majd esetemben filccel átírt változat megörökítésével egy rövid szekvenciát csinálok, de valahogy a versenyek alatt annyi gond gyűlik, hogy ez nem jut eszembe.
Ez a kép épp három héttel a használata után készült, nem gyűrődik, vigyázok rá. Bentről meg nem igazán a fényképezésre gondolok, a hangulat átadására ott van az on-board felvétel =)

http://www.youtube.com/watch?v=B26MZ4nc1j4 ->ennek az itineréből van a kép

A Biblia talán nem pontos hasonlat. Az itiner inkább a kotta, a navigátor a karmester, a pilóta meg a zenész.
Na, ez most jó zavaros lett. :)
A rally versenyen a sofőr vezet, aki meg mellette ül, az ebből a papirból mondja neki folyamatosan a szöveget, hogy milyen kanyar jön, milyen sebességgel ajánlott, mire kell figyelni és a többi...

Igen kapcsolódik :)
Ez ugyanis egy itiner, ami a versenyautóban olyasmi, mint a Biblia :)

Jó neked, GG. Nekem nem sikerült.
Egyébként jó látni Alexandrától nem autós képet is. Vagy lehet, hogy ez is ahhoz kapcsolódik?

Három percig tartott, mire rájöttem mi történik. Frankó.

Új hozzászólás