Szembefény

Nóra sokszor tette ezt már meg, hogy időszakonként szinte észrevétlenül van jelen közöttünk és egy-egy fényképe olyan erővel sűrítődik, amely nagyon mélyen gondolkozásra késztet. Mindazokat a bensőjében zajló folyamatokat, tomboló kérdéseket, válaszokat, amelyek nagyon sokszor önemésztőek, pontosan tudja képre vinni. Ezt a képet azért tartom nagyon fontosnak, mert sok mindent fel lehetne rajta fedezni. Magát a fényképezőgépet, a tükröt, a körmét, sok minden mást, mégis egyetlenegy a szórt fény mellett, egyetlenegy beérkező fénnyel vakíttatja el saját magát olyannyira beállítva és olyannyira ügyesen manipulálva ezt a helyzetet, ahol pont a kép, a látvány szimbolikájából következően mintha az a mondat hangozna el, hogy minden, amit a világban látok oly összetett, hogy elvakít. Nagyon jó a ritmusjáték is, ahogyan a szemöldök, járomcsont hátteret egy éles, fekete ritmussal szinte kivágja és ettől egészen zavarba ejtően, naturálisan az arc részletét előtérbe hozza, és még ez elé, a fényképezőgép életlen jobboldali formájával mégis középre tolja nekünk, amelyben majdnem 100 százalékosan középpontosan Horus szemét - hiszen azért itt ennek ellenére mégiscsak egy szimbolikus látványt is látunk - elhelyezi, amelyben mint egy villám ez a fehér folt megjelenik. Így, ha picit hunyorítunk, akkor tulajdonképpen egy 4 osztatú, szinte szőnyegszerűen szövött függőleges folthatást látunk. És ha még tovább próbáljuk ezt a képet egyszerűsíteni, akkor valójában majdnem középtájékon egy A–B osztatú ritmikai világot vélünk fölfedezni. Ezekkel nagyon jól játszik, tehát mint absztrakció is működik a kép, ugyanakkor pedig nagyon is beszédes mindaz az üzenet, amit Nóra elküldött nekünk. Kicsit el vagyok keseredve, hogy bizonyos képeknél úgymond a hozzászólások sokkal kevesebbek, majd más munkáknál, ahol kvázi közérthetőbb, kvázi divatosabb az üzenetjelleg, ott azonnal 7-8 vagy akár 15 hozzászólás is létrejön. Ezt nem a Nórának, hanem a többieknek szeretném mondani, hogy avval mindannyiónknak segítünk, hogyha egymás képeire is próbálunk reagálni. Egyáltalán nem biztos az, hogy amit a Pedellus, vagy amit az Osztályfőnök figurája próbál elmondani csak az az egy és sérthetetlen. Nagyon fontosak azok a reakciók, amelyeket ti a saját gondolataitokon keresztül adtok a többieknek. (szőke)
értékelés:

Hozzászólások

Szerintem az, aminek gondolod :-) Fotómasina.

nekem is.(egy kicsit zajos ott a szemnél, vagy az direkt? mert nekem nem kéne) és kérlek segíts ki Nóra ez mi ez itt a jobboldalon? az amire gondolok? egy fotómasina?
:)

Én erre már írtam egy hete, csak lenyelte a nagy hozzászólásfaló.
Szerintem pimasz, bátor dolog egy nagy szamurájkarddal kettéhasítani egy szemet. A szem annyira érzékeny dolog, hogy mindig felkavaró, ha így belehasítanak a formába. Tetszik.

Új hozzászólás