tökéletesség

Annyit böcsületből hozzáteszek, hogy a Márti elküldte ezt a képet, és a besorolás részemről történt erre a leckére, egyeztetve persze Mártival. Azt is megmondom, hogy olvastam a hozzászólásokat, és azt is, hogy éles szemű kritikusaink észrevettek olyan képalkotó elemeket, amik szerintük megbontják ezt a tökéletességet, észrevettek olyan kompozíciós ellentmondást, ami a ferde horizonttal kapcsolatos. Én azt mondom, hogy nekem ez a kép attól működik, és mondható, csak attól működik, hogy ha képes vagyok a konkrét valóságtól és a konkrét valós helyzettől elvonatkoztatni. Márpedig, jelen pillanatban, a kép exponálásának időpontja is ezt próbálja segíteni nekünk. Ugyanis itt nem arról van szó, hogy az alkotó valami nagyon konkrét helyzetet szeretett volna lefotografálni, mert mondjuk megtetszett neki a pad vagy megtetszettek neki a vízben úszó fiatalok vagy a kis fáknak a levelei. Hanem ő azt mondta, hogy az a fényjáték ami most létrejön a napsugárral, ami valamilyen szinten visszacsillan a víztükrön és a padon, ez a fényjáték számára, mint fény mennyiség elegendő, és a többi képalkotó elem az már csak mint grafikai jel ábrázolódik. Na már most, ha elvonatkoztatok attól, hogy ez mondjuk a Balaton part sétány 23. előtti kis pad, és csak mint grafikai formákat veszem figyelembe a képen szereplő tárgyakat, akkor pedig azt mondom, hogy a nagy függőleges oszlopokkal, vagy sötét színű függőleges, fekete vonalakkal tökéletesen rendben, és tökéletes egységben képez rendet az egyébként vízpartnak nevezhető, túlpartnak nevezhető formával, a pad éleivel. Tehát, hogyha megnézzük azt a fajta perspektivikus játékot és azt a tömeg elhelyezést, amit most ennél a képnél kapunk, akkor bizony-bizony ehhez az elvonatkoztatáshoz el kéne jutnunk. Szét lehet cincálni egy ilyen helyzetet úgy, hogy azt mondjuk, hogy „na de ott van egy kuka, mitől lesz ez tökéletes?” Én pedig azt mondom, hogy próbáljuk meg már ezeket fénypontokként értelmezni, és ne a maguk konkrétságában, ennyi talán ebbe bele kell hogy férjen. Én erre megadnám a három csillagot, nekem ez a kép rendben van. (hegyi)
értékelés:

Hozzászólások

Képeslap ide vagy oda, ez mesebeli kép. És miért lenne degradáló az, ha valami képeslap-szintű? Legalább eladod, és meggazdagodsz :)

ZöPö, akkor mit nem értettél elsőre? :-/

Nóra: Ezt elsőre is értettük! :-)

Gergely: No igen, a kukát kicsit nehezebb a tökéletességgel kapcsolatba hozni, talán esetleg "ez egy gtökéletes pad, mert nem kell messzire menni, ha valamit ki akarok dobni és utána gyorsan visszaülhetek merengeni". Na? :-))) Amúgy természetesen igazad van, csak tréfálok.

Hm...hadd erdeklodjek: Foldvar fele feluton? :)
Mivel a helyszin kedves szamomra, illetve mert ismerni velem, lassuk en mit maskepp:
Tonus - es szerkesztes.
A doles egy resze perspektivikus torzulas vagy-mi-a-szosz, mely a latoszoggel fugg ossze, kicsit jobban a pad moge mozdulva nagyja kikuszobolheto lenne. A kukanak nem latom a szerepet a tokeletessegben ilyeten forman, ugyhogy vagy vagnam, vagy megtoltenem napsugarral (1-2 oraval kesobbi expo). Jobb hatul a hajot megvartam volna, mig a 2 fa koze er - igy kicsit zavaro, es val`sz`eg a lombokat is (total) nyirtam volna.
Ismetelnek, de nem azert, mert ez a kep nem jo....hanem azert, mert lehet, azert, mert majdnem tokeletes, es mert szinte biztos, hogy visszavagysz...

Azért képeslapozok, mert nekem ez az.

Nem tudom, miért kell képeslapozni. Ez nem képeslap, Attól, hogy a téma esetleg szentimentálisan vagy giccsbe hajlóan szép, a kép még messze nem képeslap. A kompozíció többször átlépi a képeslap-szabályokat. Hangulatot ábrázol, és megint ott van benne Márti hangulata a kép készítésekor. Tehát ez egy jó kép, én (KÉPletesen :-)) megvettem ezt a képet és kiakasztottam a falamra.

Illetve, ami miatt mégsem, az egy aprócska technikai kérdés. "Lejt a víz". Ettől az egész olyan lesz, mintha egy gyorsan mozgó autó ablakából készítetted volna a képet. A "tökéletesség"-hez pedig ez nem fér. Márti, utólagos engedelmeddel korrigáltam a képed, kizárólag ebből a szempontból:
http://web.t-online.hu/zoltai/retimarti1...
(Ha haragszol érte, szólj, azonnal leszedem.) Ha egymás mellé teszem a kettőt, olyan érzésem van, mintha megállnék egy hosszú, kényelmetlen futás után és kifújnám magam.

Legál diszklémer: minden egyes mondatom mellé tessék a "szerintem" szót odaérteni. :-)

újabb képeslap a tópartról...

Igazad van! Akkor ez egy majdnem tökéletes kép! :o) Puszi

Ez a kép nem tökéletes, nem vagyok rajta!

Szerintem egy képeslapra hasonlít :o)

Új hozzászólás